NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   

PROBLEM ILI NE?

 

Gdje polagati vijence u  povodu  Dana antifašističke borbe?

 

I ove godine  u  povodu Dana antifašističke borbe  vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomenika poginulim i umrlim  hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i kod spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Odana je time počast  poginulim partizanima i svima drugima koji su svojom žrtvom   i sudjelovanjem u NOB-u  doprinijeli da se obuzda  i pobijedi  fašizam.

Za neke  je sporno polaganje vijenaca u povodu tog državnom praznika  kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Prije nekoliko godina pukovnik Adam Tomičić, predsjednik gradskog Odbora za obilježavanje značajnih obljetnica iz Domovinskog rata, kazao je kako bi  antifašisti trebali naći  neko drugo mjesto gdje  će polagati vijence.

Antifašisti nemaju spomen obilježje u Novoj Gradiški iako postoje ostaci porušenih spomen obilježja. U Novoj Gradiški  je od 1991. godine  uklonjeno ili uništeno  11 spomenika i spomen obilježja NOB-a, a da ni jedan nije obnovljen. Najprije je u Domovinskom ratu oštećen, a potom i uklonjen, sigurno po umjetničkoj vrijednosti najznačajniji spomenik,  Augustinčićev  „Narod sebi“ čije postolje i danas stoji u gradskom parku. Još uvijek je to i spomen-kosturnica u kojoj su sahranjeni  posmrtni ostaci  istaknutih boraca iz novogradiškog kraja: Milana Stanivukovića  Oficira,  Josipa Krajačića Prike,  Uroša Popare Groma, Hasana Kikića, Stjepana Dragomanovića Selje, Đure Smiljanića, Mirka Gemberovskog, Mirka  Kljaića Starog, Zlate Dupko i Petra Gregla.

Postoje prijepori oko toga treba li  posmrtne ostatke  ljudi, koji su  iz današnje perspektive gledano  neprimjereno sahranjeni u središtu grada,  premjestiti u neku zajedničku grobnicu ili ih ostavit  tu gdje jesu i spomenik Antuna Augustinčića kao umjetničko djelo   obnoviti i vrati na staro mjesto. Inicijativa za  premještanje  posmrtnih ostataka postoji.

Nova Gradiška  bi problem mogla riješiti na  primjeru Okučana  gdje je bez mnogo buke  Ministarstvo hrvatskih branitelja, u sklopu  projekta postavljanja spomen obilježja  „Kristalne kocke vedrine“ u počast  hrvatskim braniteljima poginulim u VRO „Bljesak“, u mjesnom parku primjereno  uredilo i spomen-kosturnicu u kojoj su posmrtni ostaci  33 žrtve fašističkog terora s okučanskog područja.

Kako će to  biti u Novoj Gradiški tek će se vidjeti. Do tada vijenci će se u povodu  Dana antifašističke borbe polagati kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, sviđalo se to nekim ili ne. A neki će, kao što je to bio slučaj ove godine, svijeću  nekom svom zapaliti na  ostacima  porušenog spomen obilježja  u blizini rotora kod  Osnovne škole „Mate Lovraka“.

19062112273148
P1270918
19062112273148
P1270918
1/2 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba