FRANJEVAČKI SAMOSTAN CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor Fra Vjenceslav Janjić   
06. siječnja 2019.

Najljepše i najveće božićne jaslice u Cerniku

 

Prema povijesnim dokumentima prve žive jaslice, u prirodnoj veličini, napravio je sv. Franjo Asiški u šumi Greccio 1223. godine. Jednako tako povijest bilježi da su u nas najstarije sačuvane božićne jaslice one koje se nalaze u vrtnoj kapeli u franjevačkom samostanu na otoku Košljunu. Načinio ih je nepoznati majstor u 17. st. Koje su najljepše i najveće jaslice u nas još se nigdje nije moglo pročitati.

Na tom tragu krenusmo u potragu i nađosmo u Spomenici franjevačkog samostana u Cerniku, na stranici na kojoj su zapisana najveća građevinska ostvarenja o. Eugena Kukine, vjerojatno najpoznatijeg gvardijana ovdašnjeg franjevačkog samostana u novijoj povijesti, i rečenicu koja nam nudi odgovor na gore postavljeno pitanje da su upravo one jaslice koje je osobno načinio o. Eugen Kukina bile najljepše i najveće „kakvih sigurno nije bilo u cijeloj zemlji!“ –navodi kroničar Spomenice franjevačkog samostana u Cerniku. O. Kukina došavši početkom studenog 1921. godine , po prvi put u Cernik , dao se na izgradnju i popravak oronulog samostana i crkve, kao i gospodarskih zgrada, kad je gospodarska kriza vladala u čitavoj Europi neposredno nakon Prvog svjetskog rata. Među njegovim najvećim građevinskim ostvarenjima spominju se i božićne jaslice, ali kroničar ne navodi precizno koje je to godine bilo. Govori se i o izradi „Božjeg groba“ kojeg je osvijetlio električnom rasvjetom iz agregata. Najvjerojatnije je to bilo oko 1930. godine, a možda i ranije. Tako piše u Spomenici Franjevačkog samostana u slavonskom Cerniku.

 

Kakve su današnje cerničke „božićne jaslice“ govori brat Tomica Hruška. On je u ovom samostanu već dvanaestu godinu. Brat Hruška navodi da su današnje jaslice doživjele niz preinaka od vremena o. Kukine.

„ Najprije je jaslice skratio, sada pokojni brat Jeremija Kolednjak, poznati graditelj jaslica u Hrvatskoj franjevačkoj provinciji svetih slavenskih apostola Ćirila i Metoda. Prije četiri do pet godina oronule kulise brata Jeremije zamijenjene su novim koje je naslikao profesor likovne umjetnosti Mišo Gusić. Prve pripreme za postavljanje novih jaslica započinju, na prvu nedjelju Adventa kad poveća skupina mlađih ljudi iz naše župe ide na cjelodnevni izlet u šume na području Cerničke Šagovine i tamo beru mahovinu za božićne jaslice. Njihova montaža traje najmanje pet do šest radnih dana. Od samog početka na njoj radi dvadesetak ljudi, a završne radove prepustili su meni. I meni trebaju svaki dan dva do tri pomagača. S obzirom da postavljanje tako zahtjevnih božićnih jaslica traje barem pet radnih dana mi naše jaslice ostavljamo, prema staroj franjevačkoj tradiciji, sve do Prikazanja Gospodinova u hramu. Nekoć se ovaj blagdan nazivao Marino ili dani Marijina čišćenja. U jaslicama se mogu vidjeti uz Mariju i Josipa, te djetešce Isusa i pastire , kraljevi , puno ovaca , magaraca, zatim izvor vode koja teče, mlinovi, beduinski šator, deve i drugo. Želja mi je da možda već slijedeće godina započnem rekonstrukciju jaslica i više stavim naglasak na hrvatske motive“, kaže brat Hruška.

p001
p002
p003
p004
p005
p006
p007
p008
p009
p010
p011
p012
p013
p014
p015
p016
p017
p018
p019
p020
p021
p022
p023
p024
p025
p026
p027
p028
p029
p030
01/30 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba