NOVA GRADIŠKA PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
01. studenog 2019.

Zoran Malkoč  dobitnik je druge nagrade "Ranko Marinković"

 

Novogradiščanin Zoran Malkoč dobitnik je druge Nagrade "Ranko Marinković" za najbolju kratku priču 53. natječaja Večernjeg lista. Nagradu je dobio za priču "Plesač na krovu". Ivana Šojat dobitnica je prve, a  Luko Paljetak treće nagrade.

Svečana  dodjela održana je  u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dobitnicima je na nagradama čestitala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.  Istaknula je kako je riječ o hvalevrijednoj tradiciji koja je postala zaštitnim znakom Večernjeg lista i ujedno važna platforma suvremene hrvatske književnosti.

Ovo je  treća  nagrada koju je na ovom prestižnom natječaju dobio Zoran Malkoč.   Prvi puta  njegova priča ocijenjena  je najboljom   2009. godine kada je   dobio  prvu nagradu,  a na natječaju  2012. godine dobio je treću.

Priča "Plesač na krovu" opisana je  kao "jedna u groznici pisana ratna priča, jedan groteskni kolaž irealnog i realnog s bizarnim prizorima, koje karakterizira fragmentacija i projekcija tanke veze između stvarnosti rata i neke vrsti prkosnog mačizma".

-Iako je rat opća tema, tema ove priče je poput magneta koji privlači čitatelja elementima fantastičnog - ocijenilo je prosudbeno povjerenstvo.

Malkoč je zahvalio na nagradi, izrazivši zadovoljstvo što je prosudbeno povjerenstvo po treći puta prepoznalo njegov rad  i kazao kako za ovu priču nije očekivao da će dobiti nagradu, jer radio ju je "više kao nekakvu stilsku vježbu, 'hommage' jednom mojem dragom piscu".

U ovogodišnjem, 53. ciklusu natječaja, u Večernji list pristigle su 793 priče. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu akademik Krešimir Nemec kao predsjednik, te kao članovi, izbornik natječaja Tomislav Sabljak, nakladnik Seid Serdarević, urednica kulture Večernjeg lista Milena Zajović i Denis Derk, Večernjakov novinar i književni kritičar, razmotrilo je 47 priča objavljenih u subotnjim izdanjima Večernjeg lista u razdoblju od 26. svibnja 2018. do 13. travnja 2019. godine.

Zoran Malkoč, pisac i antikvar, rođen je 1967. u Novoj Gradiški. Srednju školu završio je u Slavonskom Brodu, a studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (komparativnu književnost i opću lingvistiku). Dragovoljac je Domovinskog rata i pripadnik postrojbi za posebne namjene MUP-a RH. Živi u Novoj Gradiški i Zagrebu.

Foto Luka Stanzl

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba