Iz povijesti
Priča o pivovari Lobe PDF Ispis E-mail
Autor Mladen Vidaković   
12. rujna 2014.

Dragutin LobeObitelj Lobe potječe iz Češke, a jedan od članova te brojne obitelji doseljava početkom 19. stoljeća u Slavonsku Požegu s namjerom da proširi obiteljsku tradiciju proizvodnje piva i u ovom dijelu Austro-ugarske monarhije.

Najpoznatiji potomak ove ugledne obitelji, Dragutin Lobe mlađi (1833. – 1924.), koga su zvali Karlo (za razliku od oca, također Dragutina), dolazi 1851. kao osamnaestogodišnji mladić u Novu Gradišku i otvara skroman pogon za proizvodnju piva, koji će kroz decenije prerasti, za tadašnje doba, u modernu pivovaru s parnim kotlovima i strojevima.

Dragutin se marljivim radom i štedljivosti postepeno pretvara u uglednog veleindustrijalca čije se pivo prodaje i u Beču i Budimpešti, i kvalitetom konkurira i češkim proizvođačima. Osim što uspješno vodi pivovaru, zaslužan je i za gospodarski razvitak Nove Gradiške. Uz pomoć nekoliko Gradiščana, Dragutin i supruga Paulina osnivaju 1872. godine prvu bankarsku instituciju pod nazivom PUČKA NOVOGRADIŠKA ŠTEDIONICA koja raspolaže velikim kapitalom, a glavni dioničari su supružnici Lobe. Iz toga kapitala izgrađen je hotel ERZHERZOG CARL koji je nakon propasti Austro-ugarske nazvan GRAND HOTEL. Nalazio se na mjestu današnje OŠ "Ljudevit Gaj" i naslanjao se na ulaz u pivovaru.

 
O bolnici na Strmcu PDF Ispis E-mail
Autor Mladen Vidaković   
12. rujna 2014.

Dr. Andrija ŠtamparMoj susret s akademikom prof. dr. Andrijom Štamparom i prilozi novoj povijesti zdravstva našega zavičaja

Početkom ljeta, te davne 1954. godine šetao sam šumskom cestom od hotela Strmac prema Sanatoriju za dječji TBC sa svojim poznanikom iz studentskih dana Franom Jelavićem, koji je nedavno diplomirao medicinu i došao u novogradišku bolnicu na stažiranje. Pričali smo o izgradnji spomenutog sanatorija u kome i on mora provesti dio staža, kad uočih da nam u susret dolaze dva neobična šetača. Tada su na toj relaciji šetači bili prava rijetkost jer su se posjetioci Strmca zadržavali najviše na stazi između hotela i dvaju umjetnih jezera iznad kojih se prostirala lijepa dolina s nekoliko nacionaliziranih privatnih objekata, koji su pretvoreni u sindikalna i sportska odmarališta.

 


Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba