OPĆINA OKUČANI PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
21. lipnja 2019.

Financijski stabilna općina bori se za bolji život  ljudi

 

Svečana sjednica  Općinskog vijeća, upriličena u povodu  Dana općine Okučani,  bila je prigoda da   predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac i načelnik  Aca Vidaković  govore o  aktivnostima u proteklih godinu dana i programima za iduće razdoblje. Imali su  priliku pohvaliti se  brojnim aktivnostima  i postignućima  u proteklih godinu dana što je dijelom i rezultat  novog Zakona o Zakona o financiranju jedinica lokalnih  samouprava.

-Ovim Zakonom Vlada RH je   omogućila da općine i županije  imaju više sredstva na svojim računima.   Da je to tako bilo prije pet godina sigurno ne bi bilo ovakvog iseljavanja iz Slavonije  jer se radi o znatnim sredstvima.  Općina  je u 2018. godini imala  proračun od oko 10 milijuna kuna, a ove godine je Općinsko vijeće  je prihvatilo proračun od 19,4 milijuna kuna. Mi smo općina koja je stabilna, koja nema kredita i zaduženja. Možemo disati punim plućima i borit se za ljude koji žive na našem području.

Od projekta  koje smo  realizirali prošle godine najznačajniji su završetak  modernizacije ulice Fra. Luke Ibrašimovića u što je utrošeno  400.000 kuna od kojih je Brodsko-posavska županija dala 150.000 kuna. Završena je i Ulica HVO financirana iz vlastitih sredstava.  Obnovljena je  i zgrada na nogometnom igralištu. Vrijednost projekta  je 1. 078.000 kuna, od kojim je Ministarstvo  regionalnog razvoja  osiguralo  350.000 kuna. Uređeni su i  tereni za male sportove, a vrijednost radova   je  bila 200.000 kuna  od kojih je  150.000 kuna dao  Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje - kazao je načelnik Aca Vidaković i potom govorio o  projektima za naredni  period među kojima je i  obnova  društvenog doma u Cagama  za koju, kazao je, ima obećanje  tajnika Nikole Mažara  da će  sredstva  također  osigurati    Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje

-Za rekonstrukciju Ulice  Kamila Kolba raspisan je natječaj.  Vrijednost radova iznosi  1,8 milijuna kuna od kojih će  341.000  dati Ministarstvo graditeljstva. Uskoro  počinju radovi na uređenju društvenog doma u Okučanima.   Radovi  su  vrijedni  1.635.000 kuna  od kojih je Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo 400.000 kuna. Modernizaciju  Psunjske ulice planiramo kandidirat za  EU fondove.  Istaknuo bih kupnju 4 hektara zemljišta u Industrijskoj zoni za što je  suglasnost dalo Ministarstvo državne imovine.  Njegova je vrijednost  1.530.000 kuna.  Ministarstvo  regionalnog razvoja  financiralo  je  sa 90 posto izradu  projektne dokumentacije  u industrijskoj zoni, imamo lokacijsku dozvolu i čekamo potvrdu glavnog projekta.  Energetski je obavljen  zgrada osnovne škole, a radovi su vrijedni  3,5 milijuna kuna.   - kazao je  načelnik Vidaković.

Načelnik je  govorio  i o projektima  koji se nisu  uspjeli realizirat, ali se od njih  ne odustaje.  Planirana je tako  obnova  nogometnog igralište jer se smatra da  bi obilježavanje obljetnica VRO „Bljesak“  tamo  trebalo preseliti   iz centra Okučana.

Govorio je  i o  završetku izgradnje kanalizacije i ukazao da na području  općine ima  60 kilometara kanalizacije koja  nije u funkciji, te  o namjeri da se istupi iz zajedničkog projekta sa Općinom Staro Petrovo Selo i  taj, veoma značajan  komunalni problem  samostalno riješi.

Ukazao je i na činjenicu da  Dječji vrtić „Bljesak“  jako dobro radi, da je  uređen, te da  u njemu boravi  28. djece i da je  13. djece na čekanju, ali da nema odgojiteljicu  (tetu). Kako bi se pomoglo roditeljima  na   300 kuna smanjeno je plaćanje vrtića. Jedna od socijalnih mjera  je i  osiguranih 200.000 kuna u općinskom proračunu za radne bilježnice učenika.

-Trudimo se  svima stvoriti uvjete  da  naša općina bude  ugodno mjesto za živjet. Zajedno s općinama Stara Gradiška, Gornji Bogićevci i Cernik   provodimo program „Zaželi“ - pomoć starijim i nemoćnim osobama  u kojem 26 zaposlenih žena skrbe za 125 korisnika.  Zajedničkim projektom  s Općinom Jajce, vrijednim 7 milijuna kuna, modernizirat ćemo  javnu rasvjetu. Zaposleno je i 25 ljudi  u javnim radovima - kazao je Aca Vidaković dodajući da  Općina daje potporu  općim poljoprivrednim gospodarstvima  i potiče  poduzetništvo  i obrtništvo  sa  10.000 kuna kod otvaranja tvrtke i obrta.

Zahvalio se svim udrugama koje djeluju na području općine, svom jedinstvenom upravnom odjelu, komunalnom poduzeću i Općinskom vijeću.

-Skrbimo  o katoličkoj i pravoslavnoj Crkvi crkvo i  možemo biti primjer suživota na našem području. I dalje, međutim,  vapimo da nam se pomogne, da dođemo do cilja, a to je da svi ljudi  koji žive na našem području mogu živjeti od svoga rada, a  oni koji su otišli da se vrate nazad.

IMG_2772
1/1 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba