Sportske vijesti PDF Ispis E-mail
Autor Ivo Petranović   
14. kolovoza 2011.

TENISAČI BESKUĆNICI

Članovi Teniskog kluba "Nova Gradiška – Slavonski biser" uistinu su jedinstveni. Pobjeđuju, osvajaju naslove, a nemaju vlastiti teren. Treniraju i igraju na terenima izvan Nove Gradiške, a pored tog ogromnog hendikepa za vrijeme utakmica nemaju premca, jer pobjeđuju, manje-više, gdje god nastupe. Međutim, tenisači zaslužuju sve pohvale, jer su proteklih godina, posebno Marko Brčić na turnirima izvan Nove Gradiške postigli niz vrlo zapaženih rezultata.

Trio Marko Brčić, Danijel Gubić i Aleksandar Jović potvrdili su, primjerice, visoku momčadsku kvalitetu u 3 protekle godine zaredom osvojivši u službenom ligaškom natjecanju naziv prvaka na razini Brodsko-posavske županije. Nažalost, Nova Gradiška još uvijek nema odgovarajući teniski teren i nema izgleda da će ga uskoro dobiti, pa će sve utakmice kao domaćini Novogradiščani igrati i u buduće na gostovanjima, što im izgleda ne smeta jer redovno pobjeđuju i osvajaju prva mjesta.

Međutim, postavlja se pitanje: zašto se u Novoj Gradiški, gradu bogate teniske tradicije, pored nekoliko improviziranih teniskih terena ne izgradi jedan odgovarajući, podoban za prvenstvene susrete, kako ne bi novogradiški tenisači i dalje bili beskućnici i osvajali naslove na tuđim terenima i bez svojih gledatelja.

UTVRĐIVANJE BROJA POGINULIH NOGOMETAŠA

Na plenumu Nogometnog središta Nova Gradiška, koji ove godine obilježava vrijednu 50. obljetnicu utemeljenja, pored mnogih sadržaja u planu proslave dodana je još jedna. Naime, na prijedlog predsjednika NS dr. Damira Japundžića osnovat će se baza podataka o poginulim, ranjenim, umrlim i nestalim nogometašima ovoga područja za vrijeme Domovinskog rata. Taj broj je ogroman, a nikada do sada, osim povremenih isticanja pojedinačnih slučajeva pri obilježavanjima obljetnica, nije utvrđen.

Poznato je da su sportaši, poglavito nogometaši, kojih je i najviše bilo u postrojbama HV, prvi stupili u dragovoljačke redove ZNG i da su najviše stradavali u borbama. Zna se i poimenično da je ukupni broj poginulih branitelja na novogradiškom području 367 boraca, ali nije specificiran broj sportaša, odnosno nogometaša, što će sada biti učinjeno.

Stoga su zaduženi svi klubovi u ingerenciji Nogometnog središta Nova Gradiška da to učine kako bi se ustrojila baza podataka poginulih, ranjenih, nestalih i umrlih nogometaša u Domovinskom ratu i o tome sačuvala dokumentacija.

POČETAK LIGE

Na plenumu klubova je odlučeno da 3. ŽNL starta 28.kolovoza, a 2. ŽNL,zapad 21. kolovoza i završi 13. studenoga.

Izvučeni su parovi u 2. ŽNL pa se 21. kolovoza s početkom u 18 sati sastaju: u Davoru: Posavac – Budućnost (Rešetari), u Godinjaku Dinamo – Psunj Sokol (Okučani), u Adžamovcima: Polet – Slavonija (Bodovaljci), u Brđanima: Mladost – Krečar (Srednji Lipovac), u Komarnici: Sloga – Sloboda (Gornji Bogićevci), u Vrbovi: Omladinac – Soko AKZ ( Orubica), te u Gunjavcima-Drežniku: Slavonac – Slavija (Staro Petrovo Selo).

STARTA I KUP

Izvučeni su i parovi za Kup, gdje igraju: Psunj Sokol - Dragalić i Sloboda – Sava, Slaven – Saturn, Budućnost – Slavonija, Croatia – Omladinac, Slavija – Mladost, Batrina – Trenk, Krečar – Graničar (MM), Dinamo – Slavonac, Orljava – Sava (M), Polet – Posavac i Sloga (K) – Soko. U Kupu juniora sastaju se: Polet – Slavonac (GD), Mladost – Dinamo, Slavonac (NK) – Batrina, Sloga (K) – Krečar, Soko – Slavija, a Slavonija ide u 2. kolu i igra protiv Omladinca.

POLA STOLJEĆA NOGOMETA U VRBOVI

Polustoljetnu obljetnicu proslavio je NK „Omladinac“ iz Vrbove prigodnom svečanošću i revijalnom utakmicom uz gostovanje hrvatskog drugoligaša MV Croatije iz Slavonskog Broda koji je pobijedio domaćeg jubilarca s 3:0. Predsjednik kluba Slavko Kos uručio je prije revijalne utakmice priznanje najboljem igraču Omladinca Tomislavu Turkalju i najboljem strijelcu Goranu Ćorkoviću za 32 postignuta gola.

Utakmici su prethodili polaganje vijenaca i paljenje svijeća pored spomen-obilježja na klupskom domu poginulim hrvatskim braniteljima, nogometašima Omladinca.

Na svečanoj jubilarnoj sjednici skupštine predsjednik kluba Slavko Kos uručio je veliki broj priznanja zaslužnim pojedincima proteklih generacija, a o polustoljetnom uspješnom putu kluba uspomene je evocirao prvi predsjednik Vlado Knežević i animator jubilarne svečanosti Marijan Štefanac. Tom prilikom je promovirana i povjesnica kluba „Omladinac u srcu“ autora Antuna Tonija Brađaševića u nazočnosti oko 200 uzvanika i gostiju, gdje su bili dr. Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, dožupan Davor Vlaović, načelnik općine Staro Petrovo Selo Željko Kočijašević i brojni drugi.

MEMORIJAL U BATRINI

U organizaciji NK Batrina održan je dvodnevni tradicionalni memorijalni nogometni turnir u počast dvojici vrsnih nogometaša i hrvatskih branitelja , Stjepanu Knezoviću Ćipi i Anti Šutalu, koji su poginuli u Domovinskom ratu. Na turniru su igrali: Svjetlost (Lužani), Graničar (Laze), Oriolik (Oriovac) i Slavonac (Nova Kapela), te u revijalnoj utakmici domaća Batrina i Omladinac (Vrbova).

Prije početka Memorijala položeni su vijenci i zapaljene svijeće na novokapelačkom groblju, pored spomen-obilježja, te ispred spomen ploče na igralištu.

U polufinalu turnira Svjetlost je pobijedila Graničar 3:2, a Oriolik Slavonca 3:0. U borbi za 3. mjesto Graničar je slavio protiv Slavonca (6:1), a u finalu su Oriolik i Svjetlost odigrali bez odluke (1:1), pa je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (5:4) pobjednik Memorijala momčad Svjetlosti. U revijalnoj utakmici Batrina je pobijedila Omladinac s 2:0.

TURNIR IZNENAĐENJA PARU BRČIĆ- KUMIĆ

Održan je teniski "turnir iznenađenja" u parovima na kojem je nastupilo 16 igrača. Turnir je posebno zanimljiv jer parovi koji će zajedno igrati nisu bili poznati unaprijed, nego su se kod izvlačenja igrači podijelili u dvije skupine, "jaču" i "slabiju". Parovi su dobiveni tek izvlačenjem po jednog igrača iz svake skupine.
Prvo mjesto osvojio je par Marko Brčić-Miljenko Kumić pobijedivši u finalu par Ivica Kožulj-Vedran Piškulić rezultatom 9:4. Za treće mjesto dvojac Danijel Gubić-Tomislav Vlaović pobijedio je par Zdenko Žagar-Igor Mendek (7:6).

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba