BEZ PROTUGRADNE OBRANE PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   

Sijeva i grmi, a ne čuju se eksplozije protugradnih raketa

Proteklih dana svakodnevno grmi, sijeva i padaju obilne kiše. Ne čuju se samo protugradne rakete. Iako  je njivama kiše dosta, a negdje i previše,  ratari su zadovoljni, jer  tuče nije bilo, osim ponegdje gdje je samo malo „posolila“ njive i usjeve.

Aktualnost  protugradne obrane i zaštite od tuče  nikako da se skine s dnevnog reda pa ponovo negoduju  ratari i voćari  bojeći se većih šteta.  Na  sjednici Županijske  skupštine obrazlažući njihov zahtjev  da se nešto poduzme,  vijećnik Zlatko Bunjevac (HSS) je kazao kako su  sami  spremni sufinancirati  protugradnu zaštitu  kako bi zaštitili svoje proizvode. Pogotovo se to odnosi na  veće proizvođače. Nisu  zadovoljni jer u zapadnom dijelu županije zapravo ni nema  protugradne obrane zato traže da se nešto poduzme pa  su i spremi dati svoj novac.

Odgovarajući  na pitanje županijski pročelnik za poljoprivredu Željko  Burazović kazao je  da i sam suosjeća s poljoprivrednicima jer se 1. svibnja, kada  počinje sezona obrane od tuče, ušlo bez  protugradne obrane i bez  protugradnih raketa.

„Moram reći da je to jedna trakavica koja godinama traje, a posljedica je nedostatak novca, pa time i raketa.  Dodatni razlog je možda različito tumačenje efikasnosti obrane od tuče sa raketama ili bez njih u  situaciji kada nema dovoljno  za sustav obrane raketama.   Državni hidrometeorološki zavod je predložio, a  Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo da ove godine zalihe slobodnih raketa budu preseljene na istočni dio brodsko-posavske županije i istočni dio Hrvatske. Zašto je tome tako? Prvi razlog su financije a drugi su naši susjedi, dakle Bosna i Hercegovina, gdje nema  zaštite“, kazao je Željko Burazović i dodao da su  voditelji lansirnih postaja  u Goricama i Gradištu i ove godine prošli edukaciju i zdravstvene preglede.  Predlože da se  iskoristi,  mogućnost, na što upućuje i Ministarstvo poljoprivrede, korištenja  velikog novca (85 posto) iz  Mjere 19 osiguranja iz Programa ruralnog razvoja. U preostalom dijelu koji plaćaju seljaci, odnosno dio  koji je nacionalna omotnica, ima mogućnosti intervenirati, a način  da ratarima, povrtlarima i voćarima pomognu općine - kazao je Burazović i  dodao da će  predložiti da u njegovoj   Općini Davor   policu osiguranja djelomično plati Općina.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba