Kolumne
Hrvatska i svijet - 115 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
08. prosinca 2015.

VLADA ĆE NAM BITI SASTAVLJENA "OD LEGO KOCKICA"

Svašta se je ove jeseni dogodilo izmučenom i već po malo apatičnom hrvatskom narodu. Već smo se polako navikli na "migrante" koji sada već rutinski, kao nešto samo po sebi razumljivo, stižu s istoka i za razliku od Hrvata besplatno se voze sve do Slovenije. Za njih je napravljen i svojevrsni "zimski hotel" u Slavonskom Brodu, da jadni ne bi promrzli. Na zapadu opet Sloveniji su migranti "dozlogrdili", pa su ih odlučili spriječiti da tek tako prelaze granicu tako što su postavili granicu na hrvatskom teritoriju. Nakon što su dobili hrvatske notice (kao da Hrvatska s njima jodla), drsko su ustvrdili da "granica još nije utvrđena".

Za nekoliko godina će tvrditi da granica ide baš tamo, jer je tu bila "slovenska žica", a "kulturni Hrvati" ju nisu silom uklonili, pa se dakle i oni slažu s tom novom "slovenskom mejom".

Čim stignu na cilj, migranti pokazuju svoje pravo lice. Munjevito se pridružuju svojim "ćelijama" i ne žele otići u izbjegličke centre otimajući se tako svakoj kontroli. Već prilikom dolaska u Njemačku i druge zemlje koje su im "destinacije" pokazuju svoj divljački karakter. Na talijansko-austrijskoj granici pokušavaju ući u turistički autobus i na automobile bacaju izmet. U Njemačkoj u jednoj noći su prelijepili originalna imena sela s folijom iste boje kao i ploča na kojoj je profesionalno otisnuto "novo" arapsko ime sela uz opasku "bivši" npr. Ludwigsdorf, a da to nije primijetila ni policija, ni mještani. U Danskoj "predlažu" promjenu danskog Ustava koji bi trebao postati islamski. Posvuda ostavljaju gomile smeća. "Iz zabave" tuku svakoga tko im se nezaštićen nađe na putu. Ako naiđu na samu ženu brutalno ju siluju nanoseći joj teške ozljede. "Domaćima" poručuju da će se ženiti svaki s po četiri njihove djevojke, od kojih će im svaka roditi osmero djece, a sve žene i njihova ženska djeca nositi će "burke". Jedan je vrlo kvalitetan paket hrane ocijenio da "nije ni za pse", nego je to "hrana za žene".

 
Ima li Srbija problem sa samom sobom? PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
08. prosinca 2015.

Naknadna odluka hrvatske vlade da zatvori granicu za izbjeglice kod Bajakova, kao i očekivana "gedžovanska" reakcija Vučićeve vlade na tu odluku, podgrijala je temu o kojoj već dugo namjeravam pisati, a koja je zadana naslovom ovoga priloga. Dakle, na koji to način Srbija ima problem sama sa sobom – a ima ga, još od početka Miloševićeve "antibirokratske revolucije".

Početak ovako zadanoga diskursa (a na neki način i završetak) mnoge će čitatelje iznenaditi – pa možda čak i šokirati. Osnovna teza ovoga prijepora je, naime, da Srbija ima problem sama sa sobom prije svega zato jer je svoje imperijalne ciljeve mogla ostvariti jedino u okviru Jugoslavije (?!) – kao što ih je, uostalom, u velikoj mjeri ostvarila i u kraljevini Jugoslaviji i u Titovoj SFRJ. Zašto je tome tako?

Još od dva balkanska rata, koji su značili početak imperijalističkih napada Srbije na susjedne države u cilju proširenja svog teritorija, pa do danas, Srbija ima ozbiljne probleme samo s kosovskim Albancima, koji su – kako proizlazi iz jedne knjižice (ime sam joj odavno zaboravio, jer mi već dugo nije dostupna) izdane u Sloveniji, a prevedene nekoliko godina prije rata u Hrvatskoj - u dva balkanska rata, u drugom desetljeću prošlog stoljeća, bili izvrgnuti strahovitom teroru srpske vojske. Kraljevinu Jugoslaviju ćemo ovom prigodom preskočiti, pa ćemo pokušati objasniti kako je Srbija bila privilegirana i u "drugoj Jugoslaviji".

 
Hrvatska i svijet - 114 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
07. listopada 2015.

OKUPACIJA I ISLAMIZACIJA EUROPE
(I HRVATSKE)

Hrvatsku već odavno mnogi svjetski centri moći nastoje uništiti, no budući da je to u praksi nemoguće provesti, sada pokušavaju dovesti ju u ekonomsko rasulo iz kojeg bi se mogla izvući jedino prodajom same sebe, otprilike kao Grčka koja se još trza poput ribe na udici, ali s udice ne može pobjeći. Ipak, posljednjih nekoliko tjedana imamo nešto drukčiju situaciju. "Mine" se ne podmeću samo Hrvatskoj, nego cijeloj Europskoj uniji.

Najnovija "mina" zove se tzv. "izbjeglice". Njihov "plimni val" već je dopro do Skandinavije i tek kada ih je dobro zaboljelo, europski (i naši) političari polako dolaze k sebi, ali za najbolje moguće rješenje već je prekasno. Sada se samo spašava ono što se može.

PREDIGRA SE JE ODIGRAVALA U ITALIJI

Cijela ta crna komedija s "izbjeglicama" imala je svoju predigru. Mjesecima slušamo i gledamo kalvariju ljudi koji bježe iz Afrike i Azije preko Libije brodovima i čamcima nstojeći se po svaku cijenu dokopati talijanskog teritorija. To su jednako tako gledali svi u EU, ali – nije ih bilo briga, jer njih trenutno nije boljelo.

Nisu se sjetili stare izreke: pomogni susjedu ako je u njegov vrt upao medvjed, jer sutra će u tvoj. Uzgred, Talijani su djelomično i sami krivi za svoju nevolju, jer su onda kada su bili moćni uzeli sve otoke u blizini obale Libije, pa im je do afričkoga kopna preostalo samo stotinjak kilometara razdaljine.

 
Caro diario - 114 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
07. listopada 2015.

INVALID(nost)

Prije svega, ovaj pojam je usko povezan s pojmom "AUTIZAM (autističan)", (ponajprije u smislu fizičke – a kod autizma i psihičke – defektnosti), kojeg smo obradili u broju 99. Međutim, prije nego što pokušamo povući analogije između ova dva zdravstvena fenomena, citirat ćemo iz Krležine ELZ enciklopedije iz 1958. godine upravo odrednicu "INVALID(nost)" da bismo vidjeli kako je u tadašnjoj državi bio pravno i zdravstveno reguliran odnos prema toj vrsti bolesnika.

Ono što je iz današnje perspektive najzanimljivije sadržano je pod podnaslovom "invalid rada", pa ćemo citate uzimati isključivo iz njega. To, je, dakle, po tadašnjim pravnim propisima, "osoba obuhvaćena socijalnim osiguranjem, kojoj je trajno ili za duže vrijeme potpuno ili djelomično smanjena sposobnost za rad… Ocjenjivanje stanja i stupnja smanjenja sposobnosti za rad nije jedinstveno u svim zemljama, već je usko vezano uz doseg i prirodu nacionalnog" (zapravo, državnog) "zakonodavstva, kojim je normirana socijalna zaštita invalida rada u određenoj zemlji… Prava invalida rada na socijalnu zaštitu određuju se prema stupnju i uzroku smanjenja radne sposobnosti… Socijalna zaštita invalida rada obuhvaća…" (da skratimo citat, doslovno sve – što znači da su invalidi /i/ u komunizmu bili na adekvatan način zaštićeni.)

 
Hrvatska i svijet - 113 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
08. kolovoza 2015.

STVARA LI NAM SLOVENSKI "NEPRIJATELJ" VELIKU KOALICIJU?

Što su bliži parlamentarni izbori (a koliko su blizu ne zna nitko, pa možda čak ni sam Milanović), sve se više događaju "čuda neviđena". Najprije "trajno nepoznati počinitelj" na Poljudu nacrta "svastiku", zatim gori pola Jadrana, a na kraju se budi već dugo uspavani "neprijatelj" – Slovenija. Za svo to vrijeme naglo oživljavaju davno zamrla gradilišta, budi se "strasna ljubav" ljevičara prema prvom hrvatskom predsjedniku dr Franji Tuđmanu, odjednom se barem na riječima "diže od mrtvih" ideja o Pelješkom mostu, a porezni nameti jedan za drugim se "strovaljuju u bezdan", dok se nabujala poplava dugova trpa pod tepih.

Sva ta "čuda" zapravo nisu nikakva novost. To se uvijek radi uoči izbora ne bi li se očajne radnike, seljake, umirovljenike i razne druge obespravljene ljude uvjerilo da je "ova Vlada najbolja do sada" i da bi joj (ne daj Bože) trebalo dati još četiri godine da do kraja unište ovu jadnu državu koja je već na koljenima. Na poslijetku iz te predizborne "igre" uvijek proiziđe i nešto dobro kao što je poneka cesta, hotel, tvornica i sl.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 11

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba