DVD ŠTIVICA

90 godina rada i postojanja DVD Štivica

Dobrovoljno vatrogasno društvo Štivica obilježilo je 27. svibnja, 90. obljetnicu postojanja i  aktivnog rada. Svečanost je počela budnicom Gradske glazbe Nova Gradiška, a  zatim je održana  svečana, 90. jubilarna sjednica društva. Nakon državne i vatrogasne himne, nazočni su se minutom šutnje prisjetili svih poginulih hrvatskih branitelja, posebno poginulih i umrlih vatrogasaca. Sve goste pozdravio je predsjednik DVD-a Štivica, Drago Jakičić. Posebno  toplo pozdravio je Milana Šultera, predsjednika Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije i izaslanika predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, zatim načelnika općine Staro Petrovo Selo, Nikolu Denisa, predsjednika Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo, Zlatka Pospišila i Anu Selichar, tajnicu i v.d. zapovjednika zajednice, potom predstavnike DVD-a iz Orubice,  Dragalića,  Brodskog Stupnika,  Ivandola,  Laza, Starog Petrovog Sela,  Komarnice, Donjih Andrijevaca,  Blažević Dola, Velike, Vrbove, Tisovca,  Godinjaka, Bilog Briga,  Magić Male,  Doline, Baćindola, Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška i drugih.

Nikola Mića Tomičić iz Slavonskog Broda, društvu je za ovu značajnu obljetnicu poklonio novu zastavu, a nazočni su bili i Nenad Radojčić, direktor tvrtke „Vatropromet“ iz Zagreba,  tvrtke, obrtnici i OPG i PG koji su pomogli svečanost. Pročitano je zatim izvješće o radu DVD-a Štivica kroz proteklih 90 godina iz kojeg je vidljivo da je društvo vrijedno radilo, čuvalo ljudske živote i imovinu i opravdalo krilaticu „Vatru gasi, brata spasi“. Ono i danas ima 85 članova, aktivna su djeca i mladež,  operativni članovi, žene.

U nastavku svečanosti, vlč. Valent Furjan, vrbovački i štivički župnik, blagoslovio je novu vatrogasnu zastavu, a njezin kum Nikola Mića Tomičić predao ju je, uz nekoliko prigodnih riječi i čestitke za obljetnicu,  zapovjedniku društva, Goranu Kausalu.

Pokrovitelji svečanosti bili su općina Staro Petrovo Selo i Vatrogasna zajednica ove općine, pa su se slavljenicima obratili načelnik općine, Nikola Denis, koji prepoznaje vrijednost društva i njegove potrebe, pa u skladu s mogućnostima redovito pomaže, a zatim se sudionicima svečanosti obratio predsjednik VZO, Zlatko Pospišil.

Nazočnima se obratio Nenad Radojčić, direktor „Vatroprometa“, koji je uvijek  rado dolazio u Štivicu i pratio rad društva.  DVD Štivica desetljećima njeguje  prijateljstvo i  s DVD –om Donji Andrijevci, pa je u Štivici puno puta bio i Milan Šulter, kao član DVD-a iz D. Andrijevaca, a na svečanosti 90-e obljetnice, pozdravio je sve goste i dobro poznate članove štivičkog DVD-a kao predsjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije i kao izaslanik predsjednika HVZ, uz čestitke za devet desetljeća postojanja i vrijednog rada. U nastavku svečanosti dodijeljene su spomenice Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo  za 10 godina aktivnog rada u društvu. Uz dva muška člana, dobilo ih je 11 članica ženske ekipe.

Jedan član DVD-a dobio je  spomenicu za 20 godina aktivnog rada, a   Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije dodijelila je spomenice za 40 godina aktivnosti u DVD- u  Vladi Blažetiću, Željku Mikuliću i Branku Mikiću. U ime svih nagrađenih, zahvalila je Slavica Kovačević, iz ženske ekipe društva.

Najavljena su i priznanja koja će uskoro za 70 godina članstva u društvu dobiti Antun Jakičić, Nikola Trusić i Mirko Ferić. Priznanja uskoro očekuju i veterani DVD-a: Karlo Emanović, Miroslav Tomičić i Ivica Orešković. Svečanost je zaključena vatrogasnom vježbom  koju su izvela DVD Godinjak i Staro Petrovo Selo, uz voditelja intervencije Darija Dautovića i svečanim mimohodom vatrogasnih vozila.

Uoči dana svečanosti, 26. svibnja, u župnoj crkvi sv Marije Magdalene u Štivici, župnik Valent Furjan služio je misu za sve poginule i umrle štivičke vatrogasce, nakon čega su članovi društva za njih položili cvijeće i upalili svijeće na štivičkom mjesnom groblju.

                Tekst: Višnja Mikić

                 Foto: „VIDEO KROJAČNICA“

                                      

Slične objave