HRVATSKA SELJAČKA STRANKA PDF Ispis E-mail
Autor hss.bpž   
08. rujna 2019.

Došlo je  vrijeme u kojem se mora početi voditi brigu o svakom proizvođaču

 

Predsjednik Hrvatske selačke stranke Krešo Beljak sa zamjenikom Davorom Vlaovićem i glavnim tajnikom Željkom Lenartom posjetio je 27. međunarodni bjelovarski sajam u petak, 6.rujna želeći na taj način ukazati na važnost poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje za Hrvatsku.

HSS-ovci su u fokus stavili izlagače, proizvođače hrane  i stočare čije su štandove izložena grla posjetili i razgovarali o proizvođačkoj svakodnevici koja se u puno detalja razlikuje od sajmovanja . Sajam je za proizvođače mjesto na kojem prezentiraju plodove rada i mjesto na kojem svoju proizvodnju i sudbinu mogu usporediti s drugim hrvatskim proizvođačima, mjesto na kojem imaju priliku progovoriti o problemima i pohvaliti se uspjesima.

Život proizvođača u Hrvatskoj nije lagan i nije najteži rad na njivi, plasteniku ili farmi, ono što ne mogu savladati je birokratski aparat i stalne izmjene pravila ponašanja koje stvaraju neizvjesnost  i beznađe. Problem je nesređeno „slobodno“ tržište koje štiti uvoznike i preprodavače, a domaćeg proizvođača tjera u dugove i napuštanje poljoprivrede, problem je neriješeno pitanje državnog poljoprivrednog zemljišta koje će za nekoliko mjeseci moći kupovati stranci, a Ministarstvo poljoprivrede ne čin ništa da se to spriječi, mada ima mehanizme. Poljoprivrednici, stočari su posebice razočarani i pitaju se je li došlo vrijeme kada će posti sluge tuđih gospodara.

Predsjednik HSS-a Keš Beljak je iz Bjelovara poručio da je došlo vrijem u kojem Ministarstvo  poljoprivrede mora početi voditi brigu o svakom proizvođaču i svakom kvadratnom metru hrvatskog poljoprivredno  zemljišta, rekao je:

-          HSS u prvom tjednu rada Hrvatskog sabora, nakon ljetne stanke, očekuje raspravu o Interpelaciji o radu Hrvatske Vlade radi nečinjenja u vezi produljenja moratorija na prodaju zemlje strancima.  Proizvodnja hrane uvijek je bila snažno oružje u borbi za život, dostupnost hrane je bila najčešći razlog seoba Hrvata, naseljavanja i raseljavanja pojedinih hrvatskih krajeva.

HSS-ovci su pozvali Vladu Republike Hrvatske da prestane statirati i pogodovati strancima jer će Hrvatska ostati bez Hrvata, prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima, koje je glavni resurs za proizvodnju hrane, je veliki korak upravo u tom pravcu.

Saborski zastupnik Davor Vlaović  se zapito gdje je zapela provedba Zakona o poljoprivrednom zemljištu  te se osvrnuo na tržište poljoprivrednih proizvoda i rekavši da mora prestati praksa pogodovanja uvoznicima, a Hrvatska ne smije postati mjesto za zbrinjavanje viškova stare hrane koju masno plaća Hrvatska sirotinja aludirajući pri tom na uvoz prošlogodišnjih jabuka iz Poljske  dok cijenom o 1,8 kn/kg  ovogodišnje berbe domaći proizvođači  jabuka ne mogu pokriti niti troškove proizvodnje.

1_HSS
2_HSS
1_HSS
2_HSS
1/2 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba