OPĆINA REŠETARI

VELIKE ŠTETE: Nevrijeme praćeno obilnom kišom zahvatilo jučer općinu Rešetari

6 0

Danas se sastao i Stožer Civilne zaštite  kako bi se  dogovorile žurne mjere u saniranju šteta, a danas nema nastave   u Osnovnim školama u Rešetarima i Adžamovcima

  Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH


REŠETARI, 9. lipnja 2023. –  Nevrijeme praćeno obilnom kišom i grmljavinom pogodilo je jučer poslijepodne područje općine Rešetari. Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je brojne pozive građana zbog prelijevanja vode u dvorišta i podrume.  Angažirani su vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava Rešetari i Nova Kapela, te  JVP Nova Gradiška. 

U roku 20-tak minuta palo je preko 100 litara kiše po  četvornom metru. Ogromnu količinu vode  nisu  mogli primiti  odvodni kanali  pa je došlo do plavljena kuća i  gospodarskih zgrada. 

Osim Rešetara  velike štete  u kratkom vremenu  bujica je nanijela   u Adžamovcima, Zapolju, Drežniku i Gunjavcima koji su nedavno već  bili poplavljeni. 

Prema prvim procjenama  je više od 100 podruma  iz kojih treba  ispumpati vodu. U večernjim satima je održana sjednica Stožera civilne zaštite radi daljnjih aktivnosti i saniranja i ublažavanja posljedica poplave.  Rešetari su i prije stradavali u  situacijama oblih kiša  koje su pale u kratkom vremenu, a ova poplava je, procjenjuje se,   do sada najveća. 

Na  poplavljeno područje  su izašli  općinski načelnik Zlatko Aga  i predstavnici Hrvatskih voda.  Ispravnost vode će ispitati Zavod za javno zdravstvo.

Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Adžamovci danas se  u organizaciji  Civilne zaštite, Policije brodsko-posavske i  žurnih službi trebala održati  vježba evakuacije u slučaju ugroze. Kako kaže  ravnateljica Marija Pteričević  vježba je otkazana i danas nema nastave  jer se   čiste  dvorana i hodnici u koje je  izbila septička jama.  

Dans nema nastave ni u OŠ „Ante Starčevića“ u Rešetarima. Kako kaže ravnatelj Tihomir Batalo,  na zgradi škole nama štete, a nastave nema jer se učenicima htjelo  omogućiti da ostanu kod kuće i sa obitelji sudjeluju u saniranju šteta u svim kućama. 

Jutros  se sastao i Stožer Civilne zaštite  kako bi se  dogovorile daljnje  žurne mjere  u saniranju šteta.  Građani štete  mogu prijaviti i zatražiti  pomoć  u Općini Rešetare ili  na telefon 035/367- 296. 

 

Slične objave