OPĆINA VRBJE

Provedbom različitih projekata i programa poboljšana kvaliteta života stanovništva

VRBJE, 12. kolovoza 2022. - Svake se godine 16. kolovoza na blagdan sv. Roka obilježava Dan Općine Vrbje. Premda je riječ o maloj slavonskoj općini, njeno vodstvo pametnim i racionalnim upravljanjem, te, opravdava njeno postojanje i djeluje u smjeru ravnomjernog regionalnog razvoja kojeg je lokalna samouprava pokretač i nositelj. S načelnikom Općine Vrbje, Igorom Jurišićem, provjerili smo kako će izgledati ovogodišnje obilježavanje Dana Općine.

Prije svega želim čestitati svim našim mještanima nadolazeći Dan općine i najaviti kako ćemo i ove godine, sukladno trenutnim smjernicama, obilježiti Dan Općine kao i dosad. Okupljanje uzvanika predviđeno je u 9.00 sati, polaganje vijenaca kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u 09.45 h, u 10.00 h sati služit će se sveta misa, nakon čega ćemo predsjednik Općinskog vijeća Općine Vrbje Milan Brkanac i ja pozdraviti nazočne. Također, predviđen je domjenak za uzvanike. Izostat će smotra folkora, jer su članovi i članice KUD-a Vrbje ove godine po prvi puta organizirali samostalnu smotru izvornog folklora „Vijala j’ se vrbičica“; što je hvalevrijedan iskorak kako u radu KUD-a, tako i u obogaćivanju naših kulturnih i turističkih potencijala. Druga manifestacija po kojoj je Vrbje postalo prepoznatljivo, a koja se vezuje uz proslavu Dana općine – „Rokovo u Vrbju“ će biti održana na svima dobro poznati način – članovi i članice KUD-a Vrbje će na malom igralištu iza Društvenog doma u Vrbju i ove godine pripremiti tradicionalne specijalitete, a u večernjim satima će nas sve zabavljati Legatto band“ – rekao nam je Jurišić.

Redovnim praćenjem rada Općine vidljiva su kontinuirana infrastrukturna ulaganja i provedba različitih projekata. Od infrastrukturnih projekata provedenih u proteklih godinu dana u Općini ističu uvođenje LED javne rasvjete u Bodovaljcima za koje je osigurana potpora Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, zatim izgradnja pješačkih staza u naselju Bodovaljci koja je u završnoj fazi, za što je također osigurana potpora kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ove je godine uređen i stavljen u funkciju Društveni centar Bodovaljci kroz model javno-civilnog partnerstva, a snažnu potporu Općina pruža sportskoj infrastrukuri na području općine, te je kandidiran projekt uređenja prostorija NK Bodovaljci. Također, opremljeno je dječje igralište u Mačkovcu po najmodernijim standardima sigurnosti djece, za što je osigurana potpora iz europskih fondova. Nadalje, sukladno smjernicama Zakona o održivom gospodarenju otpadom naša je Općina ove godine zaprimila isporuku kanti za odvajanje otpada, i to plavih za papir i žutih za plastiku, za sva kućanstva na području općine. Nakon uspješne nabave mobilnog reciklažnog dvorišta, podjela spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, još je jedan korak ka smislenoj i učinkovitoj provedbi zelenih javnih politika, čemu naša Općina teži. Uz navedeno, redovno se i pravovremeno uređuju i održavaju poljski putovi, kako bi se zadovoljile potrebe poljoprivrednika s jedne strane, a s druge strane pružila potpora zelenom gospodarskom razvoju. Također prijavljen je projektni prijedlog kojim će se realizirati izgradnja višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju kojim ćemo zadovoljiti obrazovne, kulturne i društvene potrebe stanovnika cijele općine.

Iz Općine ističu kako su partneri nekoliko društvenih projekata koje provode OCD-i s područja naše općine i šire, od čega naglašavaju provedbu projekta „RU:TOPIA – razvoj zajednice po mjeri mladih“ putem kojeg će izraditi prvi Akcijski plan za mlade u našoj općini, odnosno lokalnu javnu politiku usmjerenju kreiranju mjera s ciljem poboljšanja kvalitete života mladih, te projekt „Budimo zdravi – birajmo zdravlje“ putem kojeg su već u prvoj aktivnosti dosegli više od 50 korisnika, što dokazuje važnost provedbe ovakvih projekata u manjim ruralnim zajednicama kako bi se mještanima općine izjednačila dostupnost zdravstvene zaštite i preventivnih zdravstvenih programa kakve imaju stanovnici urbanih sredina.

Također, ove će se godine, 19. kolovoza, održati manifestacija „Ritam mladih“ na malonogometnom igralištu u Vrbju, a riječ je o cjelovečernjem koncertu dobro poznatog benda Vatrogasci, koja se organizira povodom Međunarodnog dana mladih, i uključena je u međunarodni program Europske godine mladih.

Općina kontinuirano ulaže vlastita sredstva u izrade projektne dokumentacije kako bi prilikom raspisivanja novih poziva iz nacionalnih i EU fondova imali projekte u visokoj fazi spremnosti, te planiraju uvođenje LED rasvjete u sva naselja općine, projekte usmjerene podizanju kvalitete života svih mještana – od nadogradnje dječjih igrališta, izgradnje pješačkih staza, podizanja brige o starijima i nemoćnima kroz socijalne programe i uspostavu socijalnih usluga za starije osobe, itd.

Na kraju, iz Općine Vrbje pozivaju sve da im se pridruže na „Rokovu u Vrbju“ na tradicionalnom pečenom volu i večernjoj zabavi!

 

Slične objave