OPĆINA NOVA KAPELA PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
13. kolovoza 2019.

U NOVOJ KAPELI PROSLAVILI DAN OPĆINE I BLAGDAN SVETE KLARE

 

Stanovnici Općine Nova Kapela i ove su se godine, tradicionalno na blagdan svete Klare, u središtu općine okupili u velikom broju. Uz blagdan svoje zaštitnice obilježen je i Dan općine Nova Kapela, a uz tradicionalni robni i stočni sajam održano je više prigodnih sadržaja. Na misi Novokapelčani su napunili župnu crkvu, u znak zahvalnosti i pijeteta položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen- obilježja poginulim hrvatskim braniteljima s područja Općine Nova Kapela, a središnji događaj obilježavanja Dana općine bila je svečana sjednici Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Anto Žagrić, a načelnik Ivan Šmit govorio o uloženim naporima i realiziranim i projektima koji su u tijeku, a čije je cilj unaprijediti život stanovništva na području cijele općine, posebno mladima, kojima će kako je naglasio, posvećeni iguće razdoblje.

Čestitke i pohvale

Uz čestitke u povodu Dana općine i blagdana svete Klare načelnik Ivan Šmit i Općinsko vijeće dobili su za svoj rad pohvale od zamjenika župana Stjepana Bošnjakovića, načelnika Općine Oriovac Antuna Pavetića, koji se obratio u ime nazočnih općinskih načelnika i zamjenice novogradiškog gradonačelnika Ivane Trupine..

Na svečanoj sjednici bili su brojni gosti i uzvanici,  zamjenik župana Stjepan Bošnjaković,pročelnik odjla za poljoprivredu Željko Burazović pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Klara Šćuka, zamjenici gradonačelnika Grada Nova Gradiška Borislav Vidošić i Ivana Trupina, načelnik Općine Cernik Vitomir Žaki, načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić  i zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje  Andrić općinski vijećnici Općine Nova Kapela, predvođeni predsjednikom Antom Žagrićem i zamjenicom Vesnom Jergović. predstavnici obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, udruga, ustanova i institucija te javnog i političkog života općine.

Glazbenim nastupom program svečane sjednice su uveličali članovi Matice umirovljenika Općine Nova Kapela i Ivan i Luka Prpić koji su odsvirali himnu. Održano je više sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja uz nastup Miroslava Škore.

Ulaganja u mlade obitelji

Izvješće o radu u protekloj godini i planove za iduću godinu prezentirao načelnik Ivan Šmit rekavši kako je povoljna okolnost za jedinice lokalne samouprave, pa tako i za općinu Nova Kapela postojanje europskih fondova kojima se mogu financirati projekti značajni za lokalno stanovništvo kao što su lokalne ceste, vrtići, zapošljavanje teže zapošljivih skupina kako je zaposleno trideset žena s Općine u programu „Zaželi“ kojim se  skrbi za starije i nemoćne s područja općine Nova Kapela. Istaknuo je važnost zajedništva i koordiniranog djelovanja općina, županija i države pri korištenju raspoloživih zajedničkih europskih sredstava kazavši.

„Izgradili smo lokalnu cestu Soci – Siče, za koju čekamo uporabnu dozvolu, vrijednost investicije je 5 milijuna kuna financirano europskim novcem. Zašto ta cesta mnogi se pitaju, zato jer je takav natječaj postojao, a mi smo imali uvjete. Drugi važan natječaj i drugi važan ugovor, s lokalnom građevinskom firmom,  potpisat ćemo ovih dana za dogradnju dječjeg vrtića, financirano europskim novcima vrijednosti 5 milijuna kuna, vjerujem da ćemo ga nagodinu za Dan općine svečano otvoriti. Planira se i prostor za jaslički uzrast što će biti velika pomoć zaposlenim mladim ženama. Zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja obnovili smo dom u Srednjem Lipovcu, zajedno s Europskom unijom ovih dana radimo na poboljšanju dostupnosti besplatnog Interneta, zajedno s Ministarstvom kulture obnovili smo krovište na domu u Sičama,  s umirovljenicima apliciramo na natječaj u Ministarstvu demografije gdje već  treću godinu povlačimo sredstva,  s Vatrogasnom zajednicom krećemo u kupovinu vatrogasnog vozila, zajedno s Uredom vlade za stambeno zbrinjavanje obnovit ćemo kolnik u Donjem Lipovcu, sa ŽUC-om smo obnovili cestu od Lipovca do Majdana, zajedno s Dragovčanima uredili smo središte Dragovaca. Naglašavam zajedništvo jer samostalno bilo koja općina može malo, ali združenim snagama i zajedničkim novcem i voljom može se puno. Ukupno smo investirali 20 milijuna kuna u jednoj godini.

Najdraži dio mi je izdvajanje 800 tisuća kuna proračunskog novca potrošenog za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Do današnjeg dana 21 obitelj s više od  četrdesetero djece je dobila od 30. 000 do 50.000 kn za kupnju ili gradnju obiteljske kuće na našoj općini. To su obitelji koje su se doselile ili razmišljale o odlasku. Mjerom kojom smo omogućili kupovinu kuća u Sičama ili Seocu uz subvenciju od 50.000 kn nisu otišle već su ostale na našoj općini. Taj program nastavljajmo dalje. Važne su ceste, staze, domovi, ali je najvažniji čovjek koji ih koristi. Mlade obitelji kojima smo pomogli baš to će činiti“, rekao je Ivan Šmit , načelnik.

OŽIVJETI RAD „NIGME“

Najavio je stavljanje u funkciju nekadašnjeg poslovnog prostora „Nigme“ Nova Kapela, Općina je kupila prostor i planira uređenje istog.

„Ne volim govoriti o budućim projektima dok se ne realiziraju. Od konkretnih projekata koje ćemo realizirati je kupnja dosadašnje novokapelačke tvrtke „Nigma”. Nešto što je famoznom privatizacijom iz devedesetih godina bilo uništeno i podsjetnik na ružna vremena je iza nas.

Kupili smo ovaj objekt za 90 tisuća eura, u sljedećih godinu planiramo rušenje i čišćenje. Osmislit ćemo nove sadržaje koji će biti kombinacija komunalnog, ekološkog i poduzetničkog sektora, tzv. mini zone. Hale od dvije, tri tisuće kvadrata, reciklažna dvorišta, komunalni pogon, to ćemo kroz dvije, tri godine staviti u funkciju i izgraditi nove sadržaje koji će nam donijeti dodatnu vrijednost“, kaže načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit.

Prema riječima Stjepana Bošnjakovića, sukladno mogućnostima, Brodsko-posavska županija, podržava i potiče u radu i razvoj općine Nova Kapela ali i  sve jedinice lokalne uprave i samouprave bez obzira na odnose izvršne vlasti.

„Surađujemo sa svim općinama pa tako i s Općinom Nova Kapela jer su sve jednako vrijedne. U tom smislu podržavamo sve aktivnosti koje čelništvo Općine Nova Kapela provodi kroz brojne projekte. Kao osnivač, Brodsko-posavska županija,  radi na projektima energetske obnove škola, a nadam se da ćemo do kraja ove godine ili početkom nove osigurati DVD-u Nova Kapela šumsko vatrogasno vozilo, a surađivat ćemo i na nekim drugim projektima. Ova općina, u svakom slučaju, što se tiče povlačenja europskih sredstava može biti primjer ostalim općinama“, kazao je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

p002
p003
p004
p005
p006
p007
p008
p009
p010
p011
p012
p013
p014
p015
p016
p017
p018
p019
p020
p021
p022
p023
p024
p025
01/24 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba