GORNJI BOGIĆEVCI

PAVO KLARIĆ: Nakon Domovinskog rata mnogo je toga učinjeno, stvaramo i dalje bolje uvjete života, a nas je sve manje

Govor načelnika Pave Klarića na svečanoj sjednici Općinskog vijeća upriličenoj u povodu Dana Općine Gornji Bogićevci 

 

 Poštovani  općinski vijećnici, dragi građani Općine Gornji Bogićevci, dragi naši gosti i suradnici srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem na odazivu.

U ovoj prigodi, kao i niz godina do sada,  reći ću nekoliko riječi o životu  na području naše općine, radu Općinske uprave, realizaciji projekata, te suradnji sa svim akterima koji sudjeluju i doprinose razvoju i stvaranju još boljih uvjeta života na području Općine Gornji Bogićevci.

Mnogo je lijepih vijesti i informacija, no ja ću krenuti s onim za mene lošim. Meni je zapela za oko informacija sa zadnje sjednice Općinskog vijeća kod obračuna Proračuna za 2022. g. stavka „opremanje novorođenčadi“ koja kaže da je na području općine rođeno samo troje djece i toliko je isplaćeno jednokratnih potpora. Dakle samo troje novorođenih u godinu dana (2022). na području 6 općinskih naselja.  No to nije rezultat samo toga što mladi odlaze nego i današnjeg načina života i pitanje vrijednosti u životu.

A taj način života je da mladi ne razmišljaju o budućnosti, već žive od danas do sutra, roditelji nemaju vremena za svoju djecu, nema druženja, nema društvenog života, pa se postavlja pitanje, što se to nama svima dešava.  Stalno stvaramo bolje uvjete života, ali i dalje ostaje nezadovoljstvo, nezainteresiranost, pasivnost.

Kroz Općinski proračun od dana obnove i povratka nakon domovinskog rata mnogo je toga učinjeno i činimo i danas, no ipak nas je sve manje.

No, ja sam optimista i mislim da će se stvari početi razvijati na bolje i da će doći do povratka naših stanovnika jer je ova naša Slavonija prekrasna zemlja koja daje velike mogućnosti za lijep i miran život. Vjerujem  da će ljudi prerasti stanje pasivnosti i depresije i uzeti stvari u svoje ruke i prestati samo davati primjedbe kako je sve loše, i da nitko drugi za vas neće učiniti sve ono što vi sami možete.

U tom pozitivnom duhu nastavit ću sa nekoliko informacija o učinjenom u proteklih godinu dana.

Po pitanju komunalne infrastrukture koju svake godine nadograđujemo, završavamo ranije započete i počinjemo sa realizacijom novih projekata:

- Izgradili smo  vlastitim sredstvima dvije sunčane elektrane snage po 5 KW na zgradi općine  u vrijednosti od  19.000 EUR.  Utjecat će na smanjenje troška ovog energenta;

Kada govorim o elektranama u izradi je projektna dokumentacija za još 4 sunčane elektrane na javnim objektima u vlasništvu  općine.

- Završili smo uređenje prilaza, ograde i parkirališta kod društvenog  doma u Trnavi.  To je  EU projekt realiziran putem LAG-a zapadna Slavonija   u  vrijednosti od  75.000 EUR sufinanciran  iz EU fonda sa  32.000 EUR;

Kroz projekt Fonda za zaštitu okoliša „pametni gradovi“ obavili  smo nadogradnju GIS servisa koji koristi građanima, ali i nama u općinskoj upravi (sadržaj: svi javno dostupni podaci naših državnih institucija, javna rasvjeta, nerazvrstane ceste, groblja i td.) u vrijednosti od  27.000 eura sufinanciran od  Fonda 80%.

  - I ove godine smo na ovaj natječaj  kandidirali projekt uređenja i digitalizacije općinske vijećnice u kojoj se nalazimo i  čekamo rezultate natječaja;

- Nakon što smo nakon stečajnog postupka uspjeli vratiti u vlasništvo imovinu i poslovne zgrade bivše PZ Brezine, izvršili  potrebnu legalizaciju i u jednom djelu poslovne izgradi vlastitim sredstvima uredili u građevinskom smislu „Privremeno vatrogasno spremište“ . Vrijednost radova iznosi 38.000 eura. U budućnosti nam je prioritet izgradnja novog Vatrogasnog doma.

- U Poduzetničkoj zoni „Brezine“ započeli smo projekt izmještanja 10 KW dalekovoda koji onemogućuje gradnju poduzetničkih objekata ispod dalekovoda. Izrađena je projektna dokumentacija u vrijednosti  od  10.200  eura:

- Uz sufinanciranje iz Projekta prekogranične suradnje RH – RBiH, sa Općinom Dobretići završena je realizacija uređenja prilaza i okoliša Društvenog  doma u naselju Dubovac.

- Ove  smo godine  proširili  prekograničnu suradnju sa Bugojnom;

- Realizirana je vlastitim sredstvima  izgradnja nove rasvjete nogometnog igrališta u naselju Ratkovac  u vrijednosti od  19.500  eura:

- Vlastitim sredstvima realizirana je zamjena postojeće rasvjete  led rasvjetom na nogometnom igralištu Brezine u G. Bogićevcima  u vrijednosti od 23.400 eura:

- U tijeku je  kompletno  uređenje Trg a hrvatskih branitelja  u Gornjim Bogićevcima  do ulaza u crkvu  u vrijednosti od  240.000 eura.

- Uložili smo oko 100.000 kuna dali smo samo za dokumentaciju  za uređenje doma u Kosovcu koji je pokriven.

-U domu u Smrtiću smo uredili kuhinju i salu okrečili, a slijedi adaptacija  krovišta  u okviru prekogranične suradnje s Bugojnom  i uređenje fasade sa ovojnicom  

-Pokrenuli smo projekt uređenja mjesnog groblja Gornji Bogićevci sa proširenjem, pješačkim stazama, još jednim ulazom i dovođenjem vode.

U okviru redovnih djelatnosti  imamo dobru suradnju s udrugama, društvima i područnim osnovnim školama, Narodnom knjižnicom i čitaonicom „Grigor Vitez“, dajemo potpore studentima i za novorođenu djecu.

Zahvaljujem se na dobroj suradnji i obavljenim zadaćama djelatnicima  Općinskog  upravnog odjela i Komunalnog pogona, predsjedniku Općinskog vijeća i njegovom članovima, županu i županijskim institucijama, Županijskoj upravi za ceste i Hrvatskim vodama, načelnicima  općina na suradnji  i  razmjeni informacija i kolegama  i prijateljskih općina  u  BiH.

 

 

 

 

Slične objave