Prof. Ante Gradiška
CARO DIARIO PDF Ispis E-mail
Autor Ante Gradiška,prof.   
29. prosinca 2018.

„PERMISIVNO DRUŠTVO“  (nastavak)

 

U prošlom broju časopisa citirali smo prvu rečenicu Kalajićeva teksts („Poslednjih decenija u retorici moderne kulture često se susreće izraz 'permisivno društvo'“), kao i zaključni odjeljak njegova teksta. Prva autorova rečenica zapravo je uvod u nabrajanje pojava koje sačinjavaju pojam fenomena poznatog kao „permisivno društvo“. Autor nabraja nekoliko inačica tog fenomena, od kojih je najzanimljivija ona koju on navodi u neprevedenom obliku – „new left“, što u prijevodu znači „nova ljevica“, pa zaključuje ovaj dio teksta vrlo poticajnom rečenicom: „Za new-left-iste permisivno društvo je aktualni privid demokratije, koji prikriva opresivni karakter sistema.“ Ova jezgrovita definicija izraživa sukus vremena u kojem bespomoćno živ(otinjar)imo: mi dana doista živimo privid demokracije, a rijetko korištena sintagma „opresivni karakter“ današnje nedemokracije jedna je od najbolje sročenih na tu temu!

 
CARO DIARIO PDF Ispis E-mail
Autor Ante Gradiška, prof.   
29. prosinca 2018.

PARISKA  KOMUNA (nastavak)

 

Prije svega nužno je smjestiti ovu svojevrsnu radničku revoluciju u vrijeme u kojem se dogodila, uključujući pri tome i značenje koje je imala u političkom kontekstu Europe – a posebno, naravno, Francuske. Najintrigantnije u ovoj priči je to da se Pariska komuna dogodila nepuno stoljeće (18. ožujka do 28. svibnja 1871) nakon početka Francuske revolucije (1789). Povezivanje ova dva krvava događaja bitno je zbog toga što ni do danas nije raskrinkan zločinački karakter Francuske revolucije (u Zadarskom listu“ sam pred desetak godina napisao članak o tome pod naslovom „Francuska revolucija – majka svih revolucija“, pa se ovdje nećemo time baviti), dok se danas kod nas o Pariskoj komuni ne zna gotovo ništa, jer je današnji povjesničari valjda drže za nekakvu „komunjarsku“ ujdurmu u vrijeme kad komunizam valjda još nije ni postojao!

 
CARO DIARIO PDF Ispis E-mail
Autor Ante Gradiška, prof   
12. studenog 2018.

OSVETA  RAHMETLI KOMUNIZMA  (zaključni dio).

 

Vjerojatno su čitatelji primijetili da je ova odrednica mnogo duža od svih ostalih. Samim tim nećemo dodatno proširivati kontekst pokušajem objašnjavanja zašto je moralo biti tako, već ćemo je ovdje konačno završiti. Ipak, završit ćemo ovu priču svojevrsnom anegdotom koja je sama po sebi vrlo poučna, pa čak i ako se može iščitati kao iznimka koja potvrđuje pravilo.

 
CARO DIARIO 131 PDF Ispis E-mail
Autor Ante Gradiška, prof.   
10. studenog 2018.

PARIŠKA IZJAVA (zaključni dio)

 

Dođoše divlji – istjeraše pitome! (prastara narodna uzrečica)

Dobrih mjesec dana nakon što je u „CAJtuNGu“ objavljen prvi dio mog priloga pod naslovom „Pariška izjava“ pažljivo sam pročitao vlastiti tekst (naravno, i sadržaj „izjave“ preveden u „Glasu Koncila“) i sa zaprepaštenjem sam ustvrdio da doista ne postoji DNO DNA ispod kojeg se EU-nedemokracija (sve sam skloniji vraćanju na prvotni pojam „EU-antidemokracija“) nije u stanju spustiti. Po prirodi nisam pesimist, ali još je pred 60 i kusur godina engleski književnik John B. Priestley proročanski ustvrdio da „optimist danas može biti jedino onaj tko nije dovoljno obaviješten“. U svakom slučaju, danas smo puno bolje obaviješteni, ali muka s tim saznanjem tek počinje..

 
CARO DIARI0 PDF Ispis E-mail
Autor Ante Gradiška,prof   
25. lipnja 2018.

OSVETA  RAHMETLI KOMUNIZMA  (predzadnji nastavak)

 

( 'Partija  je  mrtva' – rekoše kockari i povisiše ulog za novu igru /moj aforizam/)

Hoćeš-nećeš, ovaj je prilog postao predugačak, i to zato jer je potpisnik ovih redova osjećao opravdati ovako provokativan diskurs pomoću dviju digresija. Prva je digresija bila komentar danas već gotovo zaboravljenog posjeta Aleksandra Vučića Zagrebu i srpskoj dijaspori, a ovih neuobičajeno hladnih predproljetnih dana digresija se bavi programiranom paranojom oko famozne Islamske konvencije. Ovih dana, naime, doslovno „ne možeš otvoriti ni konzervu“ a da iz nje ne iskoče usplahirena lica njezinih sluđenih fanova oba spola (naravno, i onog koji su – kako Zagrepčani već odavno znaju reći -„ni vrit ni mimo“). A predvodnici ovog globalnog ludila, vanjske manifestacije kojega neodoljivo podsjećaju na nekadašnju Maovu „kulturnu revoluciju“ (koje se jedva i sjećamo – ova današnja niti je “kulturna“ niti „revolucija“: ona je pervertirana negacija obaju pojmova!), na današnje se (kvazi) ljevičare tek  danas s punim pravom može primijeniti ona lucidno sročena definicija kojom je još početkom 70-ih godina Bogdan Tirnanić „počastio“ tadašnje „šezdesetosmaške“ (kvazi) intelektualne gnjavatore, kada je je rekao da su oni „zaokupljeni svojom navodnom prometejskom ulogom u predstojećoj društvenoj revoluciji“.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 14

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba