Prof. Ante Gradiška
Caro diario! - 93 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
09. prosinca 2012.

DOLAZIMO KONAČNO I DO PUTINA !

Odlažući gotovo u nedogled prilog o Putinu tek nedavno mi je palo na pamet da istriške o njemu i njegovoj politici sakupljam već najmanje godinu dana. Zapravo i više – prvi istrižak, iz beogradskog tjednika "Vreme", ima datum 29. rujna prošle godine. Iako sam, odlučivši se konačno pisati i o ovoj temi, namjeravao početi s hrvatskim tiskom, sortiranje materijala me je uvjerilo da "Vreme" ipak ima prednost po "starosti" podataka.

Počet ćemo, dakle s razmatranjem napisa, pod srpsko-hrvatskim naslovom "Povratak u budućnost" (preuzetim iz kultne filmske SF-trilogije Roberta Zemeckisa), koji potpisuje Andrej Ivanji (sin ili mlađi srodnik nekad poznatog bračnog para vojvođanskih intelektualaca Ildi i Ivana Ivanji?). U Ivanjijevom napisu posebno je važan jedan citat, koji neće razumjeti oni – vjerojatno ipak rijetki – koji ne znaju da je bivši KGB-ovac Putin (koji je, ako ništa drugo, politički vrlo "jak igrač") preuzeo vlast nakon što je alkoholičar Boris Jelcin 1 naslijedio na čelu SSSR-a simpatičnog smušenjaka Mihaila Gorbačova 2, koji je, sa svojim nebulozama tipa "perestrojka" i "glasnost", jednu svjetsku velesilu, koja se već počela politički reformirati, rasturio doslovno preko noći.

 
Caro diario! - 92 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
14. listopada 2012.

OD REVOLUCIJE (...) DO "LEPE PARADE"

U političkoj kolumni u "Zadarskom listu" (u kojoj je, nota bene, izvorno objavljen i prilog "Super-Mario protiv štetočina") nedavno mi je objavljen i osvrt "Jedu li revoluciju vlastita djeca?", inspiriran njemačkim filmom "Kompleks Baader-Meinhof", prikazanim nedugo prije toga na HTV-u.

Oni koji imaju dovoljno godina, a usto i sustavno prate političke događaje, sjećaju se da su Andreas Baader i Ulrike Meinhof 70-ih godina bili na čelu anarhoterorističke skupine "Frakcija Crvene armije" (RAF), odgovorne za ubojstvo nekoliko ljudi u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, većinom iz poslovnih krugova.

 
Rita or Susan PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
30. rujna 2012.

R I T A...   o r   S U S A N?!
(nastavak engleskog filma "Odgajajući Ritu" /Educating Rita/ Lewisa Gilberta)

(Mlada žena zvoni na vratima lijepe "kućice u cvijeću" u predgrađu Melbournea. Postarija žena ljubaznog izgleda izlazi na vrata.)

RITA/SUSAN (dalje "R/S"): Dobro jutro, gospođo! Oprostite, živi li kod vas kao podstanar dr. Frank Bryant?
Mrs PEABODY (dalje: MP): Yes, dear! Tko ga traži?

 
Caro diario! - 91 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
12. kolovoza 2012.

NERADO IDE EU-OVISNIK U VOJNIKE!

Ništa me ne može toliko izluditi koliko paušalne tvrdnje da u Europi već skoro 70 godina nema ratova.

Prije svega, takve tvrdnje imaju rasističke i imperijalističke konotacije iz dva osnovna razloga. Prvi je bahato zanemarivanje činjenice rata na području bivše Jugoslavije, koji je mogao (zapravo, morao) izazvati mnogo manje žrtava i uopće ljudskih nesreća da je Europa pravovremeno reagirala i zaustavila agresora. (Čak je i napad ionako "brzog na okidaču" NATO-pakta na tadašnju Jugoslaviju bio i zakašnjeo i besmislen, a jedina njegova posljedica bila je smrt određenog broja civila, uključujući i dvojicu diplomata u kineskom veleposlanstvu – da je Haški sud bio nadležan i za tu vojnu akciju, netko bi od dužnosnika SAD i njezinih saveznika odgovarao za zločin "prekomjernoga granatiranja").

 
O Mariju Filipiju PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
12. kolovoza 2012.

"SUPER-MARIO" PROTIV ŠTETOČINA
(konačno se našao netko tko se usuđuje reći im što ih spada)

Tko je Mario Filipi? Branitelj iz zagrebačkog kraja, stopostotni vojni invalid, bez noge i ruke, koje je izgubio u obrani svoje Domovine, u Domovinskom ratu (što ga nije spriječilo da pred par godina gotovo uspije preplivati La Manche u dva pokušaja ), diplomirani je politolog i stalni kolumnist mjesečnika "CAJTuNG", što označava Vrijeme u Novoj Gradiški, a nosi nadnaslov "nezavisne novogradiške novine".

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 14

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba