Prof. Ante Gradiška


Caro diario! - 92 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
14. listopada 2012.

OD REVOLUCIJE (...) DO "LEPE PARADE"

U političkoj kolumni u "Zadarskom listu" (u kojoj je, nota bene, izvorno objavljen i prilog "Super-Mario protiv štetočina") nedavno mi je objavljen i osvrt "Jedu li revoluciju vlastita djeca?", inspiriran njemačkim filmom "Kompleks Baader-Meinhof", prikazanim nedugo prije toga na HTV-u.

Oni koji imaju dovoljno godina, a usto i sustavno prate političke događaje, sjećaju se da su Andreas Baader i Ulrike Meinhof 70-ih godina bili na čelu anarhoterorističke skupine "Frakcija Crvene armije" (RAF), odgovorne za ubojstvo nekoliko ljudi u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, većinom iz poslovnih krugova.

 
Rita or Susan PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
30. rujna 2012.

R I T A...   o r   S U S A N?!
(nastavak engleskog filma "Odgajajući Ritu" /Educating Rita/ Lewisa Gilberta)

(Mlada žena zvoni na vratima lijepe "kućice u cvijeću" u predgrađu Melbournea. Postarija žena ljubaznog izgleda izlazi na vrata.)

RITA/SUSAN (dalje "R/S"): Dobro jutro, gospođo! Oprostite, živi li kod vas kao podstanar dr. Frank Bryant?
Mrs PEABODY (dalje: MP): Yes, dear! Tko ga traži?

 
Caro diario! - 91 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
12. kolovoza 2012.

NERADO IDE EU-OVISNIK U VOJNIKE!

Ništa me ne može toliko izluditi koliko paušalne tvrdnje da u Europi već skoro 70 godina nema ratova.

Prije svega, takve tvrdnje imaju rasističke i imperijalističke konotacije iz dva osnovna razloga. Prvi je bahato zanemarivanje činjenice rata na području bivše Jugoslavije, koji je mogao (zapravo, morao) izazvati mnogo manje žrtava i uopće ljudskih nesreća da je Europa pravovremeno reagirala i zaustavila agresora. (Čak je i napad ionako "brzog na okidaču" NATO-pakta na tadašnju Jugoslaviju bio i zakašnjeo i besmislen, a jedina njegova posljedica bila je smrt određenog broja civila, uključujući i dvojicu diplomata u kineskom veleposlanstvu – da je Haški sud bio nadležan i za tu vojnu akciju, netko bi od dužnosnika SAD i njezinih saveznika odgovarao za zločin "prekomjernoga granatiranja").

 
O Mariju Filipiju PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
12. kolovoza 2012.

"SUPER-MARIO" PROTIV ŠTETOČINA
(konačno se našao netko tko se usuđuje reći im što ih spada)

Tko je Mario Filipi? Branitelj iz zagrebačkog kraja, stopostotni vojni invalid, bez noge i ruke, koje je izgubio u obrani svoje Domovine, u Domovinskom ratu (što ga nije spriječilo da pred par godina gotovo uspije preplivati La Manche u dva pokušaja ), diplomirani je politolog i stalni kolumnist mjesečnika "CAJTuNG", što označava Vrijeme u Novoj Gradiški, a nosi nadnaslov "nezavisne novogradiške novine".

 
Caro diario! - 90 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
10. srpnja 2012.

POVRATAK MISCELANEA (tj. opet "svaštice")

a) Politički korektno jednoumlje

"Zdrav čovek sa sažaljenjem posmatra žalosne primere dezorijentacije ... jer čemu mogu da nas pouče primeri izludelih buržuja osim ako ne tome da je u krivom ogledalu i slika obavezno kriva. Ali dok su se nekada zločeste kraljice mnogo ljutile na ogledalo zbog takve slike, danas se mazohistički građanin takvoj slici raduje i pomno je doteruje..." Bogdan Tirnanić

"Možda je ova naša Zemlja pakao neke druge planete" Aldous Huxley: Kontrapunkt života (Point Counter Point)

U "Petom danu" od petka 19. svibnja autor(ica) priloga o  istospolnim brakovima  (ime sam, na svu sreću, zaboravio) napravio je svoj uradak u maniri zagriženog skojevca na sastanku svoje partijske organizacije, u kojem pjeva hvalospjev nepogrešivosti partijske politike (čitaj: u moralnoj "dezorijentaciji" zapadne demokrature "sloboda" je postala sinonim za pokroviteljski stav prema gay-parovima, dok je ostatak populacije u najmanju ruku ideološki sumnjiv, pa bi bilo preporučljivo da se podvrgne kolektivnom "auto-da-feu" – tj. da sam sebi izrekne kaznu zbog nepriličnog svjetonazora, jer se samo tako može vinuti u astralne visine ideološki podobnog slobodoumlja, pod pokroviteljskom zaštitom sve pervertiranije neoliberalne demokrature!) i bijesno sikće na sve one koji nikako da shvate mudrost i dalekovidnost partijskih naputaka (čitaj: Zakon o suzbijanju diskriminacije, nametnut Hrvatskom saboru poput nekoć Oktroiranog ustava kralja Aleksandra).

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 13

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba