TURIZAM U CERNIKU

Franjevački samostan u Cerniku uz mir i tišinu nudi bogatu turističku ponudu

CERNIK, 18. kolovoz 2021. - Veliki su turistički potencijali koje ima općina Cernik. Nažalost, još uvijek nisu dovoljno iskorišteni iako Cernik i cernički kraj mogu po raznolikoj turističkoj ponudi biti među vodećim turističkim destinacijama u Slavoniji. Da se to promijeni, afirmira turistička ponuda i dovedu turisti napore uz Općinu Cernik ulažu Franjevački samostan i gvardijan fra Vjenceslav Janjić, te općinska Turistička zajednica. Da je to tako potvrđuje i boravak Jadranke Petrak i njezinog supruga Davida Irvinga iz Osijeka koji su boravili u apartmanu Franjevačkog samostana u Cerniku koji je svoja vrata otvorio za posjetitelje.

„Putem interneta i ponude koju je objavio Franjevački samostan u Cerniku odlučili smo naš odmor tu provesti. Moram reći da smo oduševljeni krajolikom, te smo tu zaista našli mir za dušu i tijelo.  Puno toga smo vidjeli i saznali. Dovoljno je samo ući u samostan koji obiluje mnogim znamenitostima od Biblijsko-arheološke izložbe, knjižnice nulte kategorije, bogatim fundusom umjetničkih slika i drugih vrijednih predmeta do križnog puta koji je izgrađen na brdašcu iznad samostana, pa da uopće nemaš potrebe iz njega izaći. Obišli smo i crkvicu sv. Linarte u Giletincima s istoimenim izvorom pitke vode koja po legendi o svetom Linarti ozdravljuje, kulu Graćanicu, te šumovito i ljekovito izletište Strmac na kojemu je bazen s protočnom izvorskom vodom i u sparne, ljetne dane pruža pravo osvježenje. Sve nam se jako svidjelo, a naše oduševljenje pojačalo je srdačno gostoprimstvo naših domaćina, počevši od fra Vjenceslava Janjića, gvardijana do ostalih fratara i osoblja koje se brine za naš ugodan boravak. Svime smo oduševljeni i vjerujem da ćemo se ponovo vratit u ovaj lijepi kraj koji pruža raznovrsne mogućnosti za dobar turizam. Moram jedino napomenuti da bi trebalo malo bolje urediti sva obilježja i postaviti biciklističku stazu kao i mogućnost unajmljivanja bicikala za ljude koji poput nas dođu bez vozila“, kaže Jadranka Petrak. Svoje oduševljenje nije krio ni Jadrankin suprug David, koji je prije 25 godina iz Škotske došao u Osijek kao profesor, tu se oženio i ostao. Kako kaže obišao je mnoge interesantne krajeve Hrvatske ali ga je mjesto Cernik s okolicom posebno oduševilo. Fra Vjenceslav Janjić, idejni pokretač turizma u Cerniku zadovoljan je, jer kako kaže, ne žele masovni turizam kakav je na moru.    

 „ Ne želimo napuniti kuću pod svaku cijenu. Više nudimo prostor obiteljima, pojedincima i manjim skupinama koje dolaze ovamo da odmore duh, dušu i tijelo. Želimo čuvati i promovirati kulturnu materijalnu i nematerijalnu baštinu i surađivati s  lokalnom zajednicom na razvoju turizma. Mi imamo za to mogućnosti. Nama je Bog dao dio Edenskog vrta, dio Raja samo trebamo to znati osmisliti“, kaže fra Vjenceslav Janjić.

 

 

 

 

 

 

Slične objave