OPATOVAC

Promovirana monografija „Naših sto godina“KUDa „Hrvatska seljačka sloga“

OPATOVAC, 27. svibnja 2023. - Članovi KUD-a „Hrvatska seljačka sloga“ iz Opatovca obilježavaju vrijednu obljetnicu, sto godina postojanja društva. Tim povodom u Društvenom domu u Opatovcu sinoć je predstavljena monografija „Naših stotinu godina“ autora, Vene Kolić Klikić, prof., Nikole Kramara, folklornog pedagoga i voditelja društva i  Marka Bradašića, predsjednika KUD-a „Hrvatska seljačka sloga“ iz Opatovca koji su knjigu predstavili i govorili o radu društva tijekom minulog stoljeća. Postavljena je i izložba fotografija Društva.

„Trenutno brojimo tridesetak aktivnih i dvadesetak potpornih članova . Povijest našeg KUD-a je stvarno bogata i specifična. Htjeli smo što više ljudi upoznati sa radom Sloge nekad i sad. Bogatstvo prikupljenih materijala stvarno je veliko te je na kraju nastala ova knjiga. Ovim putem želim se zahvaliti gospođi Vesni Kolić-Klikić na prikupljenim materijalima i napisanom tekstu, voditelju Nikoli Kramaru čija je ideja i bila izdavanje ove knjige, Općini Cernik, članovima KUD-a i svima koji su na bilo koji način pridonijeli ponovnom pokretanju ove priče“, rekao je Marko Bradašić predsjednik KUD-a „Hrvatska seljačka sloga“.

 „Opatovačko kulturno-umjetničko društvo je u proteklih stotinu godina više puta prestajalo i ponovno obnavljalo svoj rad. Danas već pokojni članovi su mi početkom 80.-ih godina 20. stoljeća s nostalgijom pripovijedali o društvu i izuzetno lijepim sjećanjima sa nastupa. Društvo se u svom radu susretalo s mnogim poteškoćama, a najveće im je probleme predstavljao nedostatak kvalitetnih voditelja. Radeći u Gradskom muzeju u Novoj Gradiški kao etnolog često sam dolazila u Opatovac i među mještanima sam imala mnoštvo odličnih kazivača i kazivačica. Gotovo u svakom razgovoru slušala sam priče i sjećanja o njihovim nastupima u raznim mjestima. Kada je došao poziv da napišem priču o radu i djelovanju društva, prihvatila sam ga s zadovoljstvom. Tada nisam slutila da će prikupljanje i istraživanje podataka o njihovom radu biti izuzetno složeno. Društvo nema sačuvane zapisnike sa sastanaka, većinom nije sačuvana nikakva dokumentacija o radu i nastupima. Bio je to „rudarski“ posao koji smo, vjerujem, dobro obavili i prikazali bogatu povijest rada ovoga društva „ rekla je, između ostalog, prof. Vesna Kolić Klikić.

„Obilježiti na dostojanstven način ovu veliku obljetnicu kako bi rad Društva ostao zabilježen za sve naraštaje bio nam je izazov za napraviti monografiju. Posebne zahvale idu predsjedniku Društva Marku Bradašiću koji je svojim entuzijazmom i ljubavlju bio glavni pokretač cijele ove priče. Načelniku Vitomiru Žakiću koji nam je uvijek pomagao. Vesna Kolić-Klikić se primila zahtjevnog zadatka prikupljanja i obrađivanja gomile podataka koji su rezultirali ovom monografijom. Bez nje bi ove korice bile puno tanje i zbog toga joj od srca hvala. Mala (ali vrlo sposobna) ekipa iz Upravnog odbora koju čine: Marina Štefanović, rođ. Mandušić, Helena Curić, rođ. Franjić i Katarina Curić je odradila veliki posao oko cijele organizacije i pripreme. Također zahvaljujem svakom članu Društva, svakoj Opatovčanki i Opatovčaninu koji su doprinijeli tome da tradicija ovog malog pitomog paurskog sela u novogradiškom kraju i dalje živi punim plućima i da se ime Opatovca pronosi i diči diljem Hrvatske i svijeta“, rekao je glavni urednik monografije Nikola Kramar.

 

 

Slične objave