GRAD NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Lea LS   
05. kolovoza 2019.

Odana počast poginulim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku

 

Povodom Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, 5.kolovoza je na Trgu dr. Franje Tuđmana odana počast hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Polaganjem vijenaca, paljenjem  svijeća, minutom šutnje  i molitvom okupljeni su odali počast hrvatskim braniteljima koji su svoje živote utkali u slobodnu i neovisnu domovinu, a potom i svim pripadnicima hrvatskih oružanih snaga koji su bili sudionici veličanstvene Vojno-redarstvene akcije „Oluja" u kojoj su  oslobođena  okupirana područja,  akcije koja je značila  kraj rata i bila početak novog razdoblja  u povijesti Hrvatske.

Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana učinili su to članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici Grada  Nova Gradiška predvođeni Ivanom Trupinom, zamjenicom gradonačelnika, Brodsko-posavske županije predvođeni pročelnikom Željkom Burazovićem, Policijske uprave brodsko-posavske,  udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ustanova i udruga civilnog društva.

U župnoj crkvi Sv. Petra apostola u Cerniku svetu misu zadušnicu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve DomoVinskog rata predvodio je fra Vjenceslav Janjić, gvardijan Franjevačkog samostana, a obilježavanje briljantne akcije „Oluja“ nastavljeno je na Strmcu u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Općine Cernik na čelu sa Vitomirom Žakićem, načelnikom. Nositelj organizacije je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade –pukovnije Nova Gradiška.

Kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu,  spomen i zahvalu svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se svake godine 5. kolovoza u Hrvatskoj i Kninu  koji je na taj dan oslobodila  Hrvatska vojska  u Vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“.

Oluja“ je bila veličanstvena Vojno-redarstvena operacija koja je donijela dugo očekivani mir našoj Domovini i simbol je pobjede u Domovinskom ratu.

Jedan je to od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti, dan kada je blistavom vojnom pobjedom oslobođeno okupirano područje  i okrunjena borba za  slobodu i neovisnost  Domovine nam  Hrvatske koja je  započela novo, mirnodopsko razdoblje i demokratski razvoj našeg društvu.

img1
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img16
img17
img18
img19
img2
img20
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/20 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba