CERNIK

Danas u Cerniku izložba plodova i prerađevina starih sorta voća i Dani cerničkog portugizca

CERNIK, 15.  listopada 2022. - Lijep sunčan dan išao je na ruku Udruzi vinara i voćara Općine Cernik i OPG Hudolin,  brojnim izlagačima i posjetiteljima koji su se danas okupili   u prostoru ispred Kulmerovog dvorca. Uz potporu  Općine Cernik  bila je to još jedna  afirmacija  starih sorta voća, šumskih voćkarica i povrća. Nakon proljetnog dijela kada su   se razmjenjivalo sjemenje, plemke i sadnica  u ovom jesenskom dijelu  manifestacije  u prvom planu  su bili  njihovi plodovi i prerađevine. Isto tako i osebujno vino, cernički portugisac. Okupili  su se danas još jednom  zaljubljenici u stare sorte voća i prerađivači, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, brojni pojedinci i građani  koji su imali se što vidjeti,  i  uživati u bojama, mirisima i okusima plodova. Uz svježe plodove bilo je tu i obilje  prerađevina, ali i besplatnih  sadnica šumskih voćkarica  za koje je vladao poseban interes.

  Općinski načelnik Vitomir Žakić i ove godine može biti zadovoljan  jer  iz godine u godinu raste interes za ovu manifestaciju  koja je više od druženja proizvođača i prerađivača jer doprinosi  očuvanju starih sorti, ali ih i afirmira  kao gospodarsku  djelatnost.

   Zadovoljan je i Zvonko Živković,  predsjednik Udruge  vinara i voćara Cernik.

   -Nastavak je ovo razmjene starih sorta  plemki i sjemenja  početkom ožujka. Uz to  danas je  degustacija  portugisca uz pečeni  kesten i tamburaše.  Iako ovo današnje okupljanje nije prodajnog karaktera  već izložba na kojoj se mogu uspostaviti kontakti s ljudima, ali i kupiti njihove proizvode koji  su vrhunske kvalitete i proizvodi od starih sorti.  Raduje nas  što je ovo postala međunarodna manifestacija  jer osim izlagača iz Hrvatske imamo izlagače iz  BiH, Mađarske, Srbije i Njemačke.  Ja sam prezadovoljan je se u dobrom  smjeru razvila ova cijela priča oko voća, vinove loze i vina  i postala dio života ljudi. kazao je Zvonko Živković.

  Završni dio ove manifestacije  plodova i njihovih prerađevina, truda i domišljatosti  brojnih pojedinaca  zaljubljenika u prirodu i baštinu dogodit će se večeras  kada je  krštenje prvog ovogodišnjeg vina, čuvenog cerničkog portugisca.  I ovogodišnja manifestacija  imala je i svoj edukativni  dio. Održana je  pod pokroviteljstvom  Općine Cernik,  Turističke zajednice Cernik i Turističke zajednice Brodsko-posavske županije.

 

 

 

Slične objave