Prof. Ante Gradiška
Caro diario! - 78 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
02. kolovoza 2010.

O UDESNOSTI CRVENIH KRVNIH ZRNACA

Dva su direktna povoda za pisanje ovog dugo pripremanoga članka: prvi je izvrsno napisana studija Benjamina Tolića, jednog od odista rijetkih inteligentnih hrvatskih nacionalista, koji je upravo zato–iako je deklarirani antikomunist–uspio izbjeći ponižavajuću epidemiju histeričnog antikomunizma. Drugi je činjenica da je gotovo pola broja uglednog bečkog magazina „Profil“ od „osmog marta“ posvećeno zgražanju nad mogućnošću da u austrijsku vladu uđe sredovječna političarka Barbara Rosenkranz, općenito percipirana kao desna ekstremistkinja. (Treći, naknadni povod je bila TV-emisija na temu lijeve i desne opcije u hrvatskoj politici, gdje su gosti bili novinari Tihomir Dujmović i Denis Kuljiš. Ovaj potonji je–za razliku od Mislava Žitka i Hrvoja Jukića–mnogo bliži tehnomenadžerskoj nego lijevoj političkoj opciji, što je posebno vidljivo iz njegova podrugljivog stava prema prosvjedima u Varšavskoj ulici.)

 
Caro diario! - 77 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
20. lipnja 2010.

ISTOČNA STRANA - ZAPADNA STRANA

Uz usputnu primjedbu da je doista dobro odabrani naslov osvrta posuđeni naslov filma ("East Side – West Side") Mervina LeRoya iz 1950. godine, spoja melodrame i krimića, počnimo ovako! Možda i nije tako teško odrediti osnovnu značajku ovoga desetljeća čijem se kraju približavamo – to je histerična euforija na svim razinama. Ta je euforija znak raspoznavanja sve degeneriranijeg TV-programa, od "Red Carpeta" do "Big Brothera", a jedan od takvih sindroma zapadne civilizacije u terminalnom stadiju raspadanja bila je i proslava pada Berlinskog zida. Tih dana doista niste mogli otvoriti ni konzervu, a da iz nje ne iskoči taj trijumfalistički "Retro Show" (kako ga je posprdno nazvala mlada novinarka Jene Hensel), sa samodopadnošću koja je ubrzo postala nepodnošljivom. Završni čin je bio očekivano pompozno obaranje domino-kocki, iako sam pojam "domino-efekta" može u danom kontekstu podrazumijevati i konotacije na koje autori spektakla nisu ni pomišljali. Nakon toga su se svi mogli vratiti uobičajenim poslovima: jedni prepoznatljivoj političkoj demagogiji, drugi otpuštanju radnika ("fleksibilizacija"), a treći gubitku radnih mjesta – droga i kriminal se danas toliko podrazumijevaju da ih nije nužno ni spominjati.

 
Caro diario! - 76 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
18. lipnja 2010.

PRIČA O "TOPNIČKIM DNEVNICIMA"

Kad je odgledao TV-„Otvoreno“, potpisnik ovih redova postavio je sebi isto pitanje koje mu je nedavno postavio jedan prijatelj– „Zašto ne pišeš o topničkim dnevnicima?“. Odgovor je sasvim jednostavan – nikad ne pišem o nečemu što mi nije dovoljno jasno. A onda sam, nakon završetka emisije, shvatio da mi je ovdje odjednom sve postalo kristalno jasno! Koliko god je, naime, rat nešto najgore što se ljudima može dogoditi, iskustvo nažalost ratovima bogatog 20-og stoljeća nije davalo ni naslutiti da u opis „radnog mjesta“ ratnikâ–i to u obrambenom ratu – spada i pisanje domaćih zadaća i dnevnikâ. (inače, naslov ovog osvrta–„Dragi dnevniče“–naslov je talijanskog filma Nannija Morettija iz 1994).

 
Caro diario! - 75 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
17. lipnja 2010.

OD "OLUJNIH TIŠINA" DO CIKLUSA...

"Ciklus antifašističkog filma" najavljen je kao jedan od najhrabrijih projekta na hrvatskoj dalekovidnici – sama činjenica da se politička hrabrost na HTV najavljuje kao neka vrsta senzacije, najbolje govori o sindromu autocenzure s kojim (i) danas živimo. Autor projekta je navodno Domagoj Burić, koji je –uz program „odabrao Đelo Hadžiselimović“ – zaslužan za neke od najboljih dok-serija na HTV-u, kao što su „Ludi rimski carevi“, pa još izvrsnija serija povijesnih dokumentaraca kojoj sam ime zaboravio, što dokazuje da će i njegova najavljena serija o hrvatskim kraljevima sigurno biti prvorazredni kulturološki događaj. S druge strane, „Ciklus antifašističkog filma“ je, već na razini izbora filmova, čisti promašaj. Zašto?

 
<< Početak < « 11 12 13 » > Kraj >>

Stranica 13 od 13

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba