Kolumne
Caro diario! - 79 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
12. listopada 2010.

HRVATSKA REPRIZA "SLUČAJA BUTTIGLIONE"

U trenucima kad se ionako krhka hrvatska demokracija doslovno raspada usred metropole, gdje je bilo uvedeno pravo opsadno stanje zbog „najezde“ mirnih prosvjednika (svemoćni vlasnik ulaštenih jahačih čizama doživio je to navodno kao zabavan ulični spektakl), gotovo potiho odvija se još jedna hrvatska sramota, ona koju je „lijepoj našoj“ nametnula, dok je bahato drži „na čekanju“ prije otvaranja svojih carskih dveri – a tko drugi nego famozna EU!

Kako prenosi „Glas Koncila“ od 4. srpnja iz „Jutarnjeg lista“, vjeroučiteljica Jelena Ćorić-Mudrovčić dospjela je pred sud – kao, 'prosti Bože, kakva prostitutka ili kriminalka – zbog „politički nekorektne“ izjave o homoseksualcima. Da bude sasvim jasno – čim je prva časna i uzorna osoba u jednoj državi pozvana pred sud zbog „verbalnog delikta“, u toj istoj zemlji ne ostaje više ni „d“ od demokracije (a još manje, naravno, u pravno-političkoj nadgradnji koja je tu sramotu ozakonila!). Postoje samo dva načina da se takva nacionalna sramota ublaži: prva je da se Država kao institucija ispriča, nakon obustavljanja sramotnog suđenja, oštećenoj osobi, zbog gaženja njezinih prava na osobno mišljenje i zbog nanošenja duševne boli, a drugo je da se takva ili slična sramota više nikad ne ponovi.

 
Hrvatska i svijet - 78 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
02. kolovoza 2010.

TVORNICE LAŽI JOŠ RADE

Predsjednik Ivo Josipović obišao je Bleiburg sa skupinom svojih istomišljenika koji bi svi mogli stati u jedan autobus. Nije to učinio u vrijeme kada se je dogodio zločin (jer se, kaže, ne želi družiti s "ustašama", nego povodom – Dana antifašističke borbe. Pritom je samodopadljivo napomenuo da je nakon te njegove "povijesne" posjete Bleiburgu zatvoreno poglavlje 2. svjetskog rata koje se sada "prepušta povjesničarima".

 
Caro diario! - 78 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
02. kolovoza 2010.

O UDESNOSTI CRVENIH KRVNIH ZRNACA

Dva su direktna povoda za pisanje ovog dugo pripremanoga članka: prvi je izvrsno napisana studija Benjamina Tolića, jednog od odista rijetkih inteligentnih hrvatskih nacionalista, koji je upravo zato–iako je deklarirani antikomunist–uspio izbjeći ponižavajuću epidemiju histeričnog antikomunizma. Drugi je činjenica da je gotovo pola broja uglednog bečkog magazina „Profil“ od „osmog marta“ posvećeno zgražanju nad mogućnošću da u austrijsku vladu uđe sredovječna političarka Barbara Rosenkranz, općenito percipirana kao desna ekstremistkinja. (Treći, naknadni povod je bila TV-emisija na temu lijeve i desne opcije u hrvatskoj politici, gdje su gosti bili novinari Tihomir Dujmović i Denis Kuljiš. Ovaj potonji je–za razliku od Mislava Žitka i Hrvoja Jukića–mnogo bliži tehnomenadžerskoj nego lijevoj političkoj opciji, što je posebno vidljivo iz njegova podrugljivog stava prema prosvjedima u Varšavskoj ulici.)

 
Hrvatska i svijet - 77 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
21. lipnja 2010.

BESMISLENO HRVATSKO SAMOBIČEVANJE

Ovo proljeće obilježava daljnja mazohizacija hrvatske visoke politike i samopljuvanje do besvijesti. Tako je predsjednik Ivo Josipović jedva dočekao svoj dolazak u Ahmiće za napadaj pljuvanja u svoj bunar. Umjesto da odmjereno izrazi poštovanje nedužnim ljudima koji su tamo poubijani, on sigurno zna da su to učinili Hrvati i za to se ispričava. A samo nekoliko je godina prošlo otkako je čak i zloglasni sud u Haagu morao priznati da nema dokaza da su Hrvati krivi za taj strašan zločin, pa su pustili Tihomira Blaškića "priljepivši" mu krajnje neuvjerljivu "krivnju" da su njegovi vojnici prisiljavali muslimanske zarobljenike na kopanje rovova. Kasnije je Kordić osuđen za nešto što ni sami suci nisu znali objasniti.

 
Caro diario! - 77 PDF Ispis E-mail
Autor Prof. Ante Gradiška   
20. lipnja 2010.

ISTOČNA STRANA - ZAPADNA STRANA

Uz usputnu primjedbu da je doista dobro odabrani naslov osvrta posuđeni naslov filma ("East Side – West Side") Mervina LeRoya iz 1950. godine, spoja melodrame i krimića, počnimo ovako! Možda i nije tako teško odrediti osnovnu značajku ovoga desetljeća čijem se kraju približavamo – to je histerična euforija na svim razinama. Ta je euforija znak raspoznavanja sve degeneriranijeg TV-programa, od "Red Carpeta" do "Big Brothera", a jedan od takvih sindroma zapadne civilizacije u terminalnom stadiju raspadanja bila je i proslava pada Berlinskog zida. Tih dana doista niste mogli otvoriti ni konzervu, a da iz nje ne iskoči taj trijumfalistički "Retro Show" (kako ga je posprdno nazvala mlada novinarka Jene Hensel), sa samodopadnošću koja je ubrzo postala nepodnošljivom. Završni čin je bio očekivano pompozno obaranje domino-kocki, iako sam pojam "domino-efekta" može u danom kontekstu podrazumijevati i konotacije na koje autori spektakla nisu ni pomišljali. Nakon toga su se svi mogli vratiti uobičajenim poslovima: jedni prepoznatljivoj političkoj demagogiji, drugi otpuštanju radnika ("fleksibilizacija"), a treći gubitku radnih mjesta – droga i kriminal se danas toliko podrazumijevaju da ih nije nužno ni spominjati.

 
<< Početak < « 11 » > Kraj >>

Stranica 11 od 11

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba