Općine
ŽUPA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor cajtung   
13. svibnja 2018.

Hodočašće i procesija sv. Linarti

Hodočašće i procesija sv. Linarti dogodilo se 10. svibnja suradnjom cerničkih udruga, pa tako i KUU Cernik i župe. Hodočasnici su se okupili pred župnom crkvom sv. Petra u Cerniku gdje ih je pozdravio fra Vjenceslav Janjić,  gvardijan Franjevačkog samostana te pojasnio cilj i simboliku hodočašća.

-Ova naša župska devetnica je na čast sv. Linarti. Sada na početku prisjećamo se 1536. godine kada su Turci protjerali iz našega mjesta franjevce, ali i pobožni narod. I kao što uvijek biva, narod je nosio sa sobom svoje svetinje. Mi smo uzeli sv. Llinartu (kip), koji je naša svetinja jer smo se kod sv. Linarte i okupljali u najteže doba, tursko doba i to kroz 150 godina . A 1691. godine kada su Turci protjerani iz Cernika, Pakraca, iz Slavonije od tada se Cerničani ponovno vraćaju u svoj Cernik.  Kao sjećanje na ta najteža vremena naše župske povijesti mi imamo ovu devetnicu. Dakle na početku se sjećamo izgona iz mjesta, a u mjesecu studenom na sv. Linartu ćemo se vratiti i sjetiti i povratka iz tog povijesnog vremena. Nosimo kip sv. Linarte i svake prve subote u mjesecu od sada pa do blagdana sv. Linarte imat ćemo svetu misu u crkvi sv. Leonarda.

 
DRAGALIĆ U PJESMI I PLESU PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
08. svibnja 2018.

Nema straha za očuvanje zavičajnih tradicija i folklorne baštine

Tradicionalna folklorna manifestacija „Dragalić u pjesmi i plesu“ 6.svibnja još se jednom potvrdila kao hvale vrijedan kulturni sadržaj u Općini Dragalić  koji ostavlja trag  kod  mlađih generacija, posebno djece, animirajući ih  i pobuđujući interes za očuvanje zavičajnih tradicija i folklorne baštine.

Općinski načelnik Zvonimir Karlik godinama hvali i ističe doprinos  koji  daje Kulturno-umjetničko društvo Dragalić, organizator ove manifestacije, u kreiranju kulturnih sadržaja koji  obogaćuju društveni život. Zato  ne izostaje potpora Općine Dragalić.  Načelnik  je  bio posebno  radostan  i pohvalio  nastup  dječje  folklorne skupine i članove   društva,  na čelu s predsjednicom Katicom Matijašević,  koji su djecu okupili i pripremili za prvi nastup.      Najmlađi članovi KUD-a Dragalić  svojim nastupom na pozornici  u Pučkom domu   nisu oduševili samo općinskog načelnika već i svoje roditelje, bake i djedove, stariju braću i sestre, koji su napunili dvoranu  i njihov  prvi nastup pred publikom nagradili   gromoglasnim pljeskom.

 
OPĆINA CERNIK PDF Ispis E-mail
Autor radio ng   
08. svibnja 2018.

Dani tradicijska kulture

U organizaciji Kulturno umjetničke udruge „Cernik“ po prvi put održana je u Cerniku  jedinstvena manifestacija „Dani tradicijske kulture“. Manifestacija je započela  Dječjim folklornim susretima u Hrvatskom domu u Cerniku, a uz domaćine, članove Dječjeg folklornog ansambla Kulturno umjetničke udruge „Cernik“, nastupili su  juniorski tamburaški orkestar Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav“ te pjevački zbor Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Cernika. Sudjelovala je i  dječja skupina Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“ iz Nove Gradiške Kulturno umjetnička udruga „Prigorec“ iz Sesvetskog Kraljevca. Članovi pjevačkog zbora i tamburaškog orkestra predstavili su se zabavnim i hrvatskim narodnim pjesmama, a kroz program su ih  vodili učenici cerničke osnovne škole Hana LucićMarko Živković.

 
OKUČANI OBLJETNCA„BLJESKA“ 2018. PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
05. svibnja 2018.

Održane sportske igre  hrvatskih branitelja.

Tradicionalno 1. svibnja, na dan obilježavanja Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“, veličanstvene pobjede hrvatskih oružanih snaga i oslobađanja okupiranog dijela zapadne Slavonije, održavaju se u Okučanima  sportske igre  hrvatskih branitelja.

 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u  jutarnjim satima svečano je  otvorio sportske ovogodišnje  braniteljske igre, koje je  ove, kao i prethodnih godina, organizirala Udruga veterana Domovinskog rata  Brodsko-posavske županije.

 
23. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“Okučani PDF Ispis E-mail
Autor Franjo Samardžić   
02. svibnja 2018.

Otkriveno Spomen-obilježje  „Kristalne kocke vedrine“ dostojno značaju „Bljeska“

Središnji događaj  obilježavanja  VRO „Bljesak“, bilo je 1.svibnja u  Okučanima  otkrivanje  spomen-obilježja hrvatskim  braniteljima poginulim i umrlim od posljedica ranjavanja u blistavoj operaciji oslobađanja okupiranog dijela zapadne Slavonije.  Spomen-obilježje  „Kristalne kocke vedrine“ izgradilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja  u suradnji s Općinom Okučani. Okučani su konačno dobili spomen-obilježje dostojno veličini i značaju Bljeska koji je neprijatelju pokazao  moć hrvatskih oružanih snaga i spremnost  da se  oslobode  okupirana  hrvatska područja.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 101

 

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba