GORNJI BOGIĆEVCI

OBILJEŽEN JE DAN OPĆINE GORNJI BOGIĆEVCI

 

GORNJI BOGIĆEVCI, 30. svibanj 2023. - Nakon što su Bogićevljani u nedjelju proslavili   blagdan Duhova tradicionalno na Duhovski ponedjeljak, 29. svibnja obilježili su i Dan općine.    Nakon svete mise koju je u župnoj crkvi Duha Svetoga predvodio velečasni Mario Sanić  iz novogradiške župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, predvodio je i molitvu kod  spomenika poginulim hrvatskim domoljubima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće uz prisjećanje na najzaslužnije za  slobodnu i neovisnu Domovinu Hrvatsku.  

          Pod predsjedanjem Željka Klarića  održana je  svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su nazočni bili brodsko-posavski župan Danijel Marušić, Vitomir Žakić, Velimir Paušić, i Aca Vidaković načelnici općina Crenk, Stara Gradiška i Okučani , Ivica Pivac predsjednik Općinskog vijeća Općine Okučani, Zrinko Kapetanić, načelnik Policijske postaje Okučani, čelnici  prijateljskih  općina  iz BiH i brojni drugi uzvanici.

            Sjednica je bila prigoda  da predsjednik Željko Klarić  govori o  jedinstvu članova Općinskog vijeća ističući jednoglasno  donošenje odluka, te  zahvali  načelniku i djelatnicima  Općinskog upravnog odjela na suradnji.

           Načelnik Pavo Klarić  govorio je o  aktivnostima u proteklih  godinu dana  i doprinosu  koji je ostvaren  u  unapređenju  života u njihovoj lokalnoj zajednici. Sjednica je bila u  znaku  30. obljetnice uspostave lokalne samouprave pa tako i Općine Gornji Bogićevci. Načelnik  Pavo Klarić je govorio o naporima koji se ulažu kako bi se spriječio odlazak mladih sa područja općine i popravila njena demografska slika, ali istaknuo da je Općina Gornji Bogićevci isplatila samo tri naknade za  novorođenu djecu i da je nastavljen  trend da  se  više umire nego rađa. Bio  je to povod i na osvrt na lošu demografsku sliku ne samo u općini Gornji Bogićevci o čemu je govorio njen načelnik, već i u ostalim  općinama  u ruralnom području o čemu su govorili župan Danijel Marušić i načelnik Vitomir Žakić, koji  je naglasio da se u općini Cernik vide pozitivni pomaci i da se mladi vraćaju u Cernik. Smatraju da je  ustrojavanje lokalne samouprave i osnivanje općina prije 30 godina bio pun pogodak jer je time  ljudima  u lokalnim zajednicama omogućeno da samo odlučuju i kroje svoju sudbinu. 

     Svečana sjednica Općinskog vijeća  bila je prilika da predsjednik Vijeća Željko Klarić i načelnik Pavo Klarić uruče GRB OPĆINE, općinsko priznanje za 2023. godinu, Zvonku Kovri, dugogodišnjem nogometnom entuzijasti u Gornjim Bogićevcima i osnivaču NK „Sloboda“ Gornji Bogićevci na čiji je prijedlog  odluku o priznanju donijelo Općinsko vijeće. 

    U povodu Dana općine organizirani su  kulturni, zabavni  i sportski  sadržaji.  Na stadionu "Brezine "  odigrana je  nogometna utakmice  između NK  „Sloboda“ Gornji Bogićevci i  NK „Kašina“. U  Hrvatskom seljačkom domu u organizaciji KUD-a Starča  održana je  Smotra folklora "Dok kucaju naša srca mlada postojat će Bogićevci moji". Nastupili su  PS Udruge umirovljenika Gornji Bogićevci, kulturno-umjetnička društva „Tkanica“ Okučani, „Grigor Vitez“ Okučani, „Dragalić“ Dragalić, „Rešetari“ Rešetari i „Šubič“ Novska, HPD „Urbata“ Davor i  HKD „Napredak“  „Bugojno (BiH).

   

 

 

Slične objave