KUD VRBJE

Druga smotra folklora „Vijala ‘j se vrbičica“održana u Vrbju

 VRBJE, 4. lipnja 2023. - Druga smotra folklora „Vijala ‘j se vrbičica“ održana je jučer u organizaciji KUD-a „Vrbje“ u Vrbju. Bila je to smotra pjesme, raskošnih narodnih nošnji, plesa i šetanih kola na kojoj su se domaćini pokazali i ove godine dobrim organizatorima i čuvarima hrvatske folklorne  baštine. Pored KUD-a Vrbje, nastupili su Kulturno umjetnička društva“Bistra“ „Ravnica” Stari Perkovci, „Marijan Lanosović” Orubica, „Košutarica” i „Šćitarjevo”. Šarena i raspjevana povorka u narodnim nošnjama krenula je ulicama Vrbja te su u središtu sela otplesali kolo i potvrdili da folklorni običaji i tradicija njegovanja izvorne narodne pjesme i plesa neće izumrijeti. Suzana Petrović, predsjednica KUD-a Vrbje,  zadovoljna je organizacijom jer, kako kaže, nije bila lagana zadaća okupiti sva kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i šire,dovesti ih u Vrbje, a koja su svojim nastupima oduševila brojnu publiku u Vrbju.

        KUD Vrbje obnovljen je 2010. godine, a nastao je na temeljima Izvorne družine osnovane pedesetih godina prošlog stoljeća. Broji vise od 50 članova u tamburaškoj, pjevačkoj, dječjoj i folklornoj sekciji. Nastupaju diljem Hrvatske a svojim predanim radom i djelovanjem čuvaju izvorne narodne običaje i tradiciju sela Vrbje i novogradiškog kraja. Sudionici su svih većih Smotri u RH od kojih se posebno ponose sudjelovanjem na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, Smotri Na Neretvu misečina pala, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu i brojnim drugim. Na ovogodišnjoj Smotri izvornog folklora pod umjetničkim vodstvom Zvonka Šantića predstavili su se pjesmama i plesovima novogradiškoga kraja te novom koreografijom pod nazivom „Žetva”, koju su i danas prikazali.

Brojne ljubitelje folklora pozdravili su Igor Jurišić, načelnik općine Vrbje,  Milan Brkanac, predsjednik Općinskog vijeća i vlč. Tihomir Bilešič, župnik župe svetog Jurja Vrbje, te Suzana Petrović, predsjednica KUD-a „Vrbje“.

„Sretan sam što smo i ove godine na našoj Smotri izvornog foklora “Vijala se vrbičica” okupili ovoliko veliki broj gostiju.  Općina Vrbje nastoji, u svojim mogućnostima, pomoći rad društava i udruga s područja naše općine, a tako će biti i ubuduće. Ponosni smo na naš KUD „Vrbje”, na sve što rade i ovu manifestaciju koju su uspješno organizirali već drugi puta“, kaže načelnik Jurišić. Druženje sudionika smotre upotpunio je Tamburaški sastav „Merak“.

 

Slične objave