STARA GRADIŠKA

Urušava se kazamat u Staroj Gradiški i zatvara za posjetitelje

STARA GRADIŠKA, 11. listopada 2022. -  Iako se radi o zaštićenom spomeniku kulture  zatvor u Staroj Gradiški, kazamat  koji je u raznim režimima bio mjesto smrti i patnje tisuća ljudi, u  ruševnom je stanju i propada. Ruše se krovovi i opasnost je za sve one koji u njega ulaze pa je već sada na ulazu postavljen lokot. Kako kaže Velimir Paušić, općinski načelnik u Staroj Gradiški, krovišta se urušavaju uslijed  atmosferskih utjecaja pa se u zatvor neće moći ulaziti.  

Zatvor  Stara  Gradiška  simbol je onoga što totalitarni  režimi  mogu učiniti  čovjeku  i njegovom  dostojanstvu. Za vrijeme  2. svjetskog rata bio je ustaški koncentracijski logor za Srbe, Židove, Rome ali i „nepoželjne“ Hrvate, a nakon 2. svjetskog  rata   mjesto u kome su robijale žrtve komunističkog režima. Za vrijeme Domovinskog rata  bio je mjesto  gdje su vlasti pobunjenih Srba i JNA  držale  oko  1700 logoraša, većinom  Hrvata iz Hrvatske  i Bošnjaka iz  BiH.

      Zatvor u Staroj Gradiški je služio kao tamnica, mučilište i stratište političkih, vjerskih i protivnika  vladajućih režima.

     Vlada RH   je u povodu obilježavanja 23. kolovoza Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima  na ulazu u zatvor postavila  spomen ploču u znak sjećanja na političke zatvorenike žrtve komunističkog režima i žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima stradalih u tom zatvoru.

     Biskup Antun Škvorčević  svake godine  u Staroj Gradiški predvodi molitveno spomen-slavlje za svećenike koji su bili utamničeni u tamošnjem zatvoru i druge nedužne žrtve toga logora, uključujući i one koji su ondje bili zatvoreni tijekom Domovinskog rata. U Staroj Gradiški 1945. godine je  ubijen župnik Ferdo Maretić,  1948. godine srušena je  župna crkva koji su morali rušiti utamničeni svećenici.  U starogradiškom zatvoru tamnovalo je više od 250 svećenika i nekoliko bogoslova.

      U sklopu uređenje  prostora oko Doma kulture načelnik Velimir Paušić najavljuje  tijekom 2023. godine uređenje memorijalnog prostora ispred  zatvora  i ulaza u zatvor. Općina Stara Gradiška  angažirala je   arhitekta koji je izradio idejno rješenje  koje  je prihvaćeno i na temelju kojeg je  u izradi  projekt.

 

Slične objave