OKUČANI

Okučanci svečano obilježili Dan općine i župni blagdan Sv. Vida mučenika

OKUČANI  15. lipnja 2022. - Prema  onome što se  na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, moglo ćuti od njenog predsjednika Ivice Pivca i načelnika Ace Vidakovića, te župana brodsko-posavskog Danijela Marušića Okučanci imaju  razloga za zadovoljstvo.

      Svečano obilježavanje Dana općine i župnog blagdana Sv. Vida mučenika i ove je godine bila prigoda da se  u nazočnosti brojnih gostiju, među kojima su bili Nevenka Bednić, načelnica u sektoru uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda,  saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk i brodsko-posavski župan Danijel Marušić,  govori o postignućima u proteklom periodu  i planovima za iduće razdoblje.

    Otvarajući svečanu sjednicu  Općinskog vijeća Ivica Pivac je  naglasio kontinuitet koji Općina Okučani ulaže u potpore za djecu predškolske dobi i potpore  u obrazovanju  učenika i studenata,  potpore mladima  u stambenom zbrinjavanju i potpore obrtnicima. Istaknuo je povratak mladih tako da je u proteklom  periodu,  kako je kazao, bilo više dolazaka nego odlazaka. Zabrinjava međutim  činjenica da su Okučani ostali bez banke i da između dva popisa stanovništva Općina Okučani ima  974 stanovnika manje.

    Ističući Općinu Okučani kao financijski stabilnu jedinicu lokalne samouprave, koja je imala proračun u iznosu od 11,5 milijuna kuna, općinski načelnik Aca Vidaković je govorio o nastavku  ulaganja u  komunalnu i društvenu infrastrukturu, potpori kod otvaranja obrta koju je  dobilo 15 obrtnika u posljednje dvije godine, potporama za stambeno zbrinjavanje i podršci starim i nemoćnim osobama kroz program „Zaželi“, potporama  udrugama i društvima  te roditeljima kod smještaja djece u vrtić za samo 300 kuna mjesečno. Govorio je  o   doprinosu vjerskih zajednica u suživotu koji je u Okučanima na zavidnom nivou.

Ima  i  planova i programa za koje smatra da  ih je već trebalo  realizirati, a jedan je i izgradnja pročistača otpadnih voda. O tome, ali i početku  konkretnih radova u  Polovnoj  zoni   govorit će se i na sjednici  vladinog Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem  koja će se, kako je najavio, održati početkom srpnja u Okučanima.  Načelnik je zahvalio Općinskom vijeću na suradnji, susjednim Općinama,  Brodsko-posavskoj županiji i susjednim općinama,   te svima drugima koji su dali doprinos da se unaprijedi  život u Okučanima da oni, što često naglašava, budu ugodno mjesto za život stanovništva.

   Čestitajući  župni blagdan i Dan općine župan Danijel Marušić je pohvalio rad Općinskog vijeća i suradnju s  načelnikom. Još jednom je  potvrdio svoju  vezanost za Okučane, odakle je krenula njegova politička karijera,  ističući kako je to mjesto prošlo kroz  turobna vremena, a danas je moderna općina sa zavidnim suživotom ljudi  koji su složni u nadi  za bolje sutra.

   U ime nazočnih načelnika  Općina Gornji Bogićevci, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo i Cernik  čestitke  je uputio cernički  načelnik  Vitomir Žakić.

Načelnik Aca Vidaković i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac  uručili su ovogodišnja općinska priznanja. Priznanje Općine Okučani  uručili su  Peji Šimiću iz Foče za izniman doprinos u pisanju  duhovnih i domoljubnih pjesama i  Franji Blaževiću iz Austrije za humanitarno djelovanje i zbližavanje ljudi.  Zlatna plaketa  dodijeljena je 

Nogometnom klubu „Psunj sokol“  Okučani koji ove godine slavi 75 godina  postojanja.

  Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom koju je predvodio fra Mario Radman,  kod Spomen-obilježja  „Kristalne kocke vedrine“ odana je počast  poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a u  župnoj crkvi Sv. Vida svetu misu je predvodio velečasni Mario Stanić, župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Nova Gradiška.

 

 

Slične objave