Mario Filipi
Hrvatska i svijet - 116 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
22. prosinca 2015.

DRŽAVA U KOLAPSU, IZBORI "NEODLUČENO", A "MIGRANTI" PRED VRATIMA

Godina koja nas uskoro napušta biti će zapamćena po tome što smo nezaustavljivo propadali uzalud se nadajući boljem u neprestanom iščekivanju da će se nešto dogoditi. Tako bi se u jednoj rečenici mogla opisati jalova godina bez konkretnih plodova.

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ - SVJEŽ VJETAR S PANTOVČAKA

Dok su branitelji novu godinu dočekali u šatoru na -15°C, cijela se je država tresla od gromoglasne predizborne kampanje kojom je bljedoliki lignja-predsjednik pokušavao po svaku cijenu obezvrijediti svoju konkurenticu Kolindu Grabar-Kitarović.

Unatoč maratonskoj i zato većim dijelom ilegalnoj kampanji, unatoč urnebesnoj podrški medija, pa čak i GONG-a i DIP-a, predsjednicom je postala mirna i skromna, ali ipak samouvjerena Kolinda. Tako smo barem djelomično mogli odahnuti od neizdrživog pritiska prema Balkanu kuda je državu bjesnomučno gurao zloglasni Ivo.

 
Hrvatska i svijet - 115 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
08. prosinca 2015.

VLADA ĆE NAM BITI SASTAVLJENA "OD LEGO KOCKICA"

Svašta se je ove jeseni dogodilo izmučenom i već po malo apatičnom hrvatskom narodu. Već smo se polako navikli na "migrante" koji sada već rutinski, kao nešto samo po sebi razumljivo, stižu s istoka i za razliku od Hrvata besplatno se voze sve do Slovenije. Za njih je napravljen i svojevrsni "zimski hotel" u Slavonskom Brodu, da jadni ne bi promrzli. Na zapadu opet Sloveniji su migranti "dozlogrdili", pa su ih odlučili spriječiti da tek tako prelaze granicu tako što su postavili granicu na hrvatskom teritoriju. Nakon što su dobili hrvatske notice (kao da Hrvatska s njima jodla), drsko su ustvrdili da "granica još nije utvrđena".

Za nekoliko godina će tvrditi da granica ide baš tamo, jer je tu bila "slovenska žica", a "kulturni Hrvati" ju nisu silom uklonili, pa se dakle i oni slažu s tom novom "slovenskom mejom".

Čim stignu na cilj, migranti pokazuju svoje pravo lice. Munjevito se pridružuju svojim "ćelijama" i ne žele otići u izbjegličke centre otimajući se tako svakoj kontroli. Već prilikom dolaska u Njemačku i druge zemlje koje su im "destinacije" pokazuju svoj divljački karakter. Na talijansko-austrijskoj granici pokušavaju ući u turistički autobus i na automobile bacaju izmet. U Njemačkoj u jednoj noći su prelijepili originalna imena sela s folijom iste boje kao i ploča na kojoj je profesionalno otisnuto "novo" arapsko ime sela uz opasku "bivši" npr. Ludwigsdorf, a da to nije primijetila ni policija, ni mještani. U Danskoj "predlažu" promjenu danskog Ustava koji bi trebao postati islamski. Posvuda ostavljaju gomile smeća. "Iz zabave" tuku svakoga tko im se nezaštićen nađe na putu. Ako naiđu na samu ženu brutalno ju siluju nanoseći joj teške ozljede. "Domaćima" poručuju da će se ženiti svaki s po četiri njihove djevojke, od kojih će im svaka roditi osmero djece, a sve žene i njihova ženska djeca nositi će "burke". Jedan je vrlo kvalitetan paket hrane ocijenio da "nije ni za pse", nego je to "hrana za žene".

 
Hrvatska i svijet - 114 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
07. listopada 2015.

OKUPACIJA I ISLAMIZACIJA EUROPE
(I HRVATSKE)

Hrvatsku već odavno mnogi svjetski centri moći nastoje uništiti, no budući da je to u praksi nemoguće provesti, sada pokušavaju dovesti ju u ekonomsko rasulo iz kojeg bi se mogla izvući jedino prodajom same sebe, otprilike kao Grčka koja se još trza poput ribe na udici, ali s udice ne može pobjeći. Ipak, posljednjih nekoliko tjedana imamo nešto drukčiju situaciju. "Mine" se ne podmeću samo Hrvatskoj, nego cijeloj Europskoj uniji.

Najnovija "mina" zove se tzv. "izbjeglice". Njihov "plimni val" već je dopro do Skandinavije i tek kada ih je dobro zaboljelo, europski (i naši) političari polako dolaze k sebi, ali za najbolje moguće rješenje već je prekasno. Sada se samo spašava ono što se može.

PREDIGRA SE JE ODIGRAVALA U ITALIJI

Cijela ta crna komedija s "izbjeglicama" imala je svoju predigru. Mjesecima slušamo i gledamo kalvariju ljudi koji bježe iz Afrike i Azije preko Libije brodovima i čamcima nstojeći se po svaku cijenu dokopati talijanskog teritorija. To su jednako tako gledali svi u EU, ali – nije ih bilo briga, jer njih trenutno nije boljelo.

Nisu se sjetili stare izreke: pomogni susjedu ako je u njegov vrt upao medvjed, jer sutra će u tvoj. Uzgred, Talijani su djelomično i sami krivi za svoju nevolju, jer su onda kada su bili moćni uzeli sve otoke u blizini obale Libije, pa im je do afričkoga kopna preostalo samo stotinjak kilometara razdaljine.

 
Hrvatska i svijet - 113 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
08. kolovoza 2015.

STVARA LI NAM SLOVENSKI "NEPRIJATELJ" VELIKU KOALICIJU?

Što su bliži parlamentarni izbori (a koliko su blizu ne zna nitko, pa možda čak ni sam Milanović), sve se više događaju "čuda neviđena". Najprije "trajno nepoznati počinitelj" na Poljudu nacrta "svastiku", zatim gori pola Jadrana, a na kraju se budi već dugo uspavani "neprijatelj" – Slovenija. Za svo to vrijeme naglo oživljavaju davno zamrla gradilišta, budi se "strasna ljubav" ljevičara prema prvom hrvatskom predsjedniku dr Franji Tuđmanu, odjednom se barem na riječima "diže od mrtvih" ideja o Pelješkom mostu, a porezni nameti jedan za drugim se "strovaljuju u bezdan", dok se nabujala poplava dugova trpa pod tepih.

Sva ta "čuda" zapravo nisu nikakva novost. To se uvijek radi uoči izbora ne bi li se očajne radnike, seljake, umirovljenike i razne druge obespravljene ljude uvjerilo da je "ova Vlada najbolja do sada" i da bi joj (ne daj Bože) trebalo dati još četiri godine da do kraja unište ovu jadnu državu koja je već na koljenima. Na poslijetku iz te predizborne "igre" uvijek proiziđe i nešto dobro kao što je poneka cesta, hotel, tvornica i sl.

 
Hrvatska i svijet - 112 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
24. lipnja 2015.

BLIJEDOLIKI NASTUP PAPE FRANJE

Svijet je trenutno u nekom čudnom mirujućem trenutku. Unutrašnji sukobi u arapskim zemljama malo su utihnuli. Islamska država zaustavila je svoje napredovanje, ali niti ne uzmiče. To slično vrijedi i za njezinog afričkog "brata" terorističku udrugu "Boko Haram". U Ukrajini obje strane drže neki svoj status quo. Rusija i NATO stišali su svoje uzajamne prijetnje za 100 decibela. Kina je zastala sa svojim projektom "povećanja države" prisvajanjem nekih otoka daleko od njihove obale. Kao da je taj prijeteći i turbulentni svijet na trenutak ostao "zaleđen" u nekom divovskom frižideru.

OVAJ PAPA ČUDNO "BRIJE"

Čak i "na ovim prostorima", preciznije na Balkanu, "ratne sjekire" su ako ne zakopane, onda barem na trenutak odložene na zemlju. Papa Franjo u našem neposrednom susjedstvu održao je svojom misom na Koševu "sat mira" za sva tri tamošnja naroda i za sve tamošnje vjere. Poput njegovog popularnog prethodnika Ivana Pavla II. molio je zajedno s muslimanima i pravoslavcima ne bi li svima nekako u um ušla ideja da je mir jedini normalni način života među ljudima.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 11

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba