DRAGALIĆ

OPĆINA DRAGALIĆ: Održano predavanje za poljoprivrednike o sredstvima za ublažavanju posljedica suše

 

DRAGALIĆ, 1. listopada  2022. -   U Vatrogasnom domu  u  Dragaliću   sinoć je mag. ing. agr.  Ivan Miličević (vlasnik tvrtke Eko-gruda d.o.o. Osijek)  održao predavanje  ratarima i voćarima  sa područja Općine Dragalić. Govorio im je o  mjerama i sredstvima za ublažavanju  posljedica suše kao što su  gnojiva  i poboljšivači tla i njihovoj primjeni.

   Ponukani problemima koje  su poljoprivrednicima   ove godine  donijeli  suša i klimatske promjene uopće,  u Općina Dragalić su odlučili  organizirati  edukativna   predavanje za poljoprivrednike i  uputiti ih o primjeni  kao  što su primjerice zeoliti,   aminokiseline i druga sredstva.

  „Ovo predavanje je organizirala Općina Dragalić i treba to istaknuti kao pozitivan primjer. Govorili smo o sredstvima koja mogu pomoći u borbi protiv suše. Imamo preparate  koji se ugrađuju u zemlju i  one koji se prskaju po biljkama  tako da one jednim dijelom  prebrode sušu. Jedan  od preparata je zeolit koji  se stavlja u zemlju.  Primjerice, ako se primjeni kod kukuruza i nekih drugih kultura neće doći do smanjenja prinosa  50 do 60 posto kao što je to kod nas u Slavoniji.  Oni koji su zeolit koristili  smanjenje je  ove godine bilo samo 15 do 20 posto, a cijena mu je vrlo niska.

Ove sušne  godine  to se itekako odrazilo na usjeve i molio bih ljude  da  dođu i vide   kukuruz gdje je korišten  zeolit i uvjere se u razlike u prinosima.  Prinosi kukuruza u našem kraju, osječki i vukovarski, ne znam da li će prelaziti pet tona po hektaru, a bude 11 i 12 tona.  Oni koji su koristili zeolit su ove godine na 8 do 85, tona. To je ogromna razlika, a za mali trošak, jer ako se baci 100 do 150 kilograma zeolirta, umanjuje se NPK koji je skuplji.  U slučaju suše drastična je razlika. Znači da je itekako isplativo primijeniti zeolit. To  do ove godine nije bilo toliko prepoznato jer poslije ove suše vidimo da imamo prodaju veću za 400-500 posto. Ljudi su shvatili da to ima smisla. Međutim, čim je pala kiša   neki misle odustati, iako  je za pretpostavit da će  i naredne godine biti suho.  Mora se bacit  bez obzira da li se radi o strnim žitaricama ili kod okopavina. Ljude ne treba tjerat već s njima razgovarat da  sami ocijene da li to ima smisla  ili ne“, kazao je mag. ing. agr.  Ivan Miličević i dodao da je  jako zadovoljan suradnjom s općinom Dragalić u kojoj znaju koliko je važna edukacija poljoprivrednika i voćara.  

 

 

 

Slične objave