NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
06. rujna 2019.

Postavlja se spomen ploča poginulima u najkrvavijem  novogradiškom  ratnom danu, 21. rujna

 

Novogradišćani godinama, skromno i u malom broju obilježavaju 21. rujan 1991. godine, najkrvaviji dan u Novoj Gradiški za vrijeme Domovinskog rata. Ispred Doma kulture za poginule hrvatske vojnike i civile pale se svijeće, odaje im se  počast i evociraju sjećanja.  Od ove godine  ovaj će se  datum obilježavati na dostojanstveniji način jer će, kako je na sjednici Gradskog vijeća kazao Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge, a potvrdio i gradonačelnik Vinko Grgić,  kod Doma kulture  postaviti spomen ploča s imenima poginulih. Nakon što su napali naplatne kućice na autocesti neprijateljski zrakoplovi se obrušavaju na Novu Gradišku. Poginulo je 12 osoba od kojih je  jedna  izgorjela. Toga dana 50 osoba je teže i lakše ranjeno. Izgorjela su 2 vojna kamiona. Središte Nove Gradiške napadnuto je u 12,52 sati.

„Iz zrakoplova agresor puca strojnicama, a raketama gađa vitalne objekte. U prvom naletu zrakoplova pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova je Dom kulture u kojemu je smještena lokalna radio-postaja, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, te željeznička postaja. Oštećeno je i nekoliko  obiteljskih kuća. Namjera neprijatelja je bila uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. Cilj neprijateljskih zrakoplova bila je stoga i brana Bačica na akumulaciji nadomak Crniku, odakle se Nova Gradiška opskrbljuje vodom. Oštećena je filtar-stanica“.

21. rujna 1991. godine poginuli su: TOMO IDŽAKOVIĆ, MARINKO BAŠIĆ, MIKRET KOPIĆ ( pripadnici ZNG iz Zagreba), DOMAGOJ PODKONJAK ( civil iz Cernika), MARKO TIČAK iz Nove Gradiške, ŽELJKO LUCIĆ iz Seoca, IVAN LABAVIĆ iz Bilog Briga, MARKO RUŽOJČIĆ iz Donjeg Lipovca, ANTE STIPIĆ iz Gornjih Bogićevaca, DAVOR TOPČIĆ iz Rešetara, GORAN JEFTIĆ iz Rešetara ( svi ZNG) i DUŠAN MILOŠEVIĆ (Narodna zaštita).( Korišteni  izvodi iz 2. izdanja knjige Franje Samardžića NOVOGRADIŠKE RATNE GODINE 1990. – 1991., a fotografije iz knjige u pripremi  NOVA GRADIŠKA: 120  DANA OPĆE OPASNOSTI,  arhiva Novogradiškog godišnjaka i UHDDR Nova Gradiška.)

p001
p002
p003
p004
p005
p006
1/6 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba