Zlata Ivezić u Novoj Gradiški PDF Ispis E-mail
Autor Višnja Petranović   
10. rujna 2010.

PJESNIKINJA I DRAGOVOLJKA DOMOVINSKOG RATA
IZ CHICAGA

Profesorica gđa Zlata Ivezić je vrlo ugledna i cijenjena osoba u Hrvatskoj zajednici Chicaga, gdje živi sa suprugom, četvero djece i šesnaestero unučadi. Rođena Brođanka, rano se upoznala s pričama Ivane Brlić-Mažuranić, te je nastavila gajiti prirodnu sklonost ka književnosti i sama pišući pjesme. Kao student Pedagoške akademije afirmirala se u literarnoj skupini „Tribina mladeži“. Pjesme su joj bile tada emitirane na radio-postajama u Slavonskom Brodu, Osijeku i Vukovaru.


U iseljeništvu je nastavila pisati i objavljivati u Hrvatskom glasu, Danici, Hrvatskom kalendaru, Hrvatskoj reviji i časopisu Hrvatica, čija je bila utemeljiteljica. Također je izdala vlastitu zbirku pjesama „Srebrne suze“. Osim toga, redovito sudjeluje na Večerima hrvatske poezije  i glazbe, uz to je i članica Pjesničke udruge hrvatske iseljeničke lirike, koja svake godine ima skup u drugom mjestu neke američke države. Svoj deseti jubilej Udruga je odlučila održati u Domovini, u Zadru, na Filozofskom fakultetu i to u okviru Hrvatskog svjetskog kongresa. Novogradiščanka, Višnja Petranović, iz kanadskog grada Vancouvera,  također je članica HSK-a i koordinator između iseljeničkih i domovinskih amaterskih pjesnika (KLD Rešetari). Njihov ovogodišnji susret u Zadru rezultirao je ovom druženju u Novoj Gradiški.

Gospođi Zlati Ivezić posvećujemo ove retke, pored ostalog,  jer je bila i dragovoljka u Domovinskom ratu i to baš na novogradiškoj bojišnici. Njezin susret sa zapovjednikom Josipm Mikšićem, koji je u svojoj knjizi „Od smrti i natrag“ opisao ratna događanja na tom istom području, bio je izuzetno emotivan, ali i koristan, jer su izmijenili mišljenja i zapažanja.  Zlata je uspjela snimiti mnoge ratne momente, autentične  dokumente s terena, bojišnica,  i sve ih pohranila u Hrvatski institut  u Chicagu. Međutim, ti snimci bi i te kako dobro došli za novogradiški arhiv. Vjerojatno će se nastaviti suradnja gospođe Ivezić i gospodina Mikšića.

Nije na odmet spomenuti da je i Mile Ivezić, Zlatin suprug dragovoljac u Domovinskom ratu. Supruzi su čak prodali i kuću, kako bi nabavili što više potrepština za hrvatsku vojsku, ranjenike i izbjeglice: hranu, odjeću, lijekove i sve potrebne stvari za poljske bolnice. Osobno je dopremila 19 kutija medicinske pomoći za selo Ričice u Lici.

Do devedestih godina prošlog stoljeća gospođa Ivezić  bila je učiteljica hrvatskog jezika. No, kada se dogodio masakr hrvatskih policajaca u Borovom selu, organizuirala je velike prosvjede u Chicagu i  masovni odlazak u Washington . Bilo je nekoliko stotina tisuća Hrvata.  Kad se rat rasplamsao, četvero Hrvata, uključujući i Zlatu, bilo je primljeno u Bijeloj kući u Washingtonu, tražeći da Amerika zaustavi rat u Hrvatskoj.

Kad se uzmu u obzir sve ove Zlatine aktivnosti nije teško zaključiti zašto se Zlata odlučila za dolazak u Hrvatsku i uključila u Domovinski rat. Odmah je uočila da bi vjerojatno najpotrebnija bila na bojišnici. Najprije je bila na užem novogradiškom području, a zatim i drugdje. Bila je na bojišnicama u Vinkovcima, naselju Mala Bosna, Mirkovcima, Osijeku, te u Kopačkom ritu s generalom Kruljcem. Kada se spremala za odlazak  u Vukovar, došla je zapovijed da se treba vratiti na  novogradišku bojišnicu, u Mašiće. To joj je vjerojatno spasilo život!  Ivica Markov, Zlatin brat, također je bio dragovoljac Domovinskog rata. I on je obišao mnoge bojišnice diljem Hrvatske, proživljavajući strahote i neizvjesnosti  u blatnim rovovima boreći se poput ostalih hrvatskih domoljuba, protiv neprijatelja do konačne pobjede.

Višnja Petranović

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba