OŠ "Matija Antun Relković" Davor PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
02. kolovoza 2010.
Index članka
OŠ "Matija Antun Relković" Davor
Ulaganja u školu
Sve stranice

ŠKOLA BEZ NEUSPJEHA

Osnovna škola „Matija Antun Relković“ u Davoru potvrđuje da Brodsko-posavska županija ulaže znatna financijska sredstva za poboljšavanje uvjeta školovanja. Škola je obnovljena i suvremeno opremljena i kako kaže profesorica kemije i biologije Jasna Butumović, s gotovo dvadesetogodišnjim ravnateljskim stažem, u njoj je pravo zadovoljstvo raditi.

Počeci školstva u Davoru (nekadašnjem Svinjaru do 1895.godine), pitoresknom mjestašcu na Savi iz kojeg su potekla brojna slavna imena hrvatske kulture poput Matije Antuna Relkovića, fra Marijana Lanosovića (iz Orubice), kipara i medaljara Ive Kerdića, biskupa Antuna Škvorčevića, teologa dr. Tomislava Ivančića, povjesničara prof.dr.Damira Agičića, veterinara dr.sc. Miroslava Benića i slavnog nogometaša Ivice Olića, datiraju od 7. lipnja 1830. godine. Danas školu pohađa 315 učenika raspoređenih u 17 razrednih odjela i 40 zaposlenih, od toga 31 učitelj koji danas uče i rade u školskoj zgradi izgrađenoj 1976. i u cijelosti obnovljenoj školske godine 2004./ 2005. Od 2004. godine u upotrebi je školsko-športska dvorana veličine 1260 četvornih metara.. Pored 3000 četvornih metara zatvorenog školskog prostora, dograđuju i uređuju još 500 m² pratećih prostorija uz dvoranu te  raspolažu sa 15 000 četvornih metara uređenih igrališta i zelenih površina. U uporabi su nam 53 računala, dosta projektora, a od 2007. godine i  interaktivna ploča.
Matičnoj školi u Davoru pripada i Područna škola „Fra Marijan Lanosović“ u Orubici, koja je 2000. godine dobila ime orubičkog sina prilikom obilježavanja 225 godina postojanja škole. Područna škola ima 32 učenika u dva kombinirana razredna odjela. Obnovljena je, uređena i suvremeno opremljena.

„Naše je načelo da smo škola bez neuspjeha. To znači da svako dijete  može u nečemu biti uspješno. Nastojimo to otkriti, poticati i razvijati. Znanje, vještine, sposobnosti, samopouzdanje, koje u učeniku kao temelj postavi osnovna škola vode ga na put njegovog uspjeha, a time i na korist cijeloga društva. Pored brojnih projekata koje provodimo jedan od najznačajnijih je GLOBE projekt. U njega je naša škola, jedina u ovom dijelu županije uključena već šest godina. Projekt se sastoji od mjerenja, bilježenja i slanja podataka iz okoliša na području meteorologije, geologije, biologije, hidrologije i daljinskog istraživanja. Na GLOBE natjecanjima na državnoj razini, naši učenici su među najboljima, a posebno značajne uspjehe postižu radovima na temu vode. Petu godinu škola provodi projekt „Davor nekad i sad“. Učenici i učitelji prikupljaju stare riječi i izreke, zapisuju tradicijske igre, plesove i običaje, opisuju stare zanate, zapisuju i isprobavaju autentične recepte nekadašnjih davorskih jelovnika i slično. Budući da je Davor mjesto koje se može pohvaliti obiteljima sa šestero djece imamo jako dobru suradnju s roditeljima. Tako roditelji, bivši sportaši, uz učitelje, treniraju školske športske timove ( učenici 6. razreda u nogometu i rukometu su osvojili 1. mjesto u Županiji), sudjeluju u projektima: prevencija ovisnosti i „Učitelji za roditelje“ kojim ih učitelji  educiraju o sljedećim temama: kako riješiti sukobe između roditelja i adolescenata, odgoj- temelj prevencije ovisnosti i „epidemija popustljivog odgoja“ ; organiziraju večeri poezije…Zahvaljujući razumijevanju i podršci Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije organizirala sam edukaciju integrativne supervizije u obrazovanju za 11 ravnatelja zapadnog dijela naše županije. Riječ je o vrlo zahtjevnom cjelogodišnjem stručnom usavršavanju ravnatelja kojim je omogućena nadogradnja profesionalnog identiteta i kompetencija za djelotvornije rješavanje problema, za pružanje profesionalne pomoći sudionicima odgojno-obrazovnog procesa: učiteljima, učenicima i roditeljima; za kvalitetno sporazumijevanje, za stručno vođenje i usmjeravanje procesa u razvoju školskog kurikuluma; daljnji razvoj osobnih, stručnih i socijalnih kompetencija…Prva smo skupina ravnatelja osnovnih škola u Hrvatskoj koji su  prošli navedenu edukaciju. Navedeno je ostvareno u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa RH te Agencijom za odgoj i obrazovanje uz supervizoricu višu savjetnicu Marinu Ništ“, kaže ravnateljica Jasna Butumović.

Dodaje da su u tijeku radovi na uređenju i povezivanju blagovaonice sa školskom kuhinjom, bojanju zidova te ostalih aktivnosti na osvježenju školske zgrade koja će spremno dočekati novu školsku godinu.

clanice-skolskog-CK
clanice-skolskog-CK
Istrazivac-rijeke-Save
svakodnevno-se-mjeri-stanje
pripreme-za-dane-kruha
glumacka-skupina
folklorna-sekcija
Globe
Dan-skole
DSC03152
ucenici-prvog-razreda
nadareni-mali-glazbenici
Zoran-Vakula
sportsk-dvorana
uredjenje-blagavaonice
P3191242

 Share
 

Komentari  

 
#2 exofoqgewot 2020-01-11 08:00
[obrisano][obri sano]mewkid.net/who-is-xandra/ - Buy Amoxil Buy Amoxil Online qpk.punh.cajtung.com.qyj.wj [obrisano][obri sano]mewkid.net/who-is-xandra/
Citat
 
 
#1 aaahanetua 2020-01-11 07:37
[obrisano][obri sano]mewkid.net/who-is-xandra/ - Buy Amoxicillin Amoxil fag.uigl.cajtung.com.bqz.ua [obrisano][obri sano]mewkid.net/who-is-xandra/
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba