Kolumne
Caro diario! - 94 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
23. prosinca 2012.

EPPUR SI GMIŽE!*

U nedavnoj emisiji "Nedjeljom u dva" novinar Gordan Malić je među krimene generala Gotovine ubrojio i bijeg pred osudom Haškog suda, što je, blago rečeno, kriva procjena. Ne, nije to bilo, kao kod Karadžića i Mladića, skrivanje po jatačkim šovinističkim brlozima, već samouvjereno lutanje Europom i Amerikom vječnog avanturista, pomiješan s prezirom prema onima koji su ga izdali. Kad su ga progonitelji ipak sustigli, prema sudu se odnosio kao džentlmen i svjetski čovjek, a kući se vratio sa smirenošću praštanja!

 
Hrvatska i svijet - 93 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
09. prosinca 2012.

SULJO - VELIČANSTVENI NASILNIK I UBOJICA

Nevjerojatno smo mi plodan teren za propagandu svih vrsta. Mi stariji sjećamo se kako su nam Ameri u davna vremena punili glavu svojim kaubojskim filmovima u kojima su primitivni pastiri na konjima prikazivani kao plemeniti vitezovi, a Indijanci kao krvožedni razbojnici. Kada su vidjeli da to teško prolazi, počele su nam stizati sapunice pune lijepih mladih ljudi, uglavnom dobrih i plemenitih s pokojim zločestim, ali koji na kraju ipak "dobije svoje". Tako smo zahvaljujući holivudskim čarolijama svi dobili predstavu Amerike kao obećane zemlje ljepote i uspjeha. Uzgred su nam servirane reklame zamotane u filmske dijaloge, pa u filmu možemo saznati da Talijani imaju najbolja jela i najskuplja odijela, Francuzi rade vino koje košta 700 dolara za butelju i još mnogo takvih bisera.

 
Caro diario! - 93 PDF Ispis E-mail
Autor prof. Ante Gradiška   
09. prosinca 2012.

DOLAZIMO KONAČNO I DO PUTINA !

Odlažući gotovo u nedogled prilog o Putinu tek nedavno mi je palo na pamet da istriške o njemu i njegovoj politici sakupljam već najmanje godinu dana. Zapravo i više – prvi istrižak, iz beogradskog tjednika "Vreme", ima datum 29. rujna prošle godine. Iako sam, odlučivši se konačno pisati i o ovoj temi, namjeravao početi s hrvatskim tiskom, sortiranje materijala me je uvjerilo da "Vreme" ipak ima prednost po "starosti" podataka.

Počet ćemo, dakle s razmatranjem napisa, pod srpsko-hrvatskim naslovom "Povratak u budućnost" (preuzetim iz kultne filmske SF-trilogije Roberta Zemeckisa), koji potpisuje Andrej Ivanji (sin ili mlađi srodnik nekad poznatog bračnog para vojvođanskih intelektualaca Ildi i Ivana Ivanji?). U Ivanjijevom napisu posebno je važan jedan citat, koji neće razumjeti oni – vjerojatno ipak rijetki – koji ne znaju da je bivši KGB-ovac Putin (koji je, ako ništa drugo, politički vrlo "jak igrač") preuzeo vlast nakon što je alkoholičar Boris Jelcin 1 naslijedio na čelu SSSR-a simpatičnog smušenjaka Mihaila Gorbačova 2, koji je, sa svojim nebulozama tipa "perestrojka" i "glasnost", jednu svjetsku velesilu, koja se već počela politički reformirati, rasturio doslovno preko noći.

 
Reakcije na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
21. studenog 2012.

KOLEKTIVNI AUTIZAM SRBA

Oslobađajuća presuda najsposobnijim hrvatskim generalima pred čijom strategijom je drhtala i bježala moćna srpska armada užarila je emocije posvuda po svijetu, a naravno osobito u Hrvatskoj. Međutim, emocije su bujno narasle i na istoku, ali razumljivo, suprotne nego kod nas. Srbija je u "šoku", "konsternaciji", "ogorčenju" i kako li se sve opisuju ti naleti adrenalina.

 
Hrvatska i svijet - 92 PDF Ispis E-mail
Autor Mario Filipi   
14. listopada 2012.

OČERUPAJMO HRVATSKU

Mnogi su do sada čerupali Hrvatsku kao mrtvu kokoš koja se ne može braniti. Zanimljivo je da su to uvijek radili u mirno ili "mirno" vrijeme, bez pucnjave ili prijetnji oružjem.

Duga i bolna hrvatska povijest pokazuje da se Hrvatsku nikada nije isplatilo napasti oružjem. To je uvijek značilo žrtvovati mnogo ljudi za vrlo mali efekt.

Ali, za razliku od visoke vojničke kvalitete kakvu posjeduju Hrvati, u diplomatskim igricama smo gotovo pa maloumni.

Možda bi se isplatilo dobro platiti neke strane pregovarače da umjesto nas ispregovaraju ključna nacionalna pitanja i sklope temeljne ugovore koji uređuju naše odnose sa susjedima i s udaljenijim državama.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 11

Kolumne: Mario Filipi, dipl. pol.

Hrvatska i svijet
Kolumne: Mario Filipi

Kolumne: Prof. Ante Gradiška

Caro diario!
Kolumne: Prof. Ante Gradischa

LAG Zapadna Slavonija
 
Otvoren novi caffe bar u Benkovićevoj 16
 

Pomozite pronaći nestale

Klikni za više informacija
Nacionalna evidencija nestalih osoba