Sporazum o prijateljstvu Općine Rešetari i Općine Kostanjevica na Krki

U subotu 15. listopada 2022. godine u mjestu Črneča vas, naselju Općine Kostanjevica na Krki potpisan je Sporazum i Povelja o prijateljstvu i suradnji Općine Rešetari i slovenske Općine Kostanjevica na Krki u kojoj je tim povodom boravila delegacija iz Rešetara, predvođena načelnikom Zlatkom Aga, predsjednicom Općinskog vijeća Milkom Perković, pročelnicom općine Monikom Starčević, ravnateljem OŠ Ante Starčević Tihomirom Batalo, predsjednikom DVD-a Rešetari Antunom Jug, predsjednikom KLD-a Ivanom Devilla i komunalni redarom Općine Rešetari Kornelijem Lalić.

Dnevni program bio je ispunjen aktivnostima kojima su slovenski domaćini i njihovi gosti iz Rešetara simbolično i svečano obilježili početak suradnje među općinama, dok je sam čin potpisivanja bratimljenja održan na svečanom otvorenju novouređene stare škole u mjestu Črneči vas, koja se nalazi na graničnom prijelazu s Hrvatskom u Žumberačkom gorju.

Na svečanom potpisivanju uz zamjenika župana u funkciji župana Kostanjevice na Krki Roberta Zagorc, te svih suradnika općine Kostanjevica na Krki, prisustvovala je i ministrica kulture u vladi Republike Slovenije dr.Asta Vrečko.

U svom prigodnom govoru na predstavi koju su upriličili domaćini Črneča vas, reštarački načelnik Zlatko Aga između ostalog istaknuo je kako će se Rešetari i Kostanjevica u budućnosti razvijati u duhu suradnje i zajedničkih projekata kao i kroz društveno kulturnim razvojem udruga i ustanova: „ Ovo je za Rešetare poseban događaj koji će ostati trajno zabilježen u povijesti naše Općine i bratimljenja kojeg smo potpisali . Posebno mi je drago što je to upravo s Općinom s kojom imamo puno sličnosti i dodirnih točaka. Osim suradnje, činom bratimljenja šaljemo važnu poruku da se želimo razvijati u europskom duhu i zajedništvu i da je upravo naša različitost najveće bogatstvo i vrijednost na kojoj trebamo graditi svoju budućnost.“

Povodom susreta delegacija obišla se osnovna škola u Kostanjevici te galerija Jože Gorjupa po čijem imenu i škola nosi ime, te je ravnateljica ove škole upoznala ravnatelj Osnovne škole u Rešetarima Tihomira Batala sa radom i postojanjem škole u Sloveniji te načinom razvoja osnovno školstva i predškolskog uzrasta djece u Općini Kostanjevica na Krki.

Svu članovi delegacije sudjelovali su na manifestaciji i druženju „ Črneča vas kroz vrijeme“ i otvaranju novoobnovljene stare škole iz vremena Austro-Ugarske koja se nalazi na 400 m nadmorske visine i koja je imala veliki utjecaj na razvoj Kostanjevice na Krki i mještane Črneča vas, a uz blizinu granice sa Hrvatskom i čini brdski kraj Općine Kostanjevica na Krki kao granični dio dvaju država Slovenije i Hrvatske.

Mještani Črneča vas na čelu sa svojim predstavnikom sela Matejom Kuhar pokazali su izuzetno gostoprimstvo kao domaćini, te uz predstavu i program koji su predstavili za sve prisutne upriličili su zajedničko druženje za sve prisutne.

 

Tekst i slike:Općina Rešetari

Slične objave