OPĆINA REŠETARI PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
20. kolovoza 2019.

Projekt "Kreirajmo kvalitetniji život zajedno"

 

U općini Rešetari 19. kolovoza načelnik Zlatko Aga i koordinator Kornelije Lalić održali su radni sastanak sa ženama koje sudjeluju u projektu „Kreirajmo kvalitetniji život zajedno“, a koji se financira iz Program "Zapošljavanje žena - Zaželi" u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Iz razgovora sa ženama moglo se zaključiti da su i one i korisnici programa, uglavnom starije i nemoćne osobe, vrlo zadovoljni.

„ Jako sam zadovoljna i sretna s ovim poslom“, kazala je Marijana Marinović.

„Trenutno imam pet korisnika. Zadovoljni smo i već smo kao jedna obitelj. Naši korisnici su zadovoljni i s potporom koju primaju od općine i jako smo zahvalni načelniku Zlatku Agi što nam je to omogućio i željeli bismo da se to i produži“, rekla je Jasna Španić.

„Prije nepunih godinu dana pokrenuli smo program Zaželi i 30 nezaposlenih žena preuzelo je brigu za dvjestotinjak starih i nemoćnih osoba. Smatram da je program jako kvalitetan i koristan za općinu Rešetari, a to ste čuli i od samih djelatnica koje rade i pomažu starijoj populaciji u općini. Dobili smo gotovo 5 milijuna kuna za korištenje u dvije godine. Mnogi se već pitaju što će dalje biti kad on završi. Imam saznanje da će Vlada RH produžiti rokove, a na koji način to ćemo vidjeti. Smatram da je program pomogao životu starijih obitelji na našem prostoru, a  mi kao općina ćemo dati sve i dalje da im olakšamo život. Korisnike smo izabrali temeljem njihovih prijava. Mi smo nekoliko godina provodili slične projekte u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje gdje smo koristili javne radove i pomoć u kući. Kroz taj program smo vidjeli tko je najpotrebitiji i komisija putem kandidature je odabrala ljude kojima je taj posao najpotrebniji i koji su se već po kazali odgovornima. Te žene su radile već po šest mjeseci imale su pohvale za svoj rad i to je bilo ključno kod odabir žena u sam projekt. Bilo je tu i prigovora, ali to je normalno, jer svatko je nezadovoljan tko ne dobije posao. Znam da nisu ni plaće žena velike, ali one po svim vremenskim prilikama i neprilikama rade i djeluju, imaju strpljenja za starije osobe kojima pružaju novu nadu u životu. U opisu poslova žene imaju zadane mogućnosti i često moraju izaći izvan njih, a za teške fizičke poslove uskače općina i komunalni pogon. Nekada smo i mi u općini nezadovoljni što djeca ne brinu za svoje roditelje ali svjesni smo mogućnosti odlaska na rad izvan mjesta i države, osjećamo se da smo mi zajednica koja im treba pomagati. Svaki mjesec se raspoređuju po domaćinstvu higijenske potrepštine u vrijednosti oko 300 kuna. Kroz program zaželi žene kreću u edukaciju. Osigurano je preko pola milijuna kuna za svoju edukaciju i ako ne budu više mogle raditi u sličnim programima da se prekvalificiraju ili dokvalificiraju. To provodimo sa Pučkim otvorenim učilištem u Novo Gradiški kroz nekoliko aspekata da bi one mogle na tržištu rada doći lakše do posla. Plaća je minimalna zagarantirana zakonom, a sve žene imaju pravo na božićnicu, uskrsnicu, regres i godišnji odmor“, kaže Zlatko Aga.

Ukupna vrijednost projekta je 4.957.056,36 kuna. Korisnik je Općina Rešetari, a razdoblje provedbe projekta je od 30.5.2018 - 30.11.2020. godine.

Projekt "Kreirajmo kvalitetniji život zajedno" uključuje ciljnu skupinu dugotrajno nezaposlenih žena s najvišim srednjoškolskim obrazovanjem i krajnje korisnike starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Kroz projekt zaposleno je 30 žena koje će se u 24 mjeseca brinuti za više od 150 starijih i nemoćnih osoba na području Općine Rešetari.

Projekt se provodi u cilju uključivanja žena u nepovoljnom položaju s nižom razinom obrazovanja na tržište rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici, a sve u cilju kako bi se osnažio i unaprijedio njihov radni potencijal i smanjio rizik od siromaštva, te ujedno potaknula soc. uključenost i povećala razina kvalitete života krajnjih korisnika.

Projektom se nastavlja smjer dosadašnjeg djelovanja Općine Rešetari u području socijalnog/društvenog djelovanja, te se otvara novi okvir koji je održiv i koji će se razvijati i nakon provedbe predmetnog projekta. Stvorit će se novi kapaciteti, te bi budući projekti mogli obuhvaćati nove ciljne skupine i nova geografska područja.

Osposobljavanjem/obrazovanjem i iskustvom koje će ciljne skupine steći prilikom sudjelovanja u predmetnom projektu, kao i unaprjeđenjem kapaciteta prijavitelja, postići će se institucionalna održivost projekta jer će te iste osobe steći uvjete za nova buduća zaposlenja, kao i biti unaprijeđene u radu za osmišljanje i provođenja novih sličnih/istih projekata. Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i HZZ, Podružnica Slavonski Brod. Temeljem ostvarenog partnerstva i suradnje na projektu dodatno su osnaženi mnogi relevantni dionici na području socijalne skrbi, zapošljavanja i razvoja ljudskih potencijala što će rezultirati daljnjim zajedničkim promišljanjem i akcijskim djelovanjem te omogućiti multipliciranje rezultata projekta kako na lokalnoj i regionalnoj razini tako i na nacionalnoj. Razmjena iskustva, primjeri dobre prakse kao i brojni pozitivni rezultati poslužit će kao iznimno važan pokretač motivacije i poticaja za pokretanje novih programa s istim ciljem.

p001
p002
p003
p004
p005
p006
p007
p008
p009
p010
p011
01/11 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba