GRADSKI MUZEJ PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samadržić   
06. listopada 2019.

Otvorena izložba „Vino pije  ko vinograd sadi“

 

Nakon promocije knjige „Vino pije  ko vinograd sadi“, autorice Vesne Kolić Klikić,  sinoć je u Gradskom muzeju  otvorena i  istoimena  na izložba, koja govori, kao i knjiga, o povijesti vinogradarstva i vinarstva u  novogradiškom kraju.

Autor postava je  Miroslav Pišonić,  a Vesna Kolić Klikić je pripremila  izloške čiji je  odabir  obavila je Jelana Kovre. U postavu izložbe sudjelovali  su  i drugi djelatnici Gradskog muzeja  i vanjski suradnici. Izložbu je otvorio  Franjo Matijašević, predsjednik  novogradiške Udruge vinogradara i voćara „Slavča“.

Marija Mihaljević, ravnateljica  Gradskog muzeja zahvalila je svima na doprinosu.

Ispred Grada Nova Gradiška okupljene je  pozdravila gradska vijećnica Jelena Kovre.

-Ova izložba pokazuje povijesni razvoj jedne gospodarske grane na našem području, koja je nekada bila poznati brend na prostorima Hrvatske, a danas je  u tragovima sa blagim trendom oživljavanja.  Sretan sam što danas postoji inicijativa da se nastave aktivnosti  na revitalizaciji vinogradarstva i voćarstva, kako bi ostvarili ono što smo nekad imali. Iz sadržaja izložbe jasno je vidljivo da je vinogradarstvo bila  značajna djelatnost  koju su naši preci promovirali  na velikim gospodarskim izložbama na kojima su dobivali značajna priznanja- kazao je  Franjo Matiješavić.

Okupljenima su se obratili  Stjepan Pavlagić  i  Zvonko Živković, predsjednici Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Staro Petrovo Selo o Udruge vinogradara i voćara općine Cernik.   Govoreći o vinogradarstvu i proizvodnji vina u svojoj obitelji  povijesti vinogradarstva u Novoj Gradiški vrlo emotivno je govorila Željka Trusić čija je  obitelj šezdesetih godina  prošlog stoljeća  bila  jedan od najvećih proizvođača vina.

Izložba će biti postavljena do kraja listopada, a bit će organizirana kušaonica  vina  vinogradara i  članova udruga vinogradara i voćara  s novogradiškog područja.

p001
p002
p003
p004
p005
p006
p007
p008
p009
p010
p011
p012
p013
p014
p015
p016
p017
p018
p019
p020
p021
01/21 
start stop bwd fwd

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba