NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
02. listopada 2019.

TRIBINA: „ I naš grad razvrstava otpad“

 

U Gradskoj vijećnici, 1. listopada   održana  je druga tribina projekta „ I naš grad razvrstava otpad“. Projekt je  to  informiranja, educiranja i poticanja svih skupina društva  kako i na koji način pristupiti kvalitetnom i  primjerenom gospodarenju  otpadom i u što manjoj mjeri zagađivati svoj grad, a time i  planet na kojem živimo.

-Projekt je to na kome s radimo na animiranju stanovništva, od najmlađih dobnih skupina do najstarijih s namjerom da   razvrstavaju otpad i  njime pametno  gospodare. Skoro smo na karaju projekta koji je sufinanciran dijelom iz   Europske unije. Nadam se da će nam biti od koristi  jer se na njega vežu infrastrukturni projekti, nabava kontejnera za grad i domaćinstva - kazala je  uvodno  zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.

Projekt su  prezentirali i Igor Šišara i Hrvoje Dokoza, direktor tvrtke EcoSolutions koja  je partner  u projektu.

-Otpad  je tema u cijeloj Europskoj uniji isto  kao i  tema kružne ekonomije, koja je puno širi pojam od  same sirovine  o kojoj ovdje govorimo.  Otpad, znamo svi, nije smeće, otpad je sirovina. Zato ga  u kućanstvima treba ispravno razvrstava i potom prikupljati. Nepravilnim odlaganjem otpada kontaminiramo koristan otpad u našim domovima. Cilj ove tribine je da se to  promijeni i da ukažemo na važnost  odvajanja otpada  i pravilnog razvrstavanja za što su potrebni spremnici, a potom da funkcionira sustav koji će od sirovine koja se odvoji   stvoriti novu vrijednost - kazao je Hrvoje Dokaza.

Govorio je o vrijednosti koju ima otpad kao sirovina  i primjerima  ukazivao na  pravilno prikupljanje i razvrstavanje  otpada u domaćinstvima  kazavši da se  puno radnih mjesta  može stvoriti uvođenjem kružne ekonomije.  Da bi otpada bilo što manje i  njime pravilno gospodarili treba zadovoljiti četiri  uvjeta. Uz sprečavanje nastanka otpada, to su  ponovna njegova upotreba, razvrstavanje i kućno kompostiranje otpada.

P1300339
P1300340
P1300342
P1300345
P1300346
P1300349
P1300353
P1300361
1/8 
start stop bwd fwd
Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba