OKUČANI PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
09. kolovoza 2019.

„ODRŽIVO PRIRODU PODRŽIMO“: Projekt pravilnog  sakupljanja i razvrstavanja kućnog otpada

 

U Okučanima i na području cijele općine  u tijeku je provedba  projekta „ODRŽIVO PRIRODU PODRŽIMO“  koja ima za cilj educirati građane  o značaju pravilnog  sakupljanja i razvrstavanja kućnog otpada i na koncu njegovog  smanjivanja.

Ovaj projekt provodi se zajedno  s općinama  Cernik i  Staro Petrovo Selo, koja je nositelj projekta i koja ga je  prijavila je na javni poziv za sufinanciranje provedbe programa edukativno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Projekt je ocijenjen pozitivno te ispunjava sve kriterije prihvatljive za sufinanciranje sredstvima kohezijskog Fonda.  Ugovor je  u rujnu 2018. godine u Zagrebu  potpisao  načelnik  općine  Nikola Denis  s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravkom Ponošom.

Projekt „ODRŽIVO PRIRODU PODRŽIMO“ ima za cilj stvaranje zajedničkog osjećaja odgovornosti za pravilno postupanje otpadom, u cilju smanjenja stvaranja otpada i povećanja učinka odvojenog skupljanja otpada i ponovne uporabe. Ukupna vrijednost projekta je 586.958,49 kuna, odobrena bespovratna sredstva  iznose  maksimalnih 85%, a razliku do ukupne vrijednosti financirat će  općine.

Na  području općine  Okučani projekt provode Općina Okučna i komunalno poduzeće „Sloboština“  koje  djeluje na području cijele općine i koje je zaduženo za  zbrinjavanje  miješanog komunalnog otpad, održavanje okoliša o zbrinjavanje otpada s zelenih otoka.

 

- Drago nam je da to radimo s našim prijateljima iz općina Cernik i Staro Petrovo Selo.  Upoznajemo kućanstava  i stanovništva sa potrebom zbrinjavanja otpada  za njegovo daljnje korištenje u korisne svrhe. Ove tri općine su se udružile i zajedno će  naredne dvije godine educirat stanovništvo, udruge  i ostale,   kako  zbrinuti i reciklirati  miješani komunalni otpad.  Čini se to putem letaka, edukativnih predavanja, radionica  i medija.   Očekujemo da će to dati rezultata kod zbrinjavanja otpada kada ovaj projekt zaživi.

Koliko god se trudili  još uvijek ima građana koji se neodgovorno odnose prema otpadu.  Zato se trudimo  dodatno ih  educirati  i osvijestiti. Najveće količine otpada nastaju u domaćinstvima  i zato treba  isticati i ljudima govoriti kako nastaje otpad, koji je to otpad koji se ne može reciklirat i koji bespotrebno kupujemo, a stvara nam problem.  Treba stoga truditi  proizvest što manje otpada, a onaj koji proizvedemo trebamo  na odgovarajući način zbrinut - kaže  Ivan Golub, direktor komunalnog  poduzeća Sloboština.

P1280725
P1280726
P1280730
P1280731
P1280732
P1280734
1/6 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba