Sportske vijesti PDF Ispis E-mail
Autor Ivo Petranović   
10. listopada 2011.

KVALIFIKACIJSKI TURNIR ODBOJKAŠICA ZA HRVATSKI KUP

Odbojkašice ŽOK "Nova Gradiška", članice 1. HOL, sudjelovale su u Bilju na kvalifikacijskom turniru završnice Kupa Hrvatske gdje su tri ekipe međusobnim igrama odlučile pobjednika i predstavnika Slavonije i Baranje u daljem natjecanju za Hrvatski kup.

Na turniru su sudjelovale, pored Novogradiščanki, domaće OK Bilje i ŽOK Osijek.

Novogradiške odbojkašice bile su superiorne, dobro pripremljene i postigle su dvije izvanredne pobjede, nadigravši obje suparničke ekipe s maksimalnih 3:0 i tako se plasirale po prvi put u klupskoj povijesti u završnicu Kupa Hrvatske gdje ih čeka, ni manje, ni više, nego aktualne državne prvakinje - ŽOK Rijeka!

O izvanrednom uspjehu novogradiških odbojkašica trener prof. Damir Runjaš je rekao:

"Prvu utakmicu igrali smo protiv domaćina ŽOK Bilje i dobili s 3:0 (25:19, 25:21, 25:22). Imali smo samo 40 minuta pauze do druge utakmice protiv ŽOK Osijeka koju smo također dobili sa čistih 3:0 (25:17, 25:19, 25:18). Prezadovoljan sam. Nisam još uvijek ni svjestan što smo napravili, a iskreno nisam ni očekivao da će u ovoj fazi priprema odigrati ovako kvalitetno. U prvoj postavi od 6 igračica imamo 4 djevojke od 16 godina i to je podatak za divljenje jer ćemo sa "dječjim vrtićem" igrati protiv prvaka države ŽOK Rijeka. Prva utakmica se igra u Novoj Gradiški 5. listopada, a uzvratna u Rijeci 12. listopada, rekao je trener Runjaš. Ovaj veliki uspjeh postigle su: Iris Ivaniš (kapetanica), Franka Zubović, Antonija Mlinac, Klara Vukšić, Darija Banožić, Kristina Pilaš, Anja Barać, Marina Vidošić, Karla Glasnović, Lucija Dautović, Antonija Čeliković, Dora Zečević.

RUKOMETAŠI IVANIĆA NAJBOLJI

U organizaciji Rukometnog kluba "Nova Gradiška" odigran je rukometni troboj kvalitetnih ligaških momčadi gdje su nastupili RK Ivanić iz Ivanić Grada, RK Đurđenovac i RK Nova Gradiška. Bio je to vrlo kvalitetan rukomet na visokoj razini. Pobjednik turnira je vrlo dobra momčad Ivanića, drugi su Novogradiščani, a treći  Đurđenovac. Rezultati: Ivanić – Đurđenovac 30:20 (10:8), Ivanić – Nova Gradiška 27:22 (14:9), Nova Gradiška – Đurđenovac 24:23 (14:8). Protiv Ivanića u finalnom susretu Nova Gradiška igrala je u sastavu: Penić, Latal, Ćosić 1, Curić, Barun 1, Mihić 2, Lončarević, Milinović, Miletić 4, Zaužel 1, Prša 8, Sertić 2, Ivanišević 3, Dujić. Trener: Ivan Sertić. Utakmicu su sudili Igor Emanović i Zoran Mikić, oba iz Štivice.

POBJEDA PARA NIKIFOROV-IVANOVIĆ

Na teniskom turniru parova u organizaciji TK Svjetlost u Lužanima, gdje su nastupili natjecatelji iz Slavonskog Broda, Nove Gradiške, Lužana, Oriovca i  Starog Petrovog Sela, prvo mjesto osvojio je par iz Nove Gradiske: Goran Nikiforov - Alen Ivanović. Novogradiščani su u finalu pobijedili dosadašnje branitelje naslova domaći par iz Lužana Pribanić - Suvajac. Treće mjesto osvojio par iz Starog Petrovog Sela Dropuljić - Šamal.

