Prof. Ante Gradiška
Caro diario - 96 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
02. travnja 2013.

JESMO LI SAMI U SVEMIRU?
(ili – 2010: Odiesja na Zemlji)

Gotovo je neupitna činjenica da su mediji danas najsigurniji i najupečatljiviji pokazatelj stanja duha u svijetu u kojem živimo – i to od onih već odavno klasičnih, kao što su novine i radio, do onih najnovijih, kao što su Internet i njegove bezbrojne inačice. Ona nekad kultna a danas gotovo zaboravljena MacLuhanova sintagma, "medij je poruka", danas je – bez obzira na to što njezina gnomska kratkoća pomalo zamagljuje (s)misao "poruke" – aktualnija nego ikad prije, a nove elektronične "senzacije" (kao što su Face Book, YouTube, pa – u jednom širem kontekstu – čak i Big Brother) proširuju kontekst MacLuhanove najave.

 
Caro diario! - 95 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
24. veljače 2013.

MI, PRIMITIVCI, KOJI VOLIMO "LIJEPOM  NAŠOM"!
("Nema se kamo pobjeći" - završna rečenica Ivice Šole u intervjuu Vijencu)

(Prije nego što se pozabavimo aktualnim SDP-ovim gradonačelnikom /Rijeka/ i SDP-ovim kandidatom za gradonačelnika /Zadar/ nužno je naglasiti da ovo nije politička haranga protiv SDP-a - tu "čast" prepuštam čelniku HDZ-a Karamarku i tragikomičnom splitskom "likaru" Marasoviću. Činjenica je, s druge strane, da je klijentelistička "neprincipijelna koalicija" SDP-HNS u prva dva mjeseca ove godine dotakla, zahvaljujući prije svega katastrofalnom izboru ministara/ministrica, dotakla dno dna, pa ako ta koalicija uspije ponoviti pobjedu na idućim izborima, to će doista značiti da - od HDZ-a pa dalje - ima posla s političkim "hlebincima" i apriornim stranačkim "luzerima", koji su svojim neznanjem i nesnalažljivošću zaslužili da izgube izbore!)

 
Caro diario! - 94 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
23. prosinca 2012.

EPPUR SI GMIŽE!*

U nedavnoj emisiji "Nedjeljom u dva" novinar Gordan Malić je među krimene generala Gotovine ubrojio i bijeg pred osudom Haškog suda, što je, blago rečeno, kriva procjena. Ne, nije to bilo, kao kod Karadžića i Mladića, skrivanje po jatačkim šovinističkim brlozima, već samouvjereno lutanje Europom i Amerikom vječnog avanturista, pomiješan s prezirom prema onima koji su ga izdali. Kad su ga progonitelji ipak sustigli, prema sudu se odnosio kao džentlmen i svjetski čovjek, a kući se vratio sa smirenošću praštanja!

 
Caro diario! - 93 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
09. prosinca 2012.

DOLAZIMO KONAČNO I DO PUTINA !

Odlažući gotovo u nedogled prilog o Putinu tek nedavno mi je palo na pamet da istriške o njemu i njegovoj politici sakupljam već najmanje godinu dana. Zapravo i više – prvi istrižak, iz beogradskog tjednika "Vreme", ima datum 29. rujna prošle godine. Iako sam, odlučivši se konačno pisati i o ovoj temi, namjeravao početi s hrvatskim tiskom, sortiranje materijala me je uvjerilo da "Vreme" ipak ima prednost po "starosti" podataka.

Počet ćemo, dakle s razmatranjem napisa, pod srpsko-hrvatskim naslovom "Povratak u budućnost" (preuzetim iz kultne filmske SF-trilogije Roberta Zemeckisa), koji potpisuje Andrej Ivanji (sin ili mlađi srodnik nekad poznatog bračnog para vojvođanskih intelektualaca Ildi i Ivana Ivanji?). U Ivanjijevom napisu posebno je važan jedan citat, koji neće razumjeti oni – vjerojatno ipak rijetki – koji ne znaju da je bivši KGB-ovac Putin (koji je, ako ništa drugo, politički vrlo "jak igrač") preuzeo vlast nakon što je alkoholičar Boris Jelcin 1 naslijedio na čelu SSSR-a simpatičnog smušenjaka Mihaila Gorbačova 2, koji je, sa svojim nebulozama tipa "perestrojka" i "glasnost", jednu svjetsku velesilu, koja se već počela politički reformirati, rasturio doslovno preko noći.

 
Caro diario! - 92 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
14. listopada 2012.

OD REVOLUCIJE (...) DO "LEPE PARADE"

U političkoj kolumni u "Zadarskom listu" (u kojoj je, nota bene, izvorno objavljen i prilog "Super-Mario protiv štetočina") nedavno mi je objavljen i osvrt "Jedu li revoluciju vlastita djeca?", inspiriran njemačkim filmom "Kompleks Baader-Meinhof", prikazanim nedugo prije toga na HTV-u.

Oni koji imaju dovoljno godina, a usto i sustavno prate političke događaje, sjećaju se da su Andreas Baader i Ulrike Meinhof 70-ih godina bili na čelu anarhoterorističke skupine "Frakcija Crvene armije" (RAF), odgovorne za ubojstvo nekoliko ljudi u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, većinom iz poslovnih krugova.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 13

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba