Koncert u crkvi Sv. Terezije PDF Ispis E-mail
Autor Ksenija Lipičanin   
13. rujna 2010.

SOPRANISTICA MAYUMI KAMEI I ORGULJAŠICA LJERKA OČIĆ ODUŠEVILE NOVOGRADIŠČANE

Novogradiščani su 12. rujna s razlogom napunili crkvu Sv. Terezije. Glazbena večer, neuobičajena za novogradišku glazbenu scenu priuštili su im Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, Umjetnička radionica Heferer i Koncertna direkcija Zagreb, koji su doveli dvije glazbenice sa svjetskom reputacijom, orguljašicu Ljerku Očić iz Zagreba i sopranisticu Mayumi Kamei iz Japana. Izvodile su djela glasovitih europskih skladatelja Georga Fridricha Handla, Johana Pashelba, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Tommasa Restia i Giusepea Nicolaoa.

Razlog ovom glazbenom događaju su obnovljene orgulje na kojima je svirala Ljerka Očić, profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i istaknuta hrvatska glazbena umjetnica sa zapaženom glazbenom  karijerom.      
Povijesne orgulje Ivana (Johana) Pumppa sagrađene su 1850. godine za župnu crkvu Bezgrešnog začeća BDM, a 1929. godine pregrađene su i prenešene u crkvu sv. Terezije. Bile su devastirane i neupotrebljive, a obnovila ih je umjetnička radionica Heferer. O orgiljama i njihovoj obnovi govrio je gospodin Heferer. Velečasni Perica Matanović, pozdravljajući glazbenice i nazočne Novogradiščane, kazao je da će orgulje služiti za bogoslužja u ovoj crkvi i za koncerte sakralne glazbe.

Zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić, uručila je velečasnom Perici Matanoviću preslik uplatnice s iznosom od 50.000 kuna, koje je Grad Nova Gradiška za ovu prigodu doznačio župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Share
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba