NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
21. rujna 2019.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

 

U povodu Dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava  22. rujna,  20. rujna je konferenciju  za medije sazvala dr. Ljepša Rakas  Vujčić, predsjednica Gradskog vijeća i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Nova Gradiška   na kojoj je bila nazočna i Marija Bradašić Mikolčević, nova predsjednica  Foruma žena SDP-a Nova Gradiška. Cilj konferencije je javnost što više  zainteresirati za ovaj problem u društvu.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama  se  obilježava u Hrvatskoj  u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Pet godina poslije  kao datum obilježavanja Dana borbe protiv nasilja nad ženama odredio je Hrvatski sabor odlukom od 15. listopada 2004. godine.

-Sve izjave, konferencije i slično   dovode  do toga da se javnost  više senzibilizira za ovaj problem u društvu. U tih 20 godina u našoj se državi puno napravilo u zakonskoj regulativi i zaštiti  žena od nasilja, a  usvojeno je i niz konvencija. Međutim,  koliko mi o tome govorili nasilje nad ženama se, nažalost,  događa i dalje. Ukazuje se zato i dalje na taj problem, senzibilizira javnost i ohrabruju  žene da nasilje što više prijavljuju. Problem je u tome  što se nasilje i dalje događa. Žene u strahu  od počinitelja nasilja, osude okoline  i straha da im nitko neće vjerovati, a institucije neće reagirati, straha od sramote za obitelj i djecu  nasilnike  ne  prijavljuju.   U zadnje vrijeme svjedočimo da se naselje ne događa samo u obitelji  već i na radnom mjestu   gdje  ga je još teže prijaviti  - kazala je  dr. Ljepša Rakas  Vujčić.

-Smatram da je prevencija bit svega. Prevenciju zlostavljanja treba početi u što ranijoj dobi, Kao učiteljica prevenciju nasilja, ne samo  nasilja prema ženama, provodim sa učenicima od prvog razreda. S obzirom da se nasilje događa u obitelji bilo bi dobro  o tome što više  govoriti i iznositi što više primjera, a  ne samo  kada se nasilje dogodi, što smo svjedoci u medijima, kada o nasilju svi  pričamo. Na nasilje treba   upozoravati prije počinjenja. Činjenica je  da nasilje nad ženama ima veliku stopu, da je sve češće i što je najgore  završava smrću.  Zato o toj temi trebamo govoriti. S obzirom da sam predsjednica Foruma žena SDP-a  i okupljam sve veći broj žena oko sebe s njima ću o tome razgovarati kako  bi žene mogle slobodno govoriti  jer šutnja  ne donosi ništa dobro - kazala je Marija Bradašić Mikolčević, nova predsjednica Foruma žena SDP-a Nova Gradiška.

P1290894
P1290896
P1290894
P1290896
1/2 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba