LUŽANI

NOVA GRADIŠKA, 16. lipanj 2023. – Danas su u Slavonskom Brodu i Lužanima puštene u rad i otvorene tri fotonaponske elektrane u okviru projekta "Inova

NOVA GRADIŠKA, 16. lipanj 2023. – Danas su u Slavonskom Brodu i Lužanima puštene u rad i otvorene  tri fotonaponske elektrane u okviru projekta "Inovativnim umom do pametnih ICT škola - PAMETNE ŠKOLE 2".

Projekt "Inovativnim umom do pametnih ICT škola" ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE 2 je projekt prekogranične suradnje u okviru kojeg će 18 školskih objekata u Tuzlanskom kantonu (Bosna i Hercegovina) zamijeniti peći na fosilna goriva pećima na drvnu biomasu/pelete, dok su na 15 školskih objekata u Brodsko-posavskoj županiji instalirani solarni fotonaponski sustavi te se trenutačno postavljaju na još jednoj školi.
„Inovativnim umom do ICT pametnih škola“ - „Pametne škole 2“ naziv je 3,6 milijuna KM (1.843.373,00 EUR) vrijednog prekograničnog projekta. Projekt je sufinanciran sredstvima  EFRR i IPA II fondova Europske unije. U okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Partneri u projektu su  Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner s partnerima Tuzlanskim kantonom i Brodsko –posavskom županijom.

Otvaranju i puštanju u rad fotonaponskih elektrana u Srednjoj školi Gimnazija Matija Mesić, Srednjoj školi Antun Matija Reljković te Osnovnoj školi Ljudevit Gaj u Lužanima, u ime Brodsko-posavske županije nazočili su župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, dipl. ing. i privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu dr. sc. Anica Vukašinović.
Župan Danijel Marušić izrazio je zadovoljstvo što je ovaj međunarodni projekt realiziran u suradnji s partnerima iz Centra za razvoj i podršku (BiH) te Tuzlanskim kantonom (BIH).

„Petnaest fotonaponskih elektrana, s još jednom u najavi, su izrađene vlastitim znanjem pošto su projektant ELVI d.o.o. i izvođač Đuro Đaković Elektromontaža d.o.o. s područja BPŽ. Energetska obnova naših škola ostaje u naslijeđe sadašnjosti i budućnosti učenicima i budućim generacijama, a ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta“, rekao je Danijel Marušić.

„Uz potporu Županije naša škola je sudjelovala u ovom značajnom projektu koji nam je omogućio instaliranje solarne elektrane na krovu  škole čime smo dobili jedan izvor energije koji smanjuje troškove na potrošnji energije u školi, a istovremeno smo dobili objekt koji svojim radom ne šteti okolini i ne pravi buku. Zadovoljan sam jer smo dobili jedan ekološki prihvatljiv objekt od velikog značaja“, rekao je Petar Delić, ravnatelj OŠ Ljudevit Gaj u Lužanima.     

Slične objave