USPJEŠAN NOVOGRADIŠKI TENISKI TRIO

Na teniskim terenima TK "Požega" održan je pojedinačni teniski turnir "Otvoreno prvenstvo Požege" u svim kategorijama. Nastupili su i tenisači Teniskog kluba "Nova Gradiška - Slavonski biser". U kategoriji veterana 45+ vrijedan rezultat ostvario je Aleksandar Jović koji je poražen u polufinalu (6:4, 6:1). Također u veteranskoj kategoriji, ali 40+, predstavljao nas je Alen Ivanović koji je poražen u četvrfinalu (6:0, 6:1). U najjačoj, seniorskoj "open" kategoriji, nastupila su čak 4 novogradiška igrača: Danijel Gubić, Marko Brčić, Ivica Kožulj i Gordan Pribanić. Zapažen rezultat postigao je Gubić koji je poražen u polufinalu (6:4, 6:2) kao i Marko Brčić koji je također izgubio u polufinalu (6:2, 6:1). Novogradioščani su zadovoljni ostvarenim rezultatima jer se izgubilo od tenisača koji su bili članovi hrvatske teniske reprezentacije i koji nastupaju na jakim međunarodnim turnirima tako da je ipak presudila bolja njihova pripremljenost.

LJILJANA ZDUNIĆ PREDSJEDNICA SLAVONKE

Na izvanrednoj godišnjoj skupštini Rukometnog kluba Slavonka, koju je u nenazočnosti dosadašnjeg predsjednika Josipa Kuša, vodio tajnik Miroslav Samardžija, raspravljalo se o neophodnosti smjene čelnika kluba zbog propusta u radu. Skupštinari su jednoglasno razriješili dužnosti dosadašnjeg predsjednika i za novu predsjednicu RK Slavonke izabrali Ljiljanu Zdunić, aktualnu trenericu kluba i dugogodišnju prvoligašku igračicu i članicu uprave. Među brojnim zadacima klubu predstoji ove godine obilježiti 60. obljetnicu kontinuiteta kluba i ženskog rukometa u Novoj Gradiški.

NOVO VODSTVO SLOGE

Održana je izvanredna skupština NK Sloge pod vodstvom dosadašnjeg predsjednika Krunoslava Hoffera koji je pozdravivši igrače, njihove roditelje i goste, a od uzvanika dogradonačenika Matešu, tajnika grada Zebića i  predsjednika Nogometnog središta Nova Gradiška dr Japundžića, podnio uz tajnika Žakulu, izvješće o radu kluba. Vidljivi su brojni problemi, osobito financijske prirode, ali i s igračima, jer odlaze u obližnje klubove većih novčanih mogućnosti. Istaknuti su i natjecateljski uspjesi jer Sloga ima 138 registriranih igrača koji su svi u natjecanju u 5 uzrasnih kategorija, a koje vode educirani treneri. Posebno je istaknuta veličanstvena proslava stote obljetnice nogometa u Novoj Gradiški i NK Sloge, kojom prilikom je izdana i opsežna monografija "Stoljeće novogradiškog nogometa" autora Ive Petranovića na čijoj promociji je bilo preko 150 igrača svih generacija, uzvanika i gostiju. Na kraju skupštine pri izboru novog vodstva došlo je do radikalnih promjena. Dosadašnji predsjednik Krunoslav Hoffer iznio je stav Izvršnog odbora, pa je za novog predsjednika Sloge izabran prof. Ivan Adžić, koji je kao mandator za svoje suradnike u I.O. izabrao mladu garnituru u sastavu: Alan Alešković, Matija Marjanović, Bojan Bokan i Mario Matošević (novi tajnik). U Nadzorni odbor izabrani su: Jovan Bokan, Ivan Ciprić i Miodrag Šorak. Svi predloženi su jednoglasno izabrani.

