OPĆINA REŠETARI PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
28. rujna 2019.

Predstavljen projekt  izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta u Rešetarima vrijedan 5,1 milijun kuna

 

Projekt izgradnje i opremanje reciklažnog dvorišta na području Općine Rešetari koje će se izgraditi pored saniranog odlagališta otpada prezenitra je 27. rujna. Objavljen i početak radova.   Ovo je jedan u nizu EU projekata koji se provodi na području općine Rešetari. Kada se izgradi bit će to najveće reciklažno dvorište u Hrvatskoj, uz koje će se, kako je najavio  načelnik Zlatko Aga,  izgraditi i reciklažno dvorište za građevinski otpad. Izvođač radova je  „Promet građenje“ iz Požege, a  nadzor  radova povjeren je tvrtki INGRI  iz Ruščice.

O projektu koji je od velikog značaja za Općinu Rešetari i njeno stanovništvo govorili su  Senka Vranić iz konzultantske tvrtke Sintagma i  općinski načelnik Zlatko Aga.

Kako je kazala Senka Vranić, radi se o projektu koji će trajati godinu dana.

„ Započeo je u ožujku ove godine,  a u ožujku slijedeće godine bit će izgrađeno i opremljeno reciklažno dvorište.  Do sada je provedeno niz raznih pripremnih aktivnosti i proveden postupak javne nabave koji je zaključen potpisivanjem ugovora s izvođačem radova, odabirom nadzornog inženjera i tvrtke koja će  upravljati projektom“, kazala je Senka Vranić.

„Nakon sanirane deponije  otpada u vrijednosti od 22 milijuna kuna, koja je završena prije dvije godine, Općina Rešetari je planirala i reciklažno dvorište u vrijednosti 5,1 milijun kuna. Projekt je  sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda putem  Ministarstva zaštite okoliša i energetike. EU sufinancira projekt u iznosu od 4,1 milijun kuna“,- kazao  je načelnik Zlatko Aga.

Zadovoljna je  bila danas i predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković.  Zahvalila se  načelniku Zlatku Agi i svima  koji su sudjelovali u pripremi projekta, te posebno članovima Općinskog vijeća  koji su u ovom mandatu donijeli niz značajnih odluka, među kojima je o odluka o izgradnji reciklažnog dvorišta.

Izgradnja reciklažnog dvorišta  doprinosi  povećanju stope  odvojeno skupljenog komunalnog otpada   i smanjenju  količine otpada koji se odlaže na odlagalište, te doprinosi smanjenju količina CO2  i čuvanju prirodnih resursa  zbog mogućnosti recikliranja. Kroz  edukaciju stanovništva osigurava se  prevencija nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada koji se  može reciklirati i ponovna uporaba korisnih sirovina iz otpada.

Stanovništvo koje gravitira prema Općini Rešetari  imat će  direktnu korist od izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta jer je ono  osnovni preduvjet za  poboljšanje sustava odvojenog prikupljanja otpada „od vrata do vrata“, što će u konačnici dovesti do toga da kućanstva imaju   manje mjesečne račune za odvoz otpada. Stanovništvo će  imati korist od projekta  i na način  da će imati uređeno mjesto na kojem će moći odložiti problematični otpad umjesto da ga odbacuje s komunalnim otpadom ili u prirodu. Pokretanjem  reciklažnog dvorišta otvorit će se jedno radno mjesto za osobu iz evidencije nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

P1300146
P1300148
P1300149
P1300152
P1300154
P1300155
P1300157
P1300160
P1300164
P1300165
P1300167
P1300173
P1300182
P1300185
P1300186
01/15 
start stop bwd fwd

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba