Kolumne
Hrvatska i svijet - 121 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
11. listopada 2016.

AKO „ZAKUHA“ BOSNA I HRVATSKA ĆE SE TRESTI

Kako vrijeme brže prolazi, „velike sile“, ali i one manje, osobito naši prvi „komšije“ na istoku, pokazuju sve veći interes za Hrvatsku. Naravno, to je negativan interes, vođen samo željom za pljačkom u raznim oblicima. Dok zapadni supermiljarderi čekaju „u zasjedi“ prigodu da ogule Hrvatsku do kostiju i da nama „domorodcima“ ostane samo barjak i himna, na istoku se kuju drukčiji planovi.

„Komšije“ nam ne smišljaju ništa dobro. Dok njihovi političari vješto u rukavicama zbore o miru, razvoju i napretku, njihove skrivene misli najbolje artikuliraju lokalni „skojevci“ koji se danas nazivaju „delije“ ili „grobari“. Idealna mjesta na kojima možemo čuti njihove stvarne ambicije su sportske utakmice, najčešće „fudbalske“ (nogometne), ponekad rukometne.

 

 
Caro diario - 121 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
11. listopada 2016.

LIBERALIZAM  PO  NILSU  MIKMARU  (nastavak)

é

Ako se sjećate, na samom kraju našeg teksta smo rekli (otprilike) da je nužno uzeti predah od raščlambe Minkmarovih ideoloških nebuloza i nastaviti je sljedeći put. Prisjetimo se i toga da je naš autor, bez ikakva zazora i grižnje savjesti, napisao da liberalizam „živi od“ (lebt vom) misaonosti i napretka, te da „većina ljudi danas živi bolje, zdravije, pa čak slobodnije i sigurnije nego nekad“ (!!!). Ne, dragi Nilse, upravo je suprotno od toga točno, a to se može vrlo lako dokazati. Manjina danas živi bolje – i to ona privilegirana manjina (u širokom rasponu od tajkuna i njima sličnih bogatuna do istospolnih parova, koje ti, Nilse, i tebi slični fetišizirate do besvijesti): upravo ta manjina ima neograničenu slobodu i sigurnost koju ideologija tvoja i tebi sličnih uskraćuje svim drugima. A ti drugi (nos otros) su svi oni obuhvaćeni iznimno lucidnom francuskom sintagmom quantité négligéable. U prijevodu na hrvatski to znači „zanemariva količina“ – doista iznimno inteligentan izraz za sve brojniju skupinu „poniženih i uvrijeđenih“ (Dostojevski) ljudi, kojima su i fašistički i komunistički režimi koliko-toliko omogućavali (ako ih nisu smatrali političkim neprijateljima) da mirno žive od svog poštenog rada: tek im je Minkmarov „liberalizam“ otrgnuo tu koru kruha iz usta! Inače, iako sam skeptičan prema pomalo paušalnoj ocjeni da je samo 1% milijardera bogatije od onih preostalih 99%, koji često umiru od neuhranjenosti ili obolijevaju od psihosomatskih bolesti koje su posljedica takvog stanja*, šokantno je da ta manjina u ovoj obećanoj zemlji „europskih vrijednosti“ i neoliberalizma danas živi  ispod granice ne samo izdržljivosti nego i ljudskog dostojanstva.

 
Hrvatska i svijet - 120 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
11. kolovoza 2016.

SRPANJSKI „DERNECI“ PUNI MITOVA

Srpanj je tradicionalno mjesec različitih partizanskih i velikosrpskih „derneka“ koji se događaju uglavnom u junačkoj hrvatskoj regiji koja se zove Lika. Po njihovom ponašanju neupućeni promatrač bi mogao zaključiti da su Lika i Ličani krivci za sva zla ovoga svijeta. Evo kako se to događa.

 

TRI „LIČKE LAŽI“ U SRPNJU

Najprije se svi okupe oko izvjesne male prazne rupe zvane Šaranova jama. Razni „antifašisti“ zovu ju Jadovno vjerojatno po obližnjem hrvatskom selu u kojemu danas više nitko ne živi. Ta mala i zemljopisno sasvim nevažna kraška tvorevina visoko u velebitskim visinama mjesto je gdje se liju krokodilske suze iznad prazne rupe u zemlji za koju je dokazano da ne sadrži nikakve ljudske ostatke. Nad njom oni „mantraju“ kako je u tu jamu bačeno mnogo Srba i Židova. Danas se više ne usuđuju izricati idiotarije kao bivši predsjednik Ivo Josipović, da je tamo bačeno 30.000 ljudi, jer je javno objavljeno kako je to mala jama. Pa ipak, ne odustaju od plakanja nad „žrtvama“ kojih u stvarnosti nema.

 
Hrvatska i svijet - 119 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
01. kolovoza 2016.

SA SVIH STRANA NAVALJUJU NA HRVATSKU

Doista se čini da su se svi demoni ustremili na našu domovinu. Tek smo malo zaboravili ružne epizode koje su nam priredili „mudraci“ iz međunarodnih nogometnih foruma „bičujući“ svakoga tko je zaustio „za dom spremni“, a već nam priređuju nove pakosti. Zbog jednog oduševljenog navijača koji je utrčao u teren slaveći vodstvo naših nogometaša vode protiv nas neki „postupak“. S druge strane drugi navijači se međusobno tuku gotovo do smrti, krv teče ulicama Pariza, dva su policajca ubijena, ali „kriva“ je Hrvatska.

 
Caro diario - 120 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
20. lipnja 2016.

LIBERALIZAM  po Nilsu  Minkmaru (ili NEOLIBERALIZAM)

(Stjecajem okolnosti, upravo u vrijeme kad smo u „Prilozima…“ došli do drugog pojma pod slovom L naišao sam u „Spiegelu“ od 12. ožujka na članak Nilsa Minkmara, odnedavno nažalost stalnog suradnika ovog uglednog njemačkog tjednika, o liberalizmu, temi koja je u ovoj kolumni upravo došla na red. Zbog specifičnosti diskursa u ovom osvrtu koristit ćemo mnoge citate autorovih stavova koji zaslužuju argumentirano osporavanje. Dakle, dijelovi između navodnika sadržavaju citate iz Minkmarovog uratka.).

„1989. godine u ropotarnicu povijesti otišao je“, počinje Minkmar svoj smušeni ideološki uradak, „tzv. 'realsocojalizam', a od tadašnje 'polujake' socijalne demokracije danas je malo što ostalo, tako da ona više gotovo nikoga ne plaši. S druge strane, još je od devetnaestog stoljeća vrlo živahna jedna  politička tradicija, a to je liberalizam. Liberalizam je danas, nažalost, najčešće podcijenjena stvaralačka politička snaga, iako je sadržana u svim proeuropskim“ (to, to, majstore!) „demokratskim strankama, zasnovanima na načelu pravne države... Dakle, mi danas ne živimo u stoljeću postideologije – baš naprotiv, nedostaju nam politički pojmovi i 'Formationen'“ (doslovni prijevod „formacije“ – vrlo nespretna sintagma koja razotkriva Minkmara kao nedovoljno obrazovanog političkog komentatora!) „koji bi se prilagođavali novoj političkoj realnosti. Oni koji u liberalizmu vide samo klijentelističku stranku“ (kako se ideološki svjetonazor može svoditi na usporedbu s ovakvom ili onakvom strankom?!) „kojoj je osnovni sadržaj smanjenje poreznog opterećenja bogatih, vjerojatno misle da je Beethoven jedino pas iz američkih komedija za djecu“ (ovo je gadljivi paroksizam neoliberalnoga jednoumlja: ako ne prihvaćate neoliberalizam – koji Minkmar neznalački brka s onim što bismo bez zazora mogli nazvati klasičnom inačicom liberalizma – kao vrhovnu vrijednost svijeta u kojem živimo, vi ste „tudum“ koji uživa u infantilnim američkim filmovima za djecu, a nikad niste čuli za slavnog njemačkoga skladatelja!)

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 11

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba