NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
22. rujna 2019.

Spomen ploča - znak sjećanja na poginule i ranjene hrvatske branitelje i najkrvaviji ratni dan

 

Spomen ploču,  znak sjećanja na jedan od najkrvavijih ratnih dana u Novoj Gradiški, 21. rujna 1991. godine kada je poginulo  12,  a  ranjeno 50 hrvatskih branitelja i civila  otkrile su obitelji poginulih branitelja ispred Doma kulture u Novoj Gradiški. Toga dana u 12 sati i 52 minute napadnuto je  najuže i najvitalnije gradsko središte. Nakon što su napali naplatne kućice na autocesti neprijateljski zrakoplovi su se obrušili na Novu Gradišku gađajući vitalne objekte. Cilj je bio uništiti ih, obeshrabriti branitelje i izazvati paniku kod civilnog stanovništva..

Poginuli su :Marinko Bašić, pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Tomo Idžaković, također pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Goran Jeftić, pripadnik Zbora narodne garde iz Rešetara, Mikret Kopić, pripadnik Zbora narodne garde iz Zagreba, Ivan Labavić, pripadnik Zbora narodne garde iz Bilog Briga, Željko Lucić, pripadnik Zbora narodne garde iz Seoca, Dušan Milošević, pripadnik Narodne zaštite iz Nove Gradiške, Domagoj Potkonjak iz Cernika, Marko Ružojčić, pripadnik Zbora narodne garde iz Donjeg Lipovca, Ante Stipić, pripadnik Zbora narodne garde iz Gornjih Bogićevaca, Marko Tičak, pripadnik Zbora narodne garde iz Nove Gradiške i  Davor Topčić, pripadnik Zbora narodne garde iz Rešetara.

Grad Nova Gradiška, nakon 28 godina inicirao je postavljanje spomen ploče ispred novogradiškog Doma kulture gdje je nastradao najveći broj žrtava. U nazočnosti roditelja i obitelji poginulih i ranjenih hrvatskih branitelja svečanosti otkrivanja spomen ploče nazočili su i visoki gosti izaslanik Ministra branitelja Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generala zbora  Mirka Šundova brigadir Mirko Jurin, saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, župan Danijel Marušić, predstavnici braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici civilnih udruga, Policijske postaje Nova Gradiška, ustanova i institucija, naših sugrađana. Svečanost je počela točno u 12,52 minute kada su cijelom gradom Nova Gradiška odzvonile sirene koje su podsjetile na te ratne dan i u znak sjećanja na sve žrtve toga dana.

„ U ovom našem poslu koji je danas postao profesionalan, često puta se pozabavimo našim temama i ne razmišljamo o temama koje su bile dio naše prošlosti. Dolazak na ovakve svečanosti nas povezuje i daje smisao onome svemu što danas radimo. U svoje osobno ime, kao pripadnik Treće gardijske brigade čiji sam bio pripadnih tih dana i bio na ovom ratištu, mogu vam obećati da ćemo u budućnosti uložiti maksimalne snage kako bi postali vojska budućnosti i na čast našim braniteljima“, rekao je brigadir Mirko Jurin.

„ U jezivoj tišini koja nekako najviše odzvanja, prisjetili smo se svih koje su svoje živote utkali u temelje samostalne i suverene Hrvatske. Ratne rane na zgradama će zacijeliti, ali bol roditelja i obitelji poginulih branitelja nikada neće. Ova spomen ploča ostat će ovdje vječno kao podsjetnik na te teške i ponosne dane i tragediju koju je hrvatski narod morao proživjeti da dobije slobodnu Hrvatsku, ali i kao upozorenej da se ovakve stvari više nikada ne dogode“, rekao je župan Danijel Marušić.

„ Ovo je poseban, vrlo emotivan trenutak. Mi smo mali grad koji se trudi da postane bolji, stoga sve svoje resurse ulažemo da bude bolji, napredniji. Tu nema emocija, tu se trudimo da budimo još bolji i bit ćemo. Ali postoje emotivni trenutci koji su iznad vas, jedan od njih je ovaj danas. Kada čovjek analizira svoje pamćenje, mišljenje, kao zajednica pamtimo neke događaje iz prošlosti, segmentno, pojedinačno i od toga stvaramo sliku prošlosti. Onda se sjetimo događanja iz 1991. godine kada smo dočekivali postrojbe naše Specijalne policije u šestom i sedmom mjesecu koji su bili u Istočnoj Slavoniji na ratištu i mislili da je to daleko od nas. Sjetimo se onda i blagdana Velike Gospe kada je počelo u Okučanima i Gornjim Bogićevcima, raketiranja Slavče, uništavanja mosta na Strugu…sjetimo se onda i ovog događaja tog 21. rujna 1991. godine. Tog trenutka je ugašeno 12 života, a 50 ljudi je teško ranjeno. To moramo pamtiti, cijeniti i poštovati. To je ono što nas čini boljim ljudima i kvalitetnijima. Zato i dalje trudit ćemo se i dati sve da budemo bolji grad i kvalitetniji, ali ovakve stvari moramo pamtiti. Zahvaljujem svim onim inicijatorima koji su potaknuli da ovdje postavimo obilježje kao trajni znak sjećanja. Grad će ostati, žrtve su tu, ali ovo je jedan mali znak grada i poštovanja naše zajednice prema njima“ rekao je gradonačelnik Vinko Grgić.

img1 (2)
img10
img11
img12
img13
img14
img15
img16
img17
img2 (2)
img3 (2)
img4 (2)
img5
img6
img8
img9
01/16 
start stop bwd fwd
Share
 

Komentari  

 
#2 azojayo 2020-01-14 07:55
[obrisano][obri sano]mewkid.net/who-is-xandra/ - Amoxicillin 500mg Capsules Buy Amoxicillin Online dsm.csxd.cajtung.com.iyd.ns [obrisano][obri sano]mewkid.net/who-is-xandra/
Citat
 
 
#1 earuwezu 2020-01-14 07:17
[obrisano][obri sano]mewkid.net/who-is-xandra/ - Amoxicillin 500 Mg Dosage 18 ylv.scka.cajtung.com.kth.sj [obrisano][obri sano]mewkid.net/who-is-xandra/
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba