SLAVA I POČAST HEROJIMA-LAZE PDF Ispis E-mail
Autor novagra   
09. rujna 2019.

Održan 26.  memorijal „Hrvatski sokoli Laze“

 

Pod pokroviteljstvom Općine Staro Petrovo Selo, 7. i 8. rujna  održan je   u Lazama, 26. po redu memorijal „Hrvatski sokoli Laze“ i evocirana sjećanja na Željka i Vladu Grganića, Zvonka Novoselca, Ivicu Pavlovića, Željka Mikolčevića, Darka Babića i Josipa Martinovića, mještane koji su  u Domovinskom ratu   život  položili na oltar Domovine.  Ovogodišnji memorijal, Organizacijski odbor na čelu s brigadnim generalom u miru Mladenom Mikolčevićem i Općina Staro Petrovo Selo  iskoristili su kao prigodu da se otvori obnovljeni mjesni dom „Hrvatski sokoli”.

Kod spomenika  poginulim hrvatskim  braniteljima i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana vijence su položili i svijeće zapalili roditelji poginulih branitelja, Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika  Vlade RH Andreja Plenkovića,  saborski zastupnik Pero Ćosić   izaslanik  predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića,  načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, izaslanik  potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova  Davora Božinovića, zapovjednik oklopne mehanizirane gardijske brigade general  Mijo Validžić kao izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića i  zapovjednika Hrvatske kopnene vojske  general bojnika Siniše Jurkovića,  izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora  u kome su bili general Ljubo Ćesić Rojs, general -pukovnik Mladen Kruljac i pukovnik Rudolf Klincer, general Mladen Mikočević i mještani Laza.

Vijence su položili si svijeće zapalili Župan brodsko-posavski Danijel Marušić,  izaslanstvo  Općine Staro Petrovo Selo koje su predvodili načelnik i zamjenik načelnika  Nikola Denis i dr. Josip Kolodziej, zamjenica novogradiškog gradonačelnika  Ivana Trupina i  općinski načelnik u Rešetarima Zlatko Aga,   Josip Akmačić i Miroslav Matiću ime policijskih postaja Nova Gradiška i Stara Gradiška.  te predstavnici brojnih udruga  proisteklih iz Domovinskog rata i učenici OŠ „Vladimir Nazor“ Adžamovci.

Obnovljeni dom nazvan „Hrvatski sokoli“  prigodno su otvorili  ministar Tomo Medved i  brigadni general  Mladen Mikolčević, a posvetio pater  Nenad  Meter.  Okupljenima se obratio  općinski načelnik Nikola Denis  i govorio o značaju  koji će  obnovljeni  dom koji će  imati za  mještane i  služiti im kao mjesto okupljanja i društvenog života.

-Postoje trenuci kada zastanemo i prisjetimo se  novije hrvatske povijesti i u njoj velikih sinova, naših hrabrih hrvatskih branitelja, ovdje Hrvatskih sokola iz Laza koji su život podarili za slobodu  Domovine u svim postrojbama Hrvatske vojske i Policije. Ljudi su to  koji su stavili svoje živote na oltar domovine  kako bismo danas živjeli u slobodi. Stoga je jako važni i zahvaljujem se organizatorima i svim prijateljima koji  svake godine na današnji dan odazivaju na ovaj Memorijal.  Zajedno s obiteljima naših poginulih branitelja prisjećamo se njihove  žrtve i odajemo im počast. I svim hrvatskim braniteljima iskazujemo poštovanje  i zahvalu, a kao narod i kao društvo čuvamo od zaborava naše vrijednosti koje smo donijeli iz Domovinskog rata. Stoga je jako važno da nastavimo  sa ovim memorijalima. Sretan sam kad vidim da tolike godine tako veliki broj  prijatelja  koji dođu, odaju počast našim poginulim junacima,  međusobno se hrabre i odlazeći odavde ponesu  sa sobom, u svoje sredine, dio ove snage,  jedinstva i zajedništva -kazao je ministar Tomo Medved.

-Za vrijeme 2. svjetskog rata imali smo šestoricu poginulih, a 1945. godine u nekoliko dana   odvedeno je 29 mladića, najstariji je imao 33 godine i nikada nismo saznali gdje su im kosti završile.  U Domovinskom ratu, rekao bih zadnjoj bitci za Hrvatsku smo izvojevali tako željenu slobodu i dugo čekanu neovisnost. Sedmorica naših prijatelja  je položila svoje živote na oltar Domovine. Mi slavimo njihovu žrtvu  jer su nam omogućili ovo što  danas imamo kazao je  general Mladen Mikolčević.

-Svake godine u Lazama odajemo počast svima onima koji su dali svoje živote u obrani naše  Domovine, a posebno hrvatskim sokolima. Ono što je uvijek dirljivo je vidjeti  djecu kako  se poklone žrtvama starijih sumještana. Hvala Bogu da živimo u slobodi, a ono što mi je danas posebno drago je da je obnovljen dom koji nas  na neki način upućuje u budućnost  koja je u mladima  i ostanku  u ovom prostorima i da ova sela neće izumrijeti bez obzira na tragedije iz prošlosti - kazao je  župan Danijel Marušić.

img1
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img16
img17
img18
img19
img2
img20
img3
img4
img5
img6
img7
img8
img9
01/20 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba