Prof. Ante Gradiška
Caro diario! - 87 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
05. prosinca 2011.

MISCELANEA AGAIN

U političkom nevremenu u kojem je hrvatska Vlada svela svoj politički (be)smisao na primitivnu razinu TV-serije "Država, selo, grad" (i u kojem se definitivno, u skladu s prezimenom jedne od svojih najgorljivijih amazonki, srozala na "zonu sumraka"), u kojoj premijerka i ostatak partijskog politbiroa putuje Hrvatskom "smjerom putokaza", te pjeva i pocupkuje kao na seansama za bolesnike s blažim oblikom mentalnog poremećaja, ni ne hajući za to da je negdje u Slavoniji, pokrajini koju ta ista vlada doživljava kao svoju sigurnu partijsku bazu, otvoren od šatorskih krila sklepan "Vladin logor", koji su odbačeni i izgladnjeli radnici "Đakovštine" opasali bodljikavom žicom, dok im širi nego duži resorni ministar gotovo neuvijeno poručuje da su sami krivi za to što ih je snašlo, u nevremenu u kojem je nekulturni "šeksistički" napad na SDP-ovku Gordanu Sobol samo još jedan od "bisera" neuništivog HDZ-ovog doajena, u kojem kukavne sluge krupnog kapitala gledaju na opravdan gnjev "poniženih i uvrijeđenih" diljem svijeta (naravno da se divljaštvo zakarabuljenih anarhista i nasilnika na rimskim ulicama mora oštro osuditi!) s količinom animoziteta sličnoj histeričnoj euforiji s kojom brane ciljano i bahato provokativne ulične hepeninge svojih ljubimaca, istospolnih zajednica – o čemu pisati?

 
Caro diario! - 86 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
14. listopada 2011.

MISCELANEA NOVA

Veći dio prvog desetljeća ovog stoljeća potpisnik ovih redova bio je stalni suradnik katoličke revije "Marulić" iz Zagreba. Osim razmjerno rijetkih priloga duljih od ovih u "CAJTuNGu" (najčešće posvećenih – u skladu s profilom časopisa – odnosu religije i društva), kraće priloge, mahom političke, obično sam naslovljavao raznim inačicama latinske skupne imenice "miscelanea". Prema "Rječniku stranih riječi, izraza i kratica" Bratoljuba Klaića miscelanea znači "lat. (miscellus mješovit) spisi; različiti sastavci; bilješke različitog sadržaja, svaštice". Sukladno toj definiciji, ti prilozi su obuhvaćali najmanje dvije, a najčešće tri (iznimno i četiri) međusobno različite teme, gotovo isključivo posvećene aktualnim političkim temama.

 
Caro diario! - 85 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
31. srpnja 2011.

INFLACIJA PSEUDOKATOLICIZMA

Kao i svaki civilizacijski i(li) politički fenomen, i komunizam je vjerovao da će vječno živjeti – jugoslavenska "revolucija koja teče" bila je sintagma koja je partijskim adeptima ulijevala nadu u neumrlost sustava, iako je zapravo nastala u vrijeme kad su se počeli javljati prvi znaci njegova neumitnog raspada. Oni mudriji ideolozi komunizma vjerojatno su ipak bili svijesni toga da ni on, kao ni bilo koji drugi "društvenopolitički" sustav, ne može trajati vječno (Slavoj Žižek se inače opravdano boji toga da je neokapitalizam došao da zauvijek ostane), ali ni u snu nisu mogli zamisliti da će sustav opstati tek kao mentalni poremećaj u mozgovima njegovih najžešćih neprijatelja, što je svojevrsna "osveta umirućeg".

 
Caro diario! - 84 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
21. lipnja 2011.

RAZVLAŠTENA DRŽAVA

U intervjuu "Vijencu" od 24. veljače, odlomke kojeg sam sa zadovoljstvom citirao u svoja dva osvrta u "Zadarskom listu", profesor etike Ante Čović, objašnjava svoj Euroskepticizam lucidnom primjedbom kako hrvatska "država više nema ingerencija nad vitalnim područjima društvenog života kao što su bankarstvo, energetika i telekomunikacije", pa nastavlja: "O tome se u svom interesu brinu stranci.

Čak je i vojna samostalnost žrtvovana u proceduralnom postupku obične saborske većine" (plebiscitarno dizanje ruku – osim Lesarove – za ulazak u NATO-pakt) "I konačno, zakonodavna vlast već godinama donosi zakone prema direktivama iz EU, a ne prema potrebama hrvatskih građana..."

 
Caro diario! - 83 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
25. travnja 2011.

"STRANAC JE SIŠAO S VLAKA"
(ili – "The Vigilantes Are Coming"*)

Jedna od najzanimljivijih rubrika u ionako izvrsnom talijanskom dnevniku „Corriere della Sera“ su „pisma čitatelja“ (lettere al Corriere), na koja odgovara jedan od urednika, Sergio Romano. Njega je ugledni francuski autor Henri Benoît svojevremeno uvrstio među deset najvećih europskih intelektualaca desne provenijencije. U „Corriere...“ od 8. studenog Romano odgovara na pitanje koje mu je postavio Carlo Desgro. Pitanje je kratko i sažeto, pa ga nije na odmet u cjelini citirati. Dakle – „Možete li mi objasniti zašto je zapadna javnost toliko indignirana zato što je Iran, u skladu s vlastitim važećim zakonima, odlučio strogo kazniti Iranku koja je pomogla ljubavniku da ubije njezina muža, a potpuno je nezainteresirana kad su u pitanju česte smrtne kazne zbog sličnih razloga na američkim sudovima, posljednja od kojih (kazni) je bila pred nekoliko mjeseci.“

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 11

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba