BILI BRIG – GOSPINO POLJE

Počele redovite nedjeljne mise na Gospinom polju

U nedjelju, 7. svibnja počele su redovite nedjeljne svete mise na Gospinom polju, sjeverno od Bilog Briga, u župi Vrbova. Misu je slavio vrbovački i štivički župnik, Valent Furjan, u koncelebraciji s prečasnim Goranom Mitrovićem, novokapelačkim župnikom i dekanom Novokapelačkog dekanata koji je svojom nazočnošću uveličao  početak misa, koje ove godine imaju i malo jubilejsko ozračje.  Naime, 2023.  navršava se 105 godina od povratka Gospe dubovačke ili Gospe s Gospinog polja na njezino Gospino polje. U veličanstvenoj procesiji Gospa je 1918. vraćena  iz Nove Kapele na Gospino polje.

Ove godine slavi se i  265. godina  čašćenja današnjeg kipa Gospe na Gospinom polju. Kip je, ovog proljeća, nakon stručne restauracije, vraćen na Gospino polje i sada je predivan, a bit će i blagoslovljen, o čemu će župnik obavijestiti na vrijeme. Na sve ovo podsjetio je župnik Furjan koji je posebno pozdravio i vatrogasce, članove DVD-a Bili Brig, ali i predstavnike drugih Dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Vatrogasne zajednice općine Nova Kapela. Bilobriško društvo nabavilo je  od DVD-a Kraljevica malo navalno vozilo koje će koristiti pri gašenju šumskih požara. Nabavku je pomogla VZO Nova Kapela, a predsjednik DVD-a Bili Brig, Valentino Štivić, ističe i kontinuirano dobru suradnju i potporu načelnika novokapelačke općine, Ivana Šmita. Vatrogasci su u nedjelju obilježili i svog nebeskog zaštitnika, sv Florijana, pa su na novokapelačkom groblju položili vijenac i upalili lampione za sve poginule hrvatske branitelje i za sve umrle i poginule vatrogasce. Nakon mise na Gospinom polju, nastavili su druženje u bilobriškom Društvenom domu.

Župnik Furjan zahvalio je i članovima udruge Dubovac iz Bilog Briga koji redovito uređuju i održavaju Gospino polje, a sve je pozvao na nedjeljne mise koje će se na Gospinom polju i ove godine slaviti svake nedjelje do konca listopada.

                                                                               Višnja Mikić

Slične objave