MEĐUNARODNI FESTIVAL SEOSKIH IGARA

Društvo za sportsku rekreaciju "Sport za sve" iz Gornjih Bogićevaca organiziralo je uz pokroviteljstvo općine Gornji Bogićevci i uz pomoć Brodsko-posavske županije  tradicionalni Festival seoskih igara. Ovo Društvo se 16 godina natjecalo u različitim disciplinama starih sportova diljem Hrvatske, a sada već petu godinu za redom organiziraju Festival seoskih igara koji je počeo drugom "Dječjom olimpijadom" sa 6 ekipa i 100 djece, malonogometnim turnirom svih naselja općine Gornji Bogićevci i gostiju, a središnji događaj su međunarodne seoske sportske igre u 13 disciplina gdje su nastupile ekipe iz Salinovca, Stažnjevca, Poljana Biškupečkih iz Varaždinske županije, Paljuva u Zadarskoj županiji, DŠR Nova Gradiška i Gornji Bogićevci, te ekipe Jajca i po prvi puta "Živinice" iz Bosne i Hercegovine.

Natjecanje je otvorio dr. Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, a načelnik općine Gornji Bogićevci, Pavo Klarić, uručio je nakon velikih dvodnevnih borbi pehare ukupnom pobjedniku ekipi Stražnjevca, drugoplasiranom Salinovcu i trećim Gornjim Bogićevcima, te čak 135 medalja za pojedinačne plasmane u raznim disciplinama. Ovo masovno i u nas rijetko seosko natjecanje izvrsno je organizirano i provedeno od DŠR Gornji Bogićevci.

HRVATSKO DRUŠTVO ZA POVIJEST ŠPORTA

U Zagrebu djeluje uspješno  Hrvatsko društvo za povijest športa, koje u svom sastavu okuplja ugledne i prokušane dugogodišnje štovatelje skupljanja, klasificiranja i pronalaženja sportskih dokumenata iz najranijih perioda s ovih naših prostora. Na čelu ove volonterske uspješne asocijacije je dugogodišnji sportski djelatnik mr. sc. Darko Dujmović koji je na nedavnoj 2. izbornoj sjednici Skupštine, ponovno izabran za predsjednika s četverogodišnjim mandatom. Dujmović je i utemeljitelj ove izuzetno vrijedne državne institucije, koja je uvaženi član Hrvatskog olimpijskog odbora, Međunarodnog vijeća za športsku znanost i tjelesni odgoj (ICSSPE/CIEPSS) i Međunarodnog društva za povijest tjelesnog odgoja i športa (ISHPES).

Vjerojatno je malo znano da je na spomenutoj skupštini među eminentnim članovima iz cijele Hrvatske po drugi put za redom u Izvršni odbor izabran novogradiški povjesničar sporta Ivo Petranović, što je ogromno priznanje za njegov dugogodišnji istraživalački rad. Društvo se bavi istraživanjem i publiciranjem aktivnosti iz domene povijesti sporta, pa ima svoje članstvo iskusnih  povjesničara sporta diljem Hrvatske, Europe i svijeta. Među brojnim značajnim aktivnostima samo u prošloj godini ističe se promocija monografije "Hrvatski nacionalni identitet u globalizirajućem svijetu" u okviru koje je objavljen i opsežni rad "Sport i hrvatski identitet" autora Vladimira Peze, člana HDPŠ, uz nazočnost predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Zatim, održana je Tribina HDPŠ sa temom "101. obljetnica osnutka Hrvatskog športskog saveza", prve središnje nacionalne svešportske organizacije u Hrvatskoj, a predavač je bio Zrinko Čustonja, član HDPŠ i predavač povijesti športa na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Opća skupština Međunarodnog vijeća za športsku znanost i tjelesni odgoj (ICSSOE) u Havani primila je ovo Društvo u svoje članstvo.

Share
 
Povezani tekstovi :

» Sport - ljeto 2012.

OBLJETNICA RUKOMETAŠAOve godine muški Rukometni klub Nova Gradiška obilježit će vrijednu obljetnicu – 60 godina postojanja i kontinuiteta.Utemeljen je daleke 1952. godine kao prvi muški rukometni klub na novogradiskom području. Tijekom 6...

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba