GORNJI BOGIĆEVCI

NAČELNIK PAVO KLARIĆ: COVID 19 nije nas spriječilo da uspješno provedemo niz projekata i pokrenemo nove

GORNJI BOGIĆEVCI, 8.  lipnja 2022. - I ove godine, na održanoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća, načelnik  Pavo Klarić govorio je o aktivnostima i naporima  koje su Općinsko vijeće, on kao načelnik  i  općinski zaposlenici  ulagali   kako bi  dodatno unaprijedili uvjete života  stanovništva. Zahvalio je  svima koji su im u tome pomogli  i dali svoj doprinos.

 

 -Poštovane dame i gospoda, uvaženi gosti, dragi građani, sve vas od srca pozdravljam.  Kao što je to običaj na današnji dan obilježavanja Dana  Općine Gornji Bogićevci, ove godine i   obilježavanja 29. obljetnice njenog osnivanja,  ovo je prilika da vam prezentiram rad Općine i aktivnosti u proteklih godinu dana.

 

Gotovo cijelo ovo razdoblje obilježile su muke svih nas s COVIDOM, provođenjem mjera i naših obaveza po tom pitanju. Nadam se da je nedavnim ukidanjem tomu došao kraj. No, to nas nije spriječilo da uspješno provedemo niz projekata, kao i pokrenemo nove.

 

Počet ću sa projektima komunalne infrastrukture:

 • Završena je izgradnja Društvenog doma Trnava i opremanje kuhinje;
 • Završen je projekt izgradnje pristupne ceste i parkirališta kod D. Doma Trnava; EU projekt
 • Uređen je pristup i okoliš D. doma Dubovac; prekogranična suradnja;
 • Asfaltirana je pristupna cesta i postavljena ograda uz cestu i iza golova nogometnog igrališta u naselju Ratkovac;
 • Izgrađena je mrtvačnica na pravoslavnom groblju u naselju Smrtić;
 • U završnoj fazi su radovi uređenja kuhinje i popratnih prostorija D. doma Smrtić;
 • Uređene su i asfaltirane pristupne ceste i platoi mjesnih groblja u naseljima Kosovac, G. Bogićevci i Trnava;
 • Asfaltirani su prilazi nerazvrstanih cesta poljskim putovima u naseljima Trnava, Smrtić, Kosovac I G. Bogićevci (7 odvojaka u ukupnoj dužini 600 metara);
 • Završena je I. faza izgradnje novog društvenog doma i vrtne sjenice  u naselju Kosovac 
 • Pred realizacijom je i postavljanje pješačkog semafora sa mjeračima brzine u Gornjim Bogićevcima

 

Svi ovi projekti su ukupne vrijednosti  4.120.000 kuna od kojih  su vanjski izvori financiranja od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova, Državnog  ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, EU fondova, Programa prekogranične suradnje i Programa za općine sa nacionalnim  manjinama u iznosu od oko 970.000 kuna. Ostala sredstva su iz  općinskog  proračuna.

Iz ovoga  vidimo da je veliko vlastito financiranje, a to možemo zahvaliti fiskalnom izravnanju koje nam je osiguralo ta sredstva.

 

 Nadalje, proveli smo i niz drugih programa kao što su:

 • Nabava kanti za razvrstavanje otpada svim obiteljima uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  od  80 posto
 • Odradili smo projekt „Pametni gradovi“ ili digitalizaciju Općine nabavom digitalne arhive, infokioska i programskog sustava web smart GIS sufinanciranu  sa 80 posto od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kod kojeg smo ove godine ponovo  prošli  na natječaju za sufinanciranje Projekta nadogradnje Web smart GIS sustava
 • Financiramo izradu idejnog rješenja izmještanja 10 kw dalekovoda u poduzetničkoj zoni Brezine
 • Izradili smo projektu dokumentaciju za izgradnju dvije fotonaponske elektrane na krovu općinske zgrade za osiguranje električne energije za vlastite potrebe. Uskoro očekujemo realizaciju. 
 • Sudjelovali smo u realizaciji programa „Zaželi“ putem LAG-a zapadna Slavonija u kome su  23 žene  bile zaposlene i skrbile za više od 100 korisnika.  Ove godine ponovo smo kandidirali ovaj program  zajedno  sa Općinama  Okučani i Stara Gradiška
 • Nisu izostali ni javni radovi
 • Dajemo financijsku potporu za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji
 • Podupiremo rad vjerskih zajednica, sport i kulturu,
 • Izdvojio bih rad Knjižnice „Grigor Vitez“ i  djelatnosti Komunalnog pogona

 

      Mnogo je realiziranih projekata i aktivnosti vrijedno spomena u ovoj prilici, no kad bi ih detaljno navodili, trebalo bi nam puno više vremena. Bitno je da su odrađeni na korist svih naših građana, a u tomu duhu nastavit ćemo i dalje provoditi programe prema potrebama građana, a po prioritetima i otvaranju natječaja.

   Na kraju moram spomenuti i dobru suradnju s  susjednim općinama pogotovu kroz izmjenu informacija i iskustava, Brodsko-posavskom županijom  i  državnom upravom.

     Pohvaljujem i zahvaljujem se na suradnji i sa našom Osnovnom školom, vjerskim zajednicama, udrugama sa područja  općine i šire, djelatnicima policijskih postaja, našim gospodarstvenicima i drugima.

            Ovakva dobra suradnja uvelike je olakšala naš rad kao i rješavanje konkretnih problema ili projekata na korist naših građana.

             Još se želim zahvaliti našim općinskim vijećnicima, djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela  i Komunalnog pogona kao i našoj djelatnici Narodne knjižnice i čitaonice „Grigor Vitez“  na suradnji u proteklom razdoblju koje je obuhvaćeno ovim izvještajem.

            Svim građanima Općine Gornji Bogićevci čestitam Dan općine, župljanima župe Sv. Duha Gornji Bogićevci  blagdan Sv. Duha - naveo je u izvješću načelnik Pavo Klarić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slične